Saturday, 29 September 2018

Hatyai Trip : Jangan lupa beli ni jika ke Hatyai atau mana-mana 7E di Thailand

Aku pernah beritahu yang 7E di Thailand ni berhantu. Jom tengok apa yang biasa aku beli jika ke Thailand. Serious berhantu beb 7E dia.

Arabus Coffee
Variety.. in mini pack.
Kalau kita berbelanja di 7E, pasti akan dapat kupon ni, so boleh guna for next purchase
Teapot tube
Ni sedap giler



Hatyai Trip : Trip ke Phattalung

Dalam banyak - banyak kali aku ke Hatyai, trip kali ni paling best sebab kami memandu 2 jam ke Phattalung dari Hatyai. Satu pengalaman baru demi mencari satu pemandangan yang luarbiasa.

Kami bertolak setelah subuh. Seeloknya ialah bermalam di Phattalung dan menikmati sunrise dari atas boat. Cuaca pun sejuk. Disebabkan kami bertolak agak lewat, kami siap sedia akan berpanasan dari atas boat.

Kami tiba di jetty pada pukul 9pagi. Misi kami ialah untuk melihat bunga water lily yang melatari tasik Thale Noi. Satu boat boleh memenuhi 7 orang dewasa. Sewa sebanyak 450baht untuk satu boat dikenakan.

Water lily di Tasik Thale Noi
Kami diberi sorang satu topi koboi mungkin untuk elak panas mentari dan kami juga diberikan baju pelampung demi keselamatan. Aku dalam kepala ni fikir kamera jer. Hahaha.

Mula-mula kami dibawa melihat ke water lily di pelusuk tasik. Pemandu boat akan berhenti di tengah tasik dekat port yang penuh water lily. Petik sekuntum dua water lily buat kenangan. Panjang sungguh tangkainya.

Pemandangan sini sangat mengagumkan. Benar lah orang kata Thailand mempunyai daya tarikan pelancongan yang menarik dan lain dari yang lain. Mungkin jika kami berkunjung ketika matahari terbit pasti lagi menarik.

Kemudian kami dibawa ke tempat kerbau berkubang. Mengelilingi seekor kerbau yang sedang mandi. Juga terdapat beberapa ekor kerbau di daratan.

Kerbau pun mandi bunga
Kawan kawan kerbau yang dah sudah mandi
Setelah itu, kami merentasi bawah jambatan. Pada mulanya kami tiada idea ke mana dia bawa kami pergi. Rupa-rupanya dia bawa kami ke satu tempat yang menarik. Ada satu kawasan permukaan rumput yang mendatar di tengah -tengah tasik. Mungkin pada asalnya dia ingin membawa kami melihat burung-burung yang berhijrah tetapi bukan pada musim nya. Jadi dia bawa kami ke satu daratan tersebut.

Membawa kami merentasi jambatan
Sukar digambarkan perasaan tersebut. Pemandangan di sini buat aku teruja. Terasa berbaloi memandu sehingga dua jam ke sini. Menarik. Cukup menarik. Nasib baik lah kami semua gigih mengikut idea kakak ipar ku ini. Berbaloi datang ke mari. Cantik.

Daratan sejemput di tengah tasik
Kemudian pemandu boat membawa kami pulang dengan selamat. Merentasi sekali lagi water lily tersebut. 

Sebelum kami memulakan perjalanan pulang, kami sempat berkunjung sebentar ke kedai kraftangan berhampiran. Ibu mertuaku membeli tikar mengkuang. Terdapat juga gerai - gerai menjual barangan laut seperti ikan masin, ikan bilis.

Kami tidak pulang terus ke Hatyai. Kami singgah ke satu kedai kopi di tepi jalan. Sebenarnya kedai ini terletak di sebelah kiri jalan semasa menuju ke Thale Noi. Apa lagi, sebelum kami pulang ke Hatyai, kami pun membuat pusingan Uturn untuk ke kedai itu semula.

Minum kopi, bergambar dan makan kek untuk sejukkan badan. Kedai kopi ini terkenal bagi rider motosikal. Beberapa rakyat Malaysia juga berkunjung ke sini. Mungkin mereka ingin meneruskan perjalanan ke Krabi.

Sangat menarik untuk mengambil gambar di sini.

Route 41, Cowboy Town Phattalung
Perkampungan cowboy boleh bergambar

Kami pun pulang semula ke Hatyai. Di dalam perjalanan pulang, kami berhenti seketika di gerai buah buahan tepi jalan. Pada mulanya kami underestimated buah buahan di sini. Tak sangka buah nenas sangat manis. Sedap sungguh buah - buahan di Thailand ni. Menyesal pulak beli sedikit.

Nenas tu manis woi
Apa pun , memang berbaloi ke Phattalung.

Hatyai Trip : Samila Beach

Pada trip yang pertama kali kami mencuci mata di Samila Beach. Takde plan aktiviti apa pun, cuma nak pergi ukur jalan. Haha.

Tak lah jauh mana dengan Hatyai. Since kami bawa kereta sendiri dan tak terikat dengan jadual itinerary, jadi kami memandu santai ke Samila Beach. Cuaca panas sama seperti di Malaysia.

Mesti korang akan bergambar di sini kan

Melihat statue ikan duyung yang famous tu dan statue kucing di tepi pantai. Bagi aku, kawasan persekitaran di sini agak bersih. Boleh sewa tikar untuk berkhelah dan bersantai di tepian pantai. Ada orang main muzik, ada pelukis yang boleh lukis gambar kita, ada jualan layang-layang. Pemandangan biasa di tepi pantai. Kami hanya jalan-jalan tengok apa yang ada.
Oh ya, boleh juga sewa untuk menunggang kuda dan bergambar bersama. Macam Batu Feringgi.

Kerana ini merupakan destinasi terakhir sebelum kami bergerak pulang ke Bukit Kayu Hitam, kami pun terjah ke 7E berdekatan untuk menghabiskan duit Baht.

Kami terjah 7E di situ
Kawasan parking
Pernah keluar berita ada kes bom kat sini
sewa kuda
borong di 7E

Hatyai Trip : Stay di Grand Plaza Hotel

Setakat ni, kami stay di Grand Plaza Hotel di kedua-dua trip kami ke Hatyai.

Sebab apa kami memilih hotel ni?

Di waktu pagi
Di waktu malam
  • Bersebelahan dengan Lee Garden Plaza
  • Harga berpatutan
  • Family friendly, ada pintu connecting door antara dua bilik
  • Ada parking kereta yang InshaaAllah selamat
  • Lokasi strategic, berhadapan dengan gerai udang besar, sebelah 7E, sebelah money changer, massage, semua boleh diakses dengan berjalan kaki.

Ada hotel yang tiada parking kereta basement. Hanya parking di tepi jalan. Kami risaukan keselamatan kereta juga. Risiko atas diri kita.

Ada hotel yang lagi murah, tapi berjauhan dengan attraction place.

Bersebelahan dengan 7E memang menjadi kriteria penting kerana 7E di Thailand bukan beshe beshe. Kena masuk. Wajib masuk. Nescaya banyak nur anda akan jumpa.

Not too bad
Family friendly. Ada connecting door

Hatyai Trip : Shopping di Asean Night Market dan Greenview Night Market

Di sebelah malam pula, sementara menunggu gerai-gerai udang besar dibuka, anda boleh berkunjung ke Asean Night Market atau Greenview Night Market terlebih dahulu. Kami menaiki tuk tuk dari Grand Plaza Hotel.

Kami ke Asean Night Market pada pertama kali kunjungan kami ke Hatyai. Pada trip kedua pula, kami cuba melihat apa perbezaan di Greenview Night Market pula. Kedua-duanya bagi saya sama. Tiada nafsu untuk membeli - belah. Haha. Ini kerana kedua-dua trip ke Hatyai merupakan trip sebelum saya berhijrah ke Sydney. Selain untuk menjimatkan wang, saya mengambil langkah untuk mengurangkan barang.

Asean Night Market lebih famous berbanding Greenview Night Market dan lebih banyak barangan yang dijual.

Pelbagai barang jualan di Asean Night Market
Typical spot bergambar
Ada surau
Greenview Night marketlebih baru.

Boleh dikatakan kawasan baru
Kena beli kupon makanan terlebih dahulu

di pintu masuk market



Hatyai Trip : Feeding animal di Pruksa Park, Wine Village

Post ini viral actually selepas aku share di group BBM (Bagpacker Buddies Malaysia). Tempat ini belum dikenali ramai mungkin kerana Hatyai terkenal sebagai tempat food hunter. Mostly itu aktiviti orang dewasa yang suka makan. Apa kata sambil korang hunting food, korang datang ke Pruksa Park, Wine Village bagi yang membawa anak kecil. Pasti diorang suka.

Pruksa Park
Kami menaiki tuk tuk untuk ke sini. Perjalanan tak jauh. Lebih kurang 5 minit dari Hotel Grand Plaza. Pemandu tuk tuk biasanya memanggil tempat ini sebagai Wine Village. Dibuka pada pukul 4.30petang. Free entrance. Amat sesuai untuk aktiviti riadah bersama keluarga.

Feeding sheep
feeding rabbit
Taman Burung dalam sangkar hijau

Di sini terdapat wine restaurant. Tetapi kita bukan nak berkunjung ke sini pun. Kita nak feeding animal di park bersebelahan wine restaurant. Kita boleh feeding animal seperti rabbit, burung, sheep dan merino. Rekaan bangunan di sini juga menarik untuk dimuat naik ke dalam instagram.

Wine Village
Semasa pulang, kami dibantu oleh pengawal kawasan ini untuk mendapatkan tuk tuk. Mereka juga mengawal kenderaan parking dan lalu lintas. Biasanya orang yang datang berkunjung pasti ramai. Hatyai kan syurga buat warga Malaysia.

Mini windmill di hadapan rabbit park

Hatyai Trip : Makan udang besar di area Lee Garden night market

Mesti korang nampak kawan-kawan post gambar udang besar kalau diorang bercuti ke Hatyai kan? Kat mana diorang beli udang tu? haaa....

Udang Hatyai
Setakat ni yang aku tau, depan hotel yang kami menginap tu. Depan Grand Plaza Hotel. Aku tak sure kalau ada tempat lain lagi ke? Tapi kalau depan Grand Plaza Hotel tu, ada dua gerai. Satu gerai yang sebelah coconut ice cream tu dibuka 24 jam. Satu lagi gerai (dibuka pada waktu malam sahaja) bertentangan dengan gerai 24 jam tu lah.

Kelibat Fizzo Omar
Kami suka makan udang di gerai yang bertentangan dengan gerai 24 jam tu
Gerai menjual udang besar-besar ni berada di dalam night market yang dikenali Lee Garden Night Market. Malam-malam hari sini meriah. Jalan raya sesak. Orang ke sana sini memburu makanan. Depan Lee Garden Hotel tu memang hidup lah malam-malam. Aku suka makan laicikang depan Lee Garden Hotel. Sedap. Menyejukkan badan. Selain itu, apa aktiviti yang boleh dilakukan di sini? Ahha... kami pergi massage kaki, menicure pedicure. Pernah sekali kami minta receptionist hotel set appointment panggil orang mai massage kt dalam bilik untuk mak kami. Sedap badan katanya.

Suasana malam di night market Lee Garden
Ok, basically udang tu boleh makan di waktu malam. Selain udang, ada ayam goreng dan puyuh. Ayam biasanya lebih mahal sedikit. Sos pencicah udang tersangatlah sedap. Thailand ni punya sos pencicah memang win. Dari sos pencicah ikan bakar di Khlong Hue Floating Market sehinggalah sos pencicah Daging Bakar Harimau Menangis.

Ayam display

Ayam yang dapat

Udang yang dapat
Udang display tu memang besar. Tapi setelah dia goreng lagi sekali semuanya kecut. Haha. Ada sekali tu kami makan di night market. Meja dan bangku amat terhad. Sudahnya, kami beli dua bungkus, makan di hotel. Heaven. Udang kan jenuh kena kupas. Makan di bilik hotel sangatlah asyikk. Yang penting, jaga kebersihan hotel. Walau ada cleaner diorang, tapi kami tetap bersihkan jugak sampah-sampah yang kami buat.

Thats why kami suggest stay di Grand Plaza Hotel, selain boleh simpan kereta di parking kereta basement, kita boleh makan udang di depan hotel. Tak perlu lagi dah nak cari tuk tuk atau berjalan jauh. Hotel ni juga kira taklah mahal sangat. Sederhana bajet lah. Atau boleh cuba Hotel Grand Pink juga.


Hatyai Trip : Makan-makan di Kaitod decha

Lain orang, lain rating nyer kan. Bagi aku, Kaitod de cha is the best place to eat dalam pencarian makanan di Hatyai. Apa yang tak sedap? Semuanya sedap di sini,

Biasanya kami akan ke Kaitod de Cha awal sebab nak makan daging bakar harimau menangis. Kalau lambat, mesti habis. Jadi, sebelum buka lagi kami dah tiba. Duduk menunggu sambil layan wifi. Kat sini ada disediakan wifi yer. Ruang makan yang besar untuk menampung jumlah pengunjung yang ramai. Peak hour akan selalunya ada orang beratur tunggu giliran nak makan. Memang tak boleh lepak lama lepas makan. Bertolak ansur beri laluan untuk orang lain pula menjamu selera. Sian diorang masa beratur dah meleleh air liur tengok hidangan atas meja korang.

rasa Daging Bakar Harimau Menangis tak dapat dilupakan. Lemak tu sedapnya oi
Kami menaiki tuk tuk untuk ke Kaitod decha dari Grand Plaza Hotel. Jaraknya tidak jauh. Jalan kaki pun boleh sampai sebenarnya. Tapi marilah sama-sama rasa naik tuk tuk macam mana kan.

Kedai dibuka seawal 9pagi. Jadi kita boleh makan nasi awal-awal dan jalan jalan Hatyai tak ingat dunia. Perut kenyang, senang nak berjalan-jalan. Setakat pengalaman aku, memang aku susun pergi Kaitod decha awal pagi. Selain boleh menikmati Daging Bakar Harimau Menangis, kita boleh jalan-jalan dan isi perut dengan menu lain pula.

Menu wajib. Tapi hanya dapat rasa jika berkunjung awal pagi
Bagi aku, semua sedap. Tak ada yang tak sedap. Jom tengok apa yang kami order apabila makan di sini. Gambar-gambar ini termasuk beberapa kali berkunjung santapan di sini.

Restaurant Kaitod Decha
Air Kelapa
Ikan masak asam.
Sotong bakar
Ikan ni serius sedap. Kuah asam
Tomyam
Sayur Kailan
Jangan teragak-agak untuk order. Semua sedap. Pasti tak nyesal.

Kos / Modal Berhijrah ke Luar Negara

Untuk menetap di luar negara, korang perlu ada visa yang sah yang membenarkan korang stay dan bekerja . Biasanya seseorang dapat berhijrah...