Monday, 26 March 2018

JEJU Trip : Day 1 : Arrival Jeju

Flight kami pada pukul 5.30 pagi pada 5 March 2018. Kami gerak dua kereta (abang ipar dan adikku) ke KLIA2. Gate untuk boarding ke Jeju sangat jauh. Kena dua kali pemeriksaan. Sampai last check point tu boleh pulak kena tunggu dibuka pada pukul 4 pagi. Risau tersangkut lama kat sini pula, nanti tak sempat masuk.

Lepas touch down, kami beratur untuk melepasi kastam dan immigration. Apabila selesai, kami menaiki shuttle di hadapan airport untuk ke AJ Car rental. Hujan turun renyai-renyai di kala ini. Bercakap pun berkepul asap keluar. Sejuk. Anakku degil tak nak pakai baju sejuk. Kami mula switch on Pocket wifi kami yang kami sewa di KLIA2 iaitu Travel Recommend.

Selepas turun shuttle, suamiku masuk ke pejabat AJ Car Rental untuk mendapatkan kunci kereta. Maklumat alamat penginapan juga perlu disediakan. Kemudian kami belajar menggunakan GPS dan cuba menikmati pengalaman baru memandu di sebelah kiri. Pada mulanya sangat kekok dan keliru. Selepas kena hon di roundabout dan bertenang, suami ku dapat menyesuaikan diri memandu di sebelah kiri. Tak susah sangat. Boleh.. InshaaAllah.

Menanti kunci kereta sewa


Kami menuju ke penginapan kami yang ditempah melalui Airbnb. Pada mulanya kami tak menjumpainya. Host Airbnb hanya memberi location menggunakan waze. Tiada nombor GPS diberi. Kami percaya hampir sampai, sedikit sahaja lagi. Tapi masih tidak berjumpa. Kami bertanya kepada ahjussi di satu kebun sayur. Walaupun terdapat perbezaan bahasa, ahjussi itu bersungguh ingin menunjukkan kepada kami lokasi tersebut. Dia menawarkan pertolongan kepada kami dengan membawa kami ke lokasi tersebut dan kami mengekorinya dari belakang.

Alhamdulillah. Kami sampai. Tapi masalah sedikit masa nak ambil kunci. Kami tak jumpa kaunter mana untuk mengambil kunci. Aku booking bilik aras bawah, tapi kami dapat di atas. Selepas berehat dan unpacking barang-barang, kami keluar ke Lotte Mart untuk membeli groceries.

Sesampai di groceries, kami tidak mempunyai coin untuk menggunakan troli. Kami dapatkan bantuan daripada pekerja di situ. Barang-barang groceries sangat mahal. Gerun kami melihatnya apabila convert kepada duit RM. Sebelum itu, kami sudah mengumpul dan mengasingkan duit untuk makan, entrance, petrol dan groceries untuk kegunaan ahli kumpulan kami.

Harga sebiji epal

Di kaunter bayaran


Kami membeli banana uyu, air mineral, telur, minyak, carrot, dan bekas makanan untuk dibungkus buat bekalan perjalanan. Kami pulang dan berehat sepuasnya. Pengalaman memandu di sebelah kiri kini alah bisa tegal biasa.


Wednesday, 21 March 2018

JEJU Trip : Itinerary

Itinerary kami tak sesuai untuk bagpackers yer. Kami bergerak santai, tak keejar masa. Berkonsepkan kalau sempat, pergi. Kalau tak sempat, tak pergi. Bangun pagi pun ikut sesedap rasa. Kumpulan trip terdiri daripada seorang anak kecik berumur 2 tahun dan dua orang tua dan 3 dewasa. Jadi, kami tak paksa diri kalau penat.

Tapi kami rancang itinerary ikut cuaca dan arah. Jika hujan, kami buat indoor. Kalau sunny, kami outdoor. Kalau cloudy, kami ke tempat yang tak best sikit.


Day 1 . Monday . 5 March 2018 . Rainy day .
5.30am depart from KLIA2 to Jeju.
12.30pm arrive Jeju.
2.00pm pick up car at AJ Car Rental.
4.00pm check in homestay booked via Airbnb
8pm shopping groceries at Lotte Mart


Day 2 . Tuesday . 6 March 2018 . Sunny day .
Mt. Hallasan foot , Eorimok Trail. Main snow. 1800krw per car.
Mysterious Road.
Waljeongri Beach.
Jeju Dongmun Market.


Day 3 . Wednesday . 7 March 2018 . Rainy day .
Sinchang Windmill.
Suwolbong Peak.
Innesfree Jeju House.


Day 4 . Thursday . 8 March 2018 . Cloudy day .
Daepo Jusangjeolli Cliff.
Yongmeori Coast. (Tutup. Cuaca tak bagus). + Sanbangsan Mt.
Seogwipo Olle Market.
Yellow Cafe + Play Kpop + Ripleys Believe it or Not.


Day 5 . Friday . 9 March 2018 . Sunny day .
Udo Island + Udo peak + beach.
Bagdad Halal Restaurant.


Day 6 . Saturday . 10 March 2018 . Sunny day.
Sangumburi Crater.
Jeju Swiss Village.
Maze Land.
Gasiri Windmill Power Plant, Noksan-ro Road.
Jeju Folk Museum.


Day 7 . Sunday . 11 March 2018 . Sunny day .
Hiking Seongsan Ichulbong.
Seongeup Folk Village.
Makan seafood.
Seopjikoji Lighthouse.


Day 8 . Monday . 12 March 2018 . Sunny day .
10am drop car.
1.35pm fly back to Kuala Lumpur.


Jeju Swiss Village

JEJU Trip : Tips



This is Seongsan Ichulbong. A view from the ferry on the way to Udo Island

  1. Beli prebook meal awal-awal untuk flight AA. Kalau onboard lebih mahal RM22. Chicken Lasagne sedap!
  2. Disarankan bercuti ke Jeju secara berkumpulan. Dapat kongsi bayar penginapan, kereta sewa dan petrol.
  3. Lebih elok sewa kereta. Tidak digalakkan menaiki kenderaan awam. Mahal dan banyak bazirkan masa.
  4. Groceries di Jeju sangat mahal. Disarankan bawa makanan sendiri dari Malaysia. Beras pun kami bawa dari Malaysia. Tak perlu declare.
  5. Petrol sangat mahal. Rancang perjalanan dan itinerary satu arah. Pergi berkumpulan adalah satu bonus di mana kita boleh share duit petrol.
  6. Kalau berada di Jeju lama, dapat weekly discount untuk beberapa penginapan di Airbnb.
  7. Jika pergi Jeju berkumpulan / berkeluarga dan mahukan penginapan di Airbnb, mulakan carian dengan memasukkan bilangan orang "seorang / dua orang" terlebih dahulu. Jika dapat yang berkenan, barulah mesej host dan beritahu host bahawa kita pergi bersama kumpulan yang besar dan stay seminggu. Boleh dapat discount.
  8. Habiskan duit syiling / tukar mana-mana kedai kerana duit syiling tak dapat ditukar di money changer apabila pulang nanti.

JEJU Trip : Perbelanjaan trip

Secara ringkasnya aku rumuskan perbelanjaan kami ke Jeju begini :

Pertukaran mata wang, sekitar February - March 2018
KRW1000 = RM3.62

Ahli trip seramai 5 dewasa dan 1 kanak-kanak.
Trip 8 hari 7 malam.
5 March 2018 - 12 March 2018

Flight ticket return per person Air Asia KL - CJU : RM425
Travel Insurance AXA : RM39
Penginapan di Airbnb 7 nights : RM1680
Sewa kereta dengan AJ Car rental 8 days : RM980
Pocket Wifi Travel Recommended : RM180
Deposit Pocket Wifi (dapat balik) : RM200
Petrol : RM600


Perkara lain (optional),
Prebook meal : RM15
Seat : RM46
Luggage 25kg : RM125
Luggage 30kg : RM160
Meal onboard : RM22
International Driving Permit : RM150


Wind farm di persisiran pantai Woljeongri Beach



Tuesday, 20 March 2018

Air Asia launching new route to Jeju

Selepas kejayaan menjelajahi Western Australia secara roadtrip, aku pun cuba melebarkan sayap untuk ke negara Eropah. Dengar cerita Air Asia akan launching new route ke London. Aku pun follow berita Air Asia tak putus-putus.

Beberapa bulan lepas tu, aku tengok berita Air Asia tak jadi fly ke London. Kecewa la jugak aku pun. Baru nak berangan ke Europe guna tiket promo new launching ke London. Angan-anganku musnah. Kemudian aku dapat berita Air Asia akan launching new route ke Jeju.

Image result for Air Asia jeju new route
Air Asia kini menyediakan penerbangan dari Kuala Lumpur ke Jeju 4 kali seminggu


Aku mula google, apa yang ada di Jeju. Pertama sekali apa yang aku mampu ucapkan ialah..

"Subhanallah... Cantik!"

Aku bukanlah peminat Kpop mahupun apa-apa yang berkaitan dengan Korea. Kalau korang ajak aku pergi Seoul ke memang aku tak mau. Tapi kalau free, aku nak ler. Disebabkan Jeju kaya dengan keindahan alam semulajadi, aku mula tertarik dengan Jeju. Setahu aku, KL - Seoul boleh dapat RM500++ return kalau harga promo. Aku set! Kalau KL - Jeju return RM400++ aku akan rembat.

Tiba masa tarikh booking dibuka. Rasa berdebor. Dapat ke aku dengan harga yang aku bajet tu?

Yeah, aku dapat tiket return KL - CJU sorang dengan harga RM425. Tidak termasuk luggage dan meal ya. Itu aku fikir kemudian.

Aku nak elakkan musim salji sebab aku tak tahan sejuk. Masa kat German dulu keras habis tangan. Jadi aku ambil musim bunga. Tapi travel period untuk promo ni cuma bermula dari November hingga March sahaja. Musim sakura, penghujung March agak mahal. Agak susah sikit nak pilih tarikh dan harga yang kena dengan bajet sebab penerbangan hanya 4 kali seminggu.

Terima kasih Air Asia kerana memperkenalkan Jeju kepada kami. Jadi kami akan berangkat ke Jeju pada 5 March 2018 hingga 12 March 2018. 8 hari 7 malam. Bajet agak tight sedikit sebab January aku travel ke Bangkok. March aku ke Jeju pula. Risau!. Tapi aku fikir, redah jer lah. Ada rezki, pasti sampai.

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kal...