Sunday, 27 May 2018

JEJU Trip : Day 6 : Sangumburi Crater, Swiss Village, Gasiri Windmill, dan Jeju Folk Museum

Hari ke 6 kami di Jeju. Aku mula rasa sedih dan bermonolog sendirian.

"kenapa dah hari ke 6..?"

"alaa... kenapa cepat sangat?"

"8 hari pun tak cukup rupanya..."

Hahahaha...

Macam biasa kami gerak keluar tidak tergesa-gesa. Tak rushing. Pada harini kami ke Sangumburi Crater. Sebuah kawah gunung berapi dan telah dijadikan sebagai  Natural Monument. Kalau kita tengok kawah ni dari atas nampak macam sebuah stadium buatan manusia. Nak masuk sini agak mahal juga 6000won per adults. Agak mahal aku rasa sebab daya tarikannya kurang tapi pemandangan masih lagi menarik. Cuma bosan sikit lah. Mungkin sebab kami dah hari ke 6, ya jugak!

Datang tak kena musim
kering kontang
ada permainan tradisional orang korea di sini
Mungkin juga sebab kami datang ke sini pada awal musim bunga, kurang daya tarikan. Aku percaya kalau datang autumn atau sakura spring, mesti menarik.

Aku rasa tu Gunung Hallasan sebab nampak salji masih ada lagi
Kami just walk in dalam ni beberapa minit, ambil gambar dan lepak - lepak. Tak lama pun kami beredar. Bosan! Kami nak menuju ke tempat yang lebih menarik baq ang!

Kami nak ke Jeju Swiss Village. Bangunan macam lawa jer. Tapi jalan nak pergi sana macam susah sikit. GPS number takde. Aku guna waze jer. Itu pun waze bawak kami ke tempat yang kurang tepat.

Lepas redah semak, hutan, rumah orang, akhirnya kami sampai ke Jeju Swiss Village. Nasib baik tak kena bayar entrance. Sini banyak kedai kopi jer. Parking free. Tempat untuk lepak minum kopi ok la.

Bangunan first yang kita akan nampak
mula menapak
deco sekitar
Lepas jalan-jalan pusing-pusing sekitar Swiss Village ni, kami masuk salah satu cafe untuk minum coffee.

Kami masuk kedai ni lah. Dari bawah payung tu boleh nampak pemandangan wind turbine
deco di counter
aku minum caramel latte
Selesai minum, macam biasalah, kami nak ke tandas dulu sebelum balik. Punyalah wangi dan cantik tandas cafe ni.

tandas yang wangi dan bersih
turun tangga
Boleh nampak wind turbine
Jom nak balik dah
Berhampiran parking area
Lepas tu kami ke Maze Land. Kami guna waze untuk ke Maze Land. Tak jauh dari sini. dalam 15minit perjalanan. Perut start lapar dah ni.

Kat sini Running Man shooting
Tengok dari luar macam tak menarik jer. Kami nak yang tembok pokok tapi kat sini ada tembok batu jer. Kami pun tak masuk. Jimat entrance fee. Hehe.

Petanda dah nak masuk sakura
Masa nak masuk kereta dan beredar, kami terasa lapar. Jadi kami bukak bonet dan makan bekalan makanan kat parking area. Jeju ni tak macam Australia. Australia banyak park untuk picnic makan bekalan makanan yang kita bawa. Tapi kalau suhu macam ni, aku rasa baik makan dalam kereta jer.

Kemudian kami menuju ke Wind Farm lagi kat Gasiri Windmill jalan Noksan-ro. Aku tak menaruh harapan yang tinggi sebab aku datang tak kena musim. Kalau datang time sakura blooming, kita boleh tengok bunga canola menguning di sepanjang jalan dan sama naik jugak dengan bunga pink sakura.

Sampai jer di jalan Noksan-ro, ya memang tepat sekali. Oren jer semua kiri kanan kering kontang. Jadi aku nasihatkan korang takyah lah masukkan tempat ni ke dalam itinerary kalau korang datang bukan pada masa sakura blooming.

kan aku dah cakap kering kontang
kesian
Baki masa yang ada kami gunakan untuk meronda ke Jeju Folk Village. Aku rasa tak sempat masuk pun. Tapi tak pe lah. Nak menikmati perjalanan dalam kereta je sebenarnya. Boleh masukkan nombor GPS 7874501 untuk ke Jeju Folk Village.

Entrance
Lokasi penggambaran Jewel In The Palace
Tak sangka aku sampai ke sini. Aku memang suka drama ni. Entrance fee sangat mahal. 11000won per adults. Masa kami sampai ni pun dah nak tutup. So, kami lepak luar ni dan pergi tandas jer. Staff situ bagi jer kami masuk untuk bergambar dekat-dekat sini.

minum air kertas lipat
baca-baca apa yang patut
Lepas ke tandas kami minum dulu kat sini dan baca-baca sikit apa yang patut. Jeju Folk Village ni sangat informative. Recommended lah nak masuk. Kita boleh tengok budaya orang Jeju dan macam mana daily life diorang. Menurut bacaan aku, orang Jeju ni, para isteri akan keluar bekerja, para suami kena duduk rumah makan tidur. Wah, teringin nak tau berapa kadar perceraian mereka di Jeju. Haha.

Kalau tak nak masuk ke Jeju Folk Village ni, korang boleh singgah di Seongeup Folk Village berdekatan dengan Seongsan Ichulbong. Entrance fee. Tapi sendu sikit la tempatnya.

Dalam perjalanan nak pulang tu kami singgah untuk melihat pemandangan malam di Jeju City.

Some of the street in Jeju City
Ada underground market kat bawah ni
Kami terus pulang ke rumah sambil memikirkan menu apa nak di masak. Stok bekalan makanan hampir habis. Lauk banyak tapi beras pulak tak cukup. Kami dah start tengok - tengok barang nak packing bawak balik. Kami tak shopping apa pun. Just coklat dan some souvenir.

Friday, 25 May 2018

JEJU Trip : Day 5 : Udo Island

Pada hari ke lima ni, kami pergi ke Udo Island. Mengikut ramalan cuaca memang cun. Sunny day jer. Setakat berada di Jeju ni suhu dalam 5 hingga 8 degree. Sunny pun bukan lah beria ketibas semua. No no no. Dingin dan bermatahari. Cantik buat ambil gambar ni. So pagi ni suamiku akan drive menghala ke timur Jeju pulak. Kami masukkan GPS number 7825671 akan bawa korang ke Seongsan Port. Kita nak ke Pulau Udo, mestilah kena cari port dulu sebab nak naik feri kan?

Keindahan sebuah pengalaman ke Udo Island
Sampai di Seongsan Port, biasalah kami kona pi kona mai cari mana hala tah nak beli tiket. Kami ingat kan penjaga kat situ jaga parking, rupanya memang nak ke port tu masuk situ, yang kereta banyak hala ke situ betul lah tu lorong dia. Kami sampai di sini dulu bangunan bentuk dome ni untuk beli tiket. Park kereta sini kejap.

Masuk bangunan ni dulu tau untuk beli tiket
Kami tunggu dalam kereta, suami aku jer masuk untuk beli tiket. Tengok-tengok dia keluar balik masuk kereta. Rupanya kena isi borang dulu ada detail yang dia nak macam nama penuh, nombor passport. So kami pun isi borang dulu. Ada dua copy untuk round trip.

Lepas isi borang, suamiku masuk balik bangunan tu dan bayar harga tiket. Bayaran tiket untuk dewasa sebanyak 5500won seorang untuk round trip. Kami nak masuk Udo bawak kereta, jadi kereta pun kena cas sebanyak 26,000won sebuah kereta untuk round trip. Seingat aku harganya macam tu lah. Lupa nak catat harga berapa. Tengok balik resit, tak faham pulak bahasa dia.

Kalau nak ke Udo Island ni tak perlu rushing sebab jadual ferry berlepas memang kerap. Satu hari ni memang kami spend untuk ke Udo Island jer so kami gerak keluar pun tak rushing. Santai sahaja sesuai bawa parents dan anak kecil.

tu dia feri nyer. Di sebelah kiri dome itu tadi
kami menghampiri ferry
Perasaan excited sangat naik ferry ke Udo Island. Satu pengalaman yang baru. Lepas selesai urusan bayaran tiket, suami aku drive pulak ke terminal ferry. Memang ada jer sana sini orang dia jaga laluan. Now, kami bersiap sedia nak masuk ferry guna kereta. Kami kena masuk ferry secara mengundur ke belakang. Tingkap driver kena bawak turun sebab staff situ akan tolong libas stereng korang untuk masuk ke dalam ferry.

Lepas semua kenderaan dah habis load, enjin dimatikan dan ferry mula bergerak. Masa ni korang janganlah tidur pulak dalam kereta. Mari turun nikmati keindahan ciptaan tuhan. Korang boleh nampak Seongsan Ichulbong dan Udo Island semasa dalam perjalanan. Banyak juga burung yang ikut ferry ni nak ke Udo Island.

Seongsan Ichulbong tersergam indah. Pemandangan dari atas ferry
Aku nak naik atas ni ambil gambar tapi ramai orang pulak
Banyak burung ikut kami
Perjalanan menaiki ferry mengambil masa dalam 15 minit jer. Sekejap jer. Lepas turun dari ferry korang akan nampak ramai orang-orang sini promote untuk naik kenderaan sewa diorang skuter berbumbung dan basikal. Comel - comel kedai di Udo Island ni. Semestinya kedai kopi yang paling banyak.

Ferry penumpang pun akan naik ferry yang sama juga dengan kenderaan. Cuma diorang jalan kaki, kami naik kereta. Tapi nasihat aku yang ada anak kecil tu kan, bawak jer kereta masuk Udo Island. Kalau travel berdua boleh lah naik skuter bumbung tu. Tapi korang kena ada IDP (International Driving Permit). Kalau naik basikal, korang akan mengalami ketibas jugak lah. Letih juga kalau nak mengayuh pun.

comel skuter ni. Kena ada IDP untuk sewa
Lepas turun ferry, aku try masukkan GPS number tapi sebenarnya tak berjaya. Tak dapat navi. Try banyak kali pun tak boleh jugak. Maksudnya kami kena jalan - jalan Udo Island tanpa bantuan GPS mahupun waze. Nasib baik Udo Island ni tak besar mana. Jadi kami pusing jer satu pulau ikut naluri hati dan signboard bahasa yang boleh faham.

Jadi mula-mula kami ke Udo Peak dulu. Udo ni maksud dia "cow". Bentuk pulau ni sebenarnya macam lembu tengah baring. Kat Pulau Jeju ni pun ada pulau - pulau kecil macam Udo Island (terletak di sebelah timur Jeju) dan Chagwido Island terletak di sebelah barat Jeju. Udo Island lah yang popular sikit among tourist.

skuter berbumbung tu. Comel. Boleh naik dua orang, depan dan belakang.
Akhirnya kami sampai juga kat parking area Udo Peak. Takde aktiviti apa sangat kat sini hanya melihat pemandangan. Kita boleh hiking naik ke atas peak tu. Ada satu lighthouse kecil di atas puncak. Kami hanya menikmati pemandangan dan hiking separuh jalan jer.

ada kedai minuman buah buahan dan souvenir
boleh sewa ride kuda
trail untuk ke lighthouse and Udo peak
light house and Udo peak
kami naik sekerat jer
sebab Wafiya start meragam
rasa macam jauh lagi nak naik
Pada mulanya aku rasa macam nak naik sampai atas. Tapi memandangkan anak aku dah start berbunyi, jadi aku pun takat hat ni jugak dengan family aku yang lain. Kami duduk-duduk ambil gambar dan ambil angin. Kemudian kami turun balik.

dari sini boleh nampak Seongsan Ilchulbong
Selesai di Udo Peak, kami ulang lagi pergi ke tandas. Kami masuk ke kereta dan merancang untuk jalan-jalan dan pusing sekitar pulau tanpa ada kekangan masa. Kami pun pergi ke satu tempat ni tak pasti namanya apa. Tapi batu nya macam Yeongmeori Coast.

Area sini banyak kedai kopi dan aiskrim
aku turun ke bawah tu
guna tangga untuk ke bawah
pelbagai makanan laut
batu ni macam Yeongmeori Coast
Setelah pekena kopi, kami masuk ke kereta dan mencuci mata sekitar pulau Udo. Suami ku dah makin cekap drive kereta di sebelah kiri. Aku pulak yg kadang2 cuak sebab kereta dari arah bertentangan datang. Padehal betul dah tu kereta tu punya laluan.

Jalan jalan sekitar Udo Island
Pemandangan biasa di Jeju. Banyak batu hitam. Terhasil dari larva gunung berapi
 Kami menikmati pemandangan dari dalam kereta dan singgah beberapa tourist sport untuk bergambar. Kami ke tandas dulu dan menuju ke ferry terminal semula untuk pulang ke tanah besar Jeju. Jam menunjukkan pukul 3 petang.

pemandangan pulang
Lepas turun dari ferry, kami decide untuk mencuba makanan di kedai. Jadi kami menuju pulak ke Bagdad Restaurant. Sebelum tu, kami singgah di Canola Farm yang terletak di merata tempat sepanjang perjalanan ke Seongsan Port ini. Ia juga berdekatan dengan Seongsan Ichulbong. Kiranya satu jalan jer. Tapi kami tidak ke Soengsan Ichulbong pada hari ini kerana kami masih mempunyai hari lain untuk di isi. Seopjikoji Lighthouse pun dekat area sini jugak. So senang lah nak susun itinerary sebab semua dekat-dekat jer.

Canolar Flower Farm berhampiran Seongsan Ilchulbong
Selesai bergambar, kami set Waze untuk ke Bagdad Restaurant. Susah sikit nak cari parking sebab lorong sempit. Kedai nya terletak di lorong-lorong terpencil. Sampai di kedai, tuan punya restoran dah sambut kami awal lagi. Makanan di sini halal. Ayam dan daging di import dari Seoul, Korea. Agak mahal juga makan di sini sebenarnya.

Sedap, pedas dan mahal
Dah kenyang, kami terus balik ke rumah penginapan kami. Cerita pasal kisah jalan nak balik ni pulak, memang suami aku ada save siap-siap lokasi penginapan rumah kami. So, korang nanti kalau sewa kereta di Jeju, save siap-siap kat GPS tu location rumah penginapan korang. Nak balik jer tekan favourite location tu senang. Cepat dan mudah.

Thursday, 24 May 2018

JEJU Trip : Day 4 : Jusangjeolli Cliff, Yeongmeori Coast, dan Yellow Cafe

Pagi tu tak macam hari sebelumnya sebab hari tersebut kami bergerak awal, kalau tak pukul 10pg baru nak gerak keluar. Kami gerak selesa selesa jer sebab kami ada 8 hari di Jeju. Oh yeah!

Jadi, pagi ni kami gerak awal sebab petang dijangka akan hujan, tengah hari dijangka akan mendung seketika. Kami menuju ke Jusangjeolli Cliff.

Ini gambar aku tangkap sendiri ok bukan google
Sebenarnya masa sampai tu kami semua takut nak turun kereta sebab sejuk. Angin kuat. Jadi, kami ke tandas dulu. Sape nak pergi tandas, turun dulu, aku turun kemudian sebab nak meregek bagai baju sejuk, stokin, gloves.

Masa aku tengah meregek kat bonet kereta, ada kereta sebelah orang korea tu dia berkenan benor dengan tudung aku. Dia kelebek tudung aku dan cakap Korea yang sepatah haram aku tak paham. Cakap depan depan pulak tu. Nasib baik mulut tak berbau. Terkedu aku diperlakukan sedemikian. Aku pakai Bokitta masa tu dengan corak buah naga design Istabrak. Hot design gitu. Tak mustahil lah dia kena kagum sebab nak dapatkan design ni, aku kena bertarung di medan perang.

Jadi, lepas ahli kumpulan ku selesai melawat tandas, kami pun nak pergi lah tengok Jusangjeolli Cliff ni tapi tak tahu mana pintu masuk nya. Oleh itu, kami merayap dulu kat kawasan sekitar ni.

Sini ramai jer yang offer tangkapkan gambar
Ahjumma suruh cakap Kimchi
Bokitta Istabrak yang ahjumma tu dok kelebek
Ahli jemaah ke tandas
Takde apa sangat area ni. Kami taknak buang masa lebih lagi, jadi kami cari jugak pintu nak ke Jusangjeolli Cliff. Rupanya kena beli tiket dulu. Ada tiket kaunter dia. Bayaran dikenakan sebanyak ... Oh aku lupa berapa... 1500KRW kot. Selalu harga macam ni jer entrance fee. Kecuali Jeju Folk Village. Mahai yakmat.

Kami kena menapak sikit untuk ke cliff ni. Ada tangga jugak untuk ke deck view. Subahanallah. Cantik sungguh ciptaan tuhan. Terima kasih Air Asia kerana buat penerbangan ke Jeju, kalau tak, memang tak sampai lah aku ke Korea ni sebab tak minat K-pop.

Petak-petak tu bukan ukiran manusia yer. Ianya semulajadi
Sambil tengok pemandangan tu hati-hati tengok tangga
Cantik sungguh Pulau Jeju
Meninggalkan cliff yang cantik
Kemudian masing-masing masuk dalam kereta. Kuncup segala rasa sebab dari sejuk tukar panas pulak. Kami ke tandas dulu sebelum balik. Masa nak keluar dari parking tu rupanya ada cas parking. KRW1k rasanya. Kemudian kami ke Yeongmeori Coast. Nampak macam nak mendung. Aku jadi cuak sebab Yeongmeori Coast ni dibuka memang bergantung keadaan cuaca.

ada canola flower
Masa sampai ni pun kami blur2 tak tau pintu masuk. Angin kuat. Sejuk. Turun kereta pun malas. Kereta kami sampai goyang-goyang ditiup angin. Dah turun tu kami berlari-lari ke sana sini mana tah pintu masuk nya. Sudahnya kami berlindung di bus stop sebab tak tahan sejuk. Berbungkus segala kain pun tetap tak dapat lawan sejuk ni. Kami teruskan jugak demi Yeongmeori Coast. Elok sampai, memang tutup. Cuaca tak mengizinkan. Bila air pasang memang akan tutup. Air surut jer dia buka sebab kita nak berjalan sampai ke tebing dan tembok laut tu kan.

memang tutup lah citer dier
Terdapat satu kapal di area Yeongmeori Coast ni. Jadi, kami habiskan masa di situ. Boleh masuk ke dalam kapal tu rupanya. Aku masuk dan rasa seram sebab gelap. Ada pameran dan gallery.

macam dalam citer dongeng
jom naik ke atas ship  ni
trek ke Yeongmeori Coast
sekitar kawasan
atas kapal
segak segak mama mama aku ni
Masa nak balik tu cepat-cepat kami atur langkah. Sejuk woi. Tak tahan. Kecewa sikit sebab tak dapat masuk Yeongmeori Coast. Teringin nak pegang tembok dinding tu sebenarnya. Ligat kepala aku berfikir bila pulak nak datang balik ke Yeongmeori Coast ni. Menapak balik tu adalah beberapa kedai kopi kat sini. Comel-comel. Ada kedai tu pasang lagu kuat gila. Macam happening pulak jadi nya kat situ.

coffee shop
masa menapak balik ternampak ni tepi kedai. Minum air kelapa ke deme ni
Tiada cas bayaran parking dikenakan. Tandas kat sini ada lagu. Semua tandas kat Jeju ni memang best lah citer dier. So, lepas tu kami tak tau nak ke mana. Kalau ikut arah, dah dekat dengan Yellow Cafe. Aku pun terlelap dalam kereta sebab matahari dah muncul, silau mataku. Last-last kuyu dan terlelap. Sedar-sedar ape Play K-pop pulak perginya. Rupanya semua dekat-dekat. Play K-pop, Yello Cafe, Ripleys Believe it or Not, Teddy Bear Museum, semua dekat. Korang boleh jalan kaki jer dan letak kereta di satu tempat.

Haa kiri tu Ripleys Believe it or Not
Tak minat. Depan Yellow Cafe jer
Ripleys Believe it or Not
Kami mengopi kat Yellow Cafe. Disebabkan aku terlelap. Maka aku orang paling lambat turun sebab meregek dalam kereta. Lastnya aku turun pakai selipar jer.

minum petang
suasana dalam cafe
Cadang nak beli buat kenangan. Tapi tak beli pun
Lepas tu dah tak tau nak ke mana. Kami pun balik rumah. Rehat santai. Macam tu lah kami jalan - jalan di Jeju ni. Memang target dan tema kali ni taknak bergerak pantas atau kejar masa. Santai sahaja.

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kal...