Tuesday, 24 July 2018

Khao Yai Trip : Tips ke Khao Yai


Thames Valley, Khao Yai
 Kat sini aku nak share beberapa perkara yang korang patut tahu kalau korang plan nak ke Khao Yai :
  1. Aku cadangkan korang sewa kereta dari Bangkok kalau nak explore Khao Yai.
  2. Kalau drive kereta dari Bangkok untuk ke Khao Yai makan masa selama 2 jam.
  3. Jalan raya dan pemanduan sangat selesa dan selamat.
  4. Tidak perlu International Driving Permit (IDP) jika sewa kereta di sana.
  5. Ada jugak yang naik train dari Bangkok untuk ke Khao Yai. Boleh turun di station Pak Chong. Perjalanan menaiki train makan masa selama 5 jam.
  6. Boleh sewa motor untuk explore Khao Yai. Biasanya sewa motor disediakan oleh pihak hotel. Tapi hotel tertentu jer yang ada.
  7. Masa yang ideal untuk ke Khao Yai adalah pada hujung November hingga awal January sebab masa ni bunga matahari blooming. Suhu pun sejuk. Sejuk - sejuk aircond gitu.
  8. Ada beberapa kedai makan halal yang boleh kita makan di Khao Yai. Walaupun tak banyak pilihan, tapi ini pun dah memadai.
  9. Disarankan spend 3 hari (full), 2 malam di Khao Yai. Sebenarnya 3 hari pun tak cukup. Tapi 3 hari ni cukup untuk sesiapa yang rush dan tak banyak cuti tahunan, untuk explore tempat wajib di Khao Yai.
  10. Kalau nak ke Chok Chai Farm, kena spend separuh hari di sana. Ada farm show. 
  11. Sesuai bawa kanak-kanak. Tiada aktiviti yang terlalu adventure.
  12. Very instagram worthy. Cas power bank penuh - penuh. Gambar mesti banyak. Pastikan memory banyak. Hehehe. 
  13. Sesiapa nak bergambar di Sunflower Farm, boleh pegi kat Maneesorn Sunflower Farm, sebelah Panther Creek Resort tu jer.
  14. Banyak hotel / hostel murah juga di Pak Chong. Ada gerai makan halal di hadapan Halal Mart.
  15. Khao Yai terlalu banyak tempat tarikan. Ada yang berbaloi pergi, ada yang krik krik. Study dan tanya orang untuk jimatkan masa percutian tu nanti supaya percutian anda lebih berbaloi.

Thursday, 19 July 2018

Khao Yai Trip : Itinerary

Kalau ada yang terperasan post aku yang viral, so here it is post penuh tentang Khao Yai.

Aku namakan itinerary ni Itinerary Khao Yai sebab tujuan utama kami ke negara Thailand adalah untuk ke Khao Yai sebenarnya. Bangkok adalah bandar di mana kami perlu mulakan perjalanan. Aranyaphratet adalah hadiah untuk suami sempena birthday dia. Dia suka sangat pergi syurga bundle ni. Hehehe. Pemandangan sepanjang perjalanan dari Aranyaphratet ke Khao Yai merupakan satu bonus. Jom check aku punya itinerary. It might not applicable to you but you can take as a rough idea for your trip.

Day 1 . Sunday 8 January 2018 . Perjalanan dari Penang ke Bangkok.
2.15pm flight Penang to Bangkok
Naik bas ke Cubic Pratunam
Check in Cubic Pratunam
Rehat.
Lepas Maghrib, naik tuk tuk dan uber ke MBK mall
Makan di MBK mall. Yana restaurant level 5(halal)


Day 2 . Monday9 January 2018 . Perjalanan dari Bangkok ke Aranyaphratet.
8am Naik uber dari hotel ke Avis office Downtown untuk pick up car.
9am drive to Aranyapratet. Perjalanan amik masa 4 jam drive.
1pm sampai Aranyaphratet dan check in di Hitz Hotel.
Sewa motor (hotel sediakan) utk ronda shopping bundle di Rongkluea Market.
Makan di kedai Pattani.


Day 3 . Tuesday . 10 January 2018 . Perjalanan dari Aranyaphratet ke Khao Yai.
Shopping lagi di Rongkluea Market
12pm check out Hitz Hotel
Sambung shopping lagi di Rongkluea Market
1pm makan di kedai Pattani
2pm drive to Khao Yai
Singgah di The Verona in Tubland untuk mengambil gambar.
Singgah di Flora Park (dah tutup)
Singgah di Toscana Valley untuk ambil gambar tapi dah malam.
7.30pm check in The Goodville Cottage
Beli makanan di Tesco Lotus Pak Chong
Singgah 7E kat Pak Chong


Day 4 . Wednesday . 11 January 2018 . Seharian di Khao Yai.
Pergi Maneesorn Sunflower Farm. Beli kuaci.
Singgah Panther Creek. Sebelah sunflower farm.
Primo Piazza. Feeding alpaca, merino dan donkey.
Makan di restoran halal Salasa Hill.
Palio Khao Yai. Bergambar.
Baan Suan Noi ( The Hobit House )


Day 5 . Thursday . 12 January 2018 . Perjalanan dari Khao Yai ke Bangkok semula.
Midwinter Green. Ambil gambar di luar jer.
Thames Valley. Minum hot chocolate.
Makan di restoran halal Salasa Hill
The Chocolate Factory mencuci mata. Ada playground untuk kanak2.
Singgah di Farm Chok Chai. Bergambar dan feeding sheep.
4pm drive balik ke Bangkok.
6pm check in Baan Mina Hotel, Bangkok
7pm gerak ke Avis office Downtown
8pm sampai office Avis and drop off car
Walk to nearest MRT station, Lumphini Park
Turun di station Chatuchak Park
Layan JJ Green Vintage night market. Jalan kaki jer. Sebelah Chatuchak Market.
Naik taxi balik ke Baan Mina Hotel.


Day 6Friday13 January 2018 . Seharian di Bangkok
Naik uber pergi Chatuchak market
Makan di gerai halal Kah Jak section 18 noi 25/8 boleh makan goreng-goreng.
Sambung shopping
Naik uber balik Baan Mina. Rehat.
Naik uber pergi Rot Fai Train Night Market.
Makan di Rot Fai Night Market. Ada stall halal. Burger, nasi campur, satay.
Naik uber balik ke Baan Mina Hotel.


Day 7 . Saturday . 14 January 2018 . Seharian di Chatuchak Market
Naik uber pergi Chatuchak market
Makan di Kah Jak lagi. Haha.
Sambung shopping
Lepak di Chatuchak Park. Anak tidur. Sewa tikar 20baht dan baring di park. Gilir2 dgn husband shopping di Chatuchak
Pergi JJ Green Vintage Night Market lagi.jalan kaki jer. dekat.. haha
Makan di stall yg sama. Burger, nasi campur, satay.


Day 8 . Sunday . 15 January 2018 . Perjalanan pulang ke Padang Besar.
Naik uber pergi station Hua Lamphong.
Beli makanan di 7E.
Naik SRT train 45 platform 3 pd pukul 3.10pm.


Day 9 . Monday16 January 2018. Perjanalan pulang dari Padang Besar ke Bukit Mertajam
sampai Pdg Besar pukul 9.17am.
Cop passport dan beli tiket KTM ke Bukit Mertajam.
Isi perut dulu di Padang Besar.
Naik ktm train 12.25pm balik ke Bkt Mertajam.
Sampai di rumah.


Keseluruhan perjalanan amat memuaskan. Naik kapal terbang, memandu ke Aranyaphratet , Khao Yai dan ke Bangkok semula, naik MRT, naik teksi, uber, tuk tuk dan naik train ke Padang Besar adalah satu pengalaman yang cukup menarik. Anak aku umur 3 tahun dok ulang tu jer lah cakap. Nampak aeroplane, dia mesti cakap aeroplane Bangkok.Cerita habis kat semua orang yang dia naik Tuk Tuk. Jeju dan Perth tak pulak dia nak ingat. Haha. Nora kasi 5 bintang . High Five!

Thursday, 12 July 2018

Merancang Percutian ke Khao Yai

Hati mana yang tenteram dan aman jika hari berlalu seperti biasa , takde hala tuju. Aku jadi libang libu. Gedik jer tangan nak bukak website AirAsia. Selepas balik dari Perth, aku ada gol lain, tapi masa tu lambat lagi nak capai, aku kena simpan duit untuk capai gol tu. Gejolak hati ni mana nak boleh lawan. Dalam flight ke Perth dulu, Wafiya sangat cranky. Habis bising satu kapal terbang. Aku jadi fobia nak fly dah. Tapi aku dah lama tak travel, bajet pun tak banyak. Jadi, aku merancang mana-mana percutian dari Penang Airport dengan bajet hanya RM600 jer untuk tiket flight.

Aku taknak fly dari KLIA2, penat. Fobia kisah dulu. Aku pun survey mana-mana destinasi dari Penang Airport dan aku pilih BANGKOK untuk destinasi percutian kami yang terkejut dan bajet kecil. Short getaway lah konon nya sebelum capai gol utama tu. *eh tadi kata nak simpan duit untuk capai gol* Bangkok murah sikit compare ngan Singapore :P


Bunga matahari boleh dijumpai pada bulan November hingga January
Aku bukan dari background keluarga kaya. Kerja pun tak hebat mana. Tapi dalam masa setahun ini banyak hutang yang dah aku langsaikan. Aku jadi lapang dan selesa apabila monthly komitmen semakin bulan semakin berkurangan. Pesanan aku, kalau nak travel, jangan pakai kereta mahal-mahal, jangan berhutang atau mempunyai high komitmen, kalau ada hutang macam PTPTN semua tu, langsaikan cepat, cuba cari jalan untuk selesaikan yang utama ni dulu.

Lifestyle aku, kat rumah takde TV, ada internet dengan komputer jer, tak makan mcd dah 3 tahun, tak tengok wayang dah, boling ke karaoke ke... semua tu aku tak pegi. Takde masalah pun bagi aku. Ok jer. Leh hidup aman sentosa. Mungkin faktor usia kot yang mempengaruhi lifestyle aku. Kalau aku nak tengok movie, suami aku download kan. Kalau melekat depan tv ni payah. Laki bini nganga depan tv, sape nak uruskan rumah dan anak.

Berbalik ke topik asal, sebenarnya ada terselit keinginan kecil untuk ke Khao Yai. Aku tertarik dengan Khao Yai sebab ada tempat - tempat macam di Europe. Aku kan rasa macam pegi Europe tu mimpi jer. Tak mampu lagi untuk ke sana. So, aku rasa kalau ke Khao Yai ni dapatlah satu dose kecil untuk mengubat keinginan aku ke Europe. Kira cover balik lah. Untuk ke Khao Yai, airport paling dekat ialah di Bangkok. Turun di Don Mueang boleh atau Suvarnabhumi pun boleh. Mana-mana pun takpa.

Tujuan utama ke Khao Yai
Aku dan suami juga peminat bundle. Ada dia cerita tentang Aranyaphratet atau lebih dikenali sebagai "Syurga Bundle" / "Bundle Heaven". Tauke - tauke dan otai - otai bundle di Malaysia mesti tau lubuk bundle di Aranyaphratet ni. Mula - mula aku rasa macam mustahil untuk masukkan Aran ke dalam itinerary aku, tapi aku cuba study distance dulu. Lagipun aku tak terikat berapa hari untuk berada di Thailand sebab aku takde tiket penerbangan balik. Aku beli one way jer. Penang to Don Mueang.

Aran - syurga bundle
Selepas menelaah semua bagai menyiapkan tugasan pensyarah bagi (dulu assignment aku tiru jer.. tapi bila buat itinerary totally original from me), kami sepakat untuk bergerak dari Penang ke Bangkok drive ke Aranyaphratet dulu dan lanjutkan ke Khao Yai kemudian balik ke Bangkok dan Penang. Haaa... gitu.. Kami sewa kereta untuk ke semua daerah tu. Aku letak bajet tak lebih RM100 sehari untuk sewa kereta. Dalam Bangkok pulak kami plan untuk naik tuk tuk jer atau uber dan teksi. Tiba - tiba aku rasa misi ni adalah misi besar yang perlu dirancang rapi sebab tak ramai share pengalaman ke sini. Mungkin tak ramai ke sana kot.

Jadi, ini route aku :

Penang > Bangkok > Aranyaphratet > Khao Yai > Bangkok > Penang

selama 9 hari

dengan bajet RM3000

terdiri daripada aku, suami dan anak perempuan berusia 3 tahun

route perjalanan kami

So, sekarang aku nak cerita satu persatu catatan perjalanan kami pada awal Januari yang lalu.

Till then. Bye!

Tuesday, 10 July 2018

IELTS results

Sebenarnya kan, masa habis exam haritu, aku lupa tanya pihak IDP, macam mana nak tau results, tengok dekat mana, bila? Setahu aku 14 hari dari tarikh exam. Termasuk Sabtu Ahad ke?
Boleh pulak lupa nak tanya, mungkin excited sangat dah habis terus blah camtu jer. Adeh.
Aku pun telefon pihak IDP semula, diorang kata tunggu diorang email.So, memang betul diorang cakap 14 hari selepas exam. Minggu pertama aku wat derk jer lah. Hari-hari yang mendatang seperti biasa. Minggu kedua tu aku dah start tak senang duduk. Aku rasa bagai masa berlalu dengan begitu lambat, macam SLO-MO kat camera handphone tu.

Aku godek-godek kat internet. Aku ada nampak satu link tu macam kita boleh tengok results. Tapi tak tau bila. Hari lain aku pi lagi kat website tu. Aku baca betul-betul balik, dia kata camni..

 12:00AM Australian Eastern Daylight Saving Time (AEDT) on the 13th day after the test

Boleh check kat sini rupanya.. haih
Maksudnya aku boleh check di Malaysia setara dengan waktu Australia. Aku pun google. Ohh.. aku boleh check starting Khamis pukul 10 malam. Malam tu aku check berdebor rasa. Ceit! Tengok - tengok takdak lagi. Jumaat pagi aku check lagi. Lega. Results dah keluar. Alhamdulillah. It meet my requirement. Easy. Leh proceed ke next step proses aku nak ke sana.

Kome teka lah sendiri yer. Hahha..
Masalah sekarang ni, aku perlukan sekeping kertas results tu untuk lengkapkan syarat tawaran belajar tu. Results yang tengok kat internet ni preview jer. Aku pun call IDP tanya bila dia nak post results aku. RM20 dah ku bayar untuk postage. Sekeping kertas jer pun, RM20 dia cas. Kedarah betul. IDP kata dia post Jumaat petang tu jugak. Airpak akan pick up.

Kemudian IDP ada kasi email bagitau tracking number. Nasib baik aku cerdik pi check kat website. Mana ada keluar results kat email. Haih. Aku start tracing tracking number. Part ni yang aku merampuih ni. Boleh pulak dia pi mai pi mai sekeping results aku tu. Dah dari Penang , dia pi Nibong Tebal, pastu pegi naik balik ke Butterworth. Aduhai Saleha...... *cry*


Aku nak cepat weh. Dah berapa hari progress aku tergendala sebab ni. Candidate lain yang dok Pudu, Banting, Ipoh semua dah sampai. Aku punya hat Gunung Semanggol tak sampai - sampai lagi. Silap aku boh alamat kampung. Baik boh alamat rumah pengasuh jer. Masuk hari ke 3, Rabu aku tak mau tunggu dah. Aku cakap nak pegi amik sendiri. Tapi masalahnya aku keluar kilang pukul 6ptg. Nasib baik pihak diorang membantu jugak. Kasi aku datang kol bape pun, guna pintu belakang. Walau lambat, kecewa aku  balik kerja dan terus pecut amik results kat Butterworth tanpa memikirkan nak makan apa untuk berrbuka demi sekeping results IELTS.

Akhirnya, sampai ke tangan ku juga sekeping results bernilai RM845 dan kos postage RM20 dengan tol dan minyak ke opis Airpak di Butterworth. Menyesal bayar postage. Huhu. Eh overall mesti lah lega dah dapat results kan. Tapi kesusahan hati ini perlu diambil kira juga ni.

Results aku tak tally dengan apa yang aku lalui haha. Reading tu aku lost dapat tinggi pulak 6.5. Speaking tu mungkin yang part 3 tu dia tanya A, aku jawab B. Tah pape. Overall aku dah leh meet requirement conditional offer yang aku dapat tu. Tapi submit lambat gila. Merata results ni pegi.

Tapi aku ada target, aku akan ambil lagi IELTS ni mungkin lagi setahun sebab aku nak meet requirement untuk Permanent Resident. Baik aku bersedia lebih awal. Tapi simpan dulu hasrat ni. Susun strategy dulu. Nanti dah sampai sana aku akan mengorak langkah menuju puncak dengan izin Yang Maha Esa. Sekarang aku nak practise baca laju-laju.

Habis, cerita IELTS aku! Wassalam.


Untuk pautan pantas, sesiapa yang nak soft copy material latihan IELTS, boleh subscribe my telegram channel dan download material dari situ.

IELTS Academic : From My Experience

Pada tarikh 19 May 2018 Sabtu yang lalu, aku menduduki peperiksaan IELTS yang dianjurkan oleh IDP Penang bertempat di Cititel Hotel. Pendaftaran bermula pada pukul 7.45am dan pintu akan tertutup buatmu jika datang lewat 8.30am.

 Nak pergi exam tu, aku bawa :
  • diri sendiri
  • jari sendiri untuk thumb print
  • IC
  • pensel 2B 2 batang
  • pemadam
  • pengasah
Lobby Hotel Cititel. Semasa menunggu pendaftaran dibuka

Selesai pendaftaran, kami diberi masa untuk ke tandas sebelum exam dimulakan. Kami diberikan plastik transparent untuk menyimpan alat tulis. Tidak dibenarkan pencil box yer.

Sesungguhnya aku berpuasa. Test diambil semasa menyambut bulan Ramadhan

Kena thumb print dulu dan masuk ke dewan peperiksaan. Masa tu aku dapati dalam 20 org jer terdiri daripada warga Yaman, India, Chinese dan Malay. Bilik peperiksaan tak besar mana so aku yakin aku tak akan jadi pekak semasa peperiksaan listening dijalankan.

Lepas masuk exam tu, aku cari mana meja aku. Dekat meja dah tertera nama kita dan nombor pendaftaran. Duduk ikut nama masing2. Aku dapat duduk no 2 dari hadapan. Selesa untuk jawab listening.

Pihak IDP edarkan answer sheet terlelbih dahulu. Kita kena shades kan tarikh, pusat peperiksaan, dan nombor pendaftaran, kemudian tulis nama huruf BESAR menggunakan pensel. Answer sheet ni sehelai jer. Depan belakang ni untuk bubuh jawapan Listening dan Reading. Kertas yang sama.

Kemudian pihak IDP edarkan kertas soalan untuk Listening. Test pun bermula.
Section 1 (dialogue orang nak kirim barang) : aku sangat steady.
Section 2 (kisah kelas masakan) : ada dah aku rasa tertinggal sikit
Section 3 (tak ingat kisah ape) : nak start lost dah
Section 4 (arkeologi) : LOST! aku banyak tembak. Sedih!

Selesai saja Listening, buku soalan dikutip dan buku soalan Reading pulak diedarkan. Terus start Reading tanpa ada toilet break. Aku ingatkan boleh pi tandas. Rupanya tak boleh keluar dewan.
Paragraph 1 (kisah haiwan akan lupus) : petikan macam susah sikit tp soalan senang. Still leh catch.
Paragraph 2 (kisah 1 boy ada syndrom fail to recognise other face) : petikan senang. Soalan pun mudah tapi baru jer jawab sekerat, penganjur dah remind kan yang masa tinggal 25minit jer lagi. Alamak! Aku pun mula menggelabah.
Paragraph 3 (kisah funfair) : Petikan mudah tp aku tak cukup masa dah. Aku baca soalan, scan paragraph dan tembak. Aku priority kan soalan yang kena isi word tu dulu.
Overall aku rasa ralat sebab masa tak cukup. Aku masih tak berstrategi untuk menjawab. Aku jenis jawab dengan penuh sopan dan tatasusila itu lah padahnya.

Aku kata pada diri, its ok. Takpe. redah jer. Buku soalan dan answer sheet dikutip. Kemudian answer sheet dan buku soalan untuk Writing pulak diedarkan. Buku soalan  ni pun kita kena tulis nama yer. Guna pensel. Nanti diorang kutip balik soalan.

Task 1 aku dapat Table dan Graph di mana attendance of people visit to Cinema di Australia direkodkan. Graph plak describe tentang age group yang pergi ke Cinema. Banyak benda boleh di reportkan tapi masalahnya aku cuba nak relatekan between table dengan graph tapi tak berjaya.
Sedar-sedar, pihak IDP remind kan ada baki masa lagi 35 minit, aku pulak belum habiskan ayat untuk task 1. Aku rasa aku perlu bertindak, takleh tunggu lagi. Aku pun tinggalkan essay task 1 tu dan lompat ke Task 2 pulak.

Task 2 aku cukup menarik sebab aku memang ada study topik ni pada hari sebelumnya, Jumaat, test plak hari Sabtu. Apa yang aku study, keluar pula. Topiknya adalah "Technology increase gap between rich people and poor people". Soalan cuma mintak pendapat. Aku sebenarnya risau kalau dapat soalan seperti sport, nuklear, environment, dan berbentuk agree atau disagree. Aku goreng jer lah dan masukkan beberapa less common word untuk dapatkan extra marks. Lepas exam, aku check balik less common word aku tu, ade satu perkataan aku lupa spelling macam mana. Rupanya silap. Cis! Aku tengok balik masa,  masih ada 10minit baki lalu aku pun sambung semula essay report Task 1 yang tak siap tadi tu. Berapa patah perkataan aku tak pasti. Aku agak2 jer. Rasa cukup kot. Aku tak sempat nak kira.

Selesai jawab Listening, Reading dan Writing, aku pun pergi thumb print dan keluar dari dewan peperiksaan. Untuk Speaking pula, sesi aku pada pukul 3.20ptg. Difahamkan speaking cuma amik masa 12-15minit jer dan boleh jadi sesi kita akan start lebih awal. Pukul 1 aku dah start menungggu. Aku tengok yang lain pegang buku dan nota-nota. Aku jadi gerun.

Tak lama kemudian, ada yang dah selesai Speaking test dan ada candidate lain yang bertanya macam mana pengalaman diorang dalam Speaking test. Tapi pastu kena warning dengan IDP. Hahahaha. Rata - rata diorang dapat soalan general knowledge. Aku mula cuak. Diorang ni banyak sembang pulak. Aku jadi gabra dan rasa semak pulak diorang sembang memintas aku. Dah la aku duduk di tengah-tengah. Last-last aku menjauhkan diri untuk mencari ketenangan hakiki.

Ada dua bilik untuk Speaking test. Alhamdulillah aku dapat examiner yang manis senyumannya yang melentur rasa gusarku. Soalan aku dimulakan dengan,  

"do u stay in house or apartment".
Memang ada tertengok soalan ni dan aku memang duduk di rumah landed.

Speaking room aku no 2

"which room do u like the most?"

"do u plan to move from your current house?"

"do u think u're feeling bored?"

"what makes u feel bored?"

"How u handle from being bored?"

Soalan diteruskan lagi,

"What is ur best vacation u like the most?"

"What do u think the most important thing to plan for your travel?"

"Where is your next destination for vacation? Why?"

Dah kenapa semua soalan memang kena ngam sangat dengan diri aku. Memang aku beli rumah landed instead of apartment. Memang aku suka travel. Lega rasanya, dipermudahkan untuk part ni. Kalau dia tanya minat bersukan ke tak? Mampus aku nak goreng. Haha

Kemudian untuk Part 2 plak, aku dapat topik "what is your best wearing for special occasion?"
Dia kasi paper dan pensel untuk aku merangka jawapan dalam masa 1 minit. Tapi aku tak sempat pun dan aku blur jenuh nak ingat baju apa sebab nervous. Padahal boleh jer cerita baju kawin aku. Bila tiba masa nak start, terus aku spontan jawab kebaya merah yang aku beli kat Icahfa. Pastu aku blur dan pause seketika dalam 2 saat. Examiner itu senyum dan terus support aku supaya nadi aku tidak terhenti. Dia selitkan soalan, "ada ambil gambar pakai baju tu tak?"
Aku pi senyum plak dan sambung cakap lagi ada amik gambar dan share di instagram pastu tag icahfa. Tapi sebenarnya aku tak buat pun. Reka cerita asal boleh cakap pot pet pot pet. Terima Kasih madam kerana menyambung nafasku.

Part 3 untuk Speaking disambung dengan beberapa soalan tentang pakaian. Formal dan informal.
"do u think people suka pakai casual tak?
penting tak pakai pakaian formal dalam suatu majlis? 
Pakaian dapat membezakan manusia tak?"

Aku jawab panjang lebar tapi kan sebenarnya aku rasa aku melalut, tersasar dari soalan. Cis! Tapi aku tak peduli, apa nak jadi, jadilah. Aku redah asalkan selesai.

"Then u have finished your speaking test"

Eh, habis dah?
Lega!

Alhamdulillah. Semuanya berjalan dengan lancar. Aku lega dan bersyukur aku dah melaluinya. Benda yang aku taknak harung sebenarnya, tapi disebabkan atas certain requirement, aku kena amik jugak. Dah lah mahal. Risau tak meat score, kang kena ulang balik amik lagi, bayor lagi, berdebar lagi. Haih! Tengok lah aku dapat berapa nanti. Lepas habis tu aku rasa macam aku dah bebas. Macam budak habis exam spm dan nak pergi meraikan kelegaan dan ketegangan urat tengkuk, otak semuanyalah.


Till then.


Untuk pautan pantas, sesiapa yang nak soft copy material latihan IELTS, boleh subscribe my telegram channel dan download material dari situ.


IELTS preparation : From my experience

Kalau korang ada cita - cita untuk migrate, kerja atau sambung belajar ke luar negara, by hook or by crook, korang kena amik IELTS jugak.

Untuk IELTS ni aku amik dengan IDP Penang. So the test is held on 19 May 2018  at Cititel Hotel, Penang. Bayaran sebanyak RM845 dikenakan untuk seat IELTS ni. Klo korang tak dapat capai band yang korang nak, kena ambil lagi sekali ikut atas korang punya decision macam mana. Sama ada nak ambil lagi dan pursue impian korang atau dok jer dalam Malaysia ni diam-diam, terpulang. So, better buat betul-betul untuk IELTS. RM845 bukanlah murah aku rasa.

aku guna buku ni jer

Aku punya timeline;

Start study : 1 May 2018
Online Register : 14 May 2018
IELTS examination day : 19 May 2018

Speaking
Test berlangsung lebih kurang 12 - 15 minit.
Face to face. One-on-one.

Ada;
Part 1 (background , atau perkara-perkara basic dan surrounding),
Part 2 (topic given), dan
Part 3 (soalan relate to Part 2)

Korang boleh study speaking macam ni:
  • tengok kat youtube macam mana cara Speaking test dijalankan
  • tengok soalan-soalan di dalam buku latihan gambaran topik-topik yang akan dikeluarkan.

Listening
Test berlangsung selama 30 minit

Ada;
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4

Korang boleh study listening macam ni :
  • tengok kat youtube, boleh dengar dan lihat soalan pada video, jawapan di sediakan at the end of the video.

Reading
Test berlangsung selama sejam.

Ada;

Paragraph 1
Paragraph 2
Paragraph 3

Tips :
  • practise! tp bukan practise buat latihan reading tu banyak-banyak. Practise baca dengan laju, practise skimming dan scan passage.
  • baca soalan dulu
  • identify the keywords

Writing
Test berlangsung selama sejam.

Ada;

Task 1 (buat report based on graph, chart, table given)
Task 2 (given topic)

Tips :
  • beri pendedahan kepada diri tentang soalan - soalan latihan
  • tengok contoh jawapan
  • kayakan vocabulary
study writing
Aku perasan yang aku ni study hard which aku rasa bukanlah ideal practise. Lagi aku buat latihan, lagi markah aku rendah untuk module Reading. Beberapa hari sebelum exam, aku terjumpa tips menarik. Kat website tu dia kata, untuk READING, kita tak perlu buat latihan banyak-banyak. Tak perlu challenge diri. Apa yang penting, kita kena practise baca laju-laju. Bila aku fikir, ada benar gak tips ni. Tapi aku dah tak sempat practise baca laju - laju sebab masa tu aku kat stage buat latihan Writing.

Untuk Listening, masa latihan di rumah, aku ok jer. Tak risau sangat. Setiap hari aku akan spend masa untuk latihan Listening. Selalu task 1 tu mesti dapat markah penuh sebab kena masukkan tarikh, alamat, price, macam tu jer. Itu pun sangat membantu dah untuk menyelamatkan skor.

Untuk writing, sebab memang dah biasa menulis essay untuk segala macam biasiswa application, bagi aku, study contoh - contoh jawapan yang orang lain buat pun ok. Tengok-tengok soalan, fikirkan secara rawak isi-isi kandungan untuk certain soalan. Aku rasa korang mesti boleh. MUET dulu aku dapat band 3 jer. Mesti leh dapat IELTS band 5.5 sekurang - kurangnya. Kalau MUET korang band 1 atau 2, korang jangan rileks sangat untuk amik IELTS, practise banyak-banyak ok. IELTS ni mahal tau.

Speaking pulak, aku just kena handle nervous jer dan kita kena belajar sikit new vocab. Words yang kita jarang guna. Aku belajar kat youtube. Contoh biasa kita sebut, "beautiful", untuk test ni kita guna lah "exquisite" . Haa.. kan rare tu.

Kalau korang nak soft copy, boleh email aku kat nur.diyana.farhana@gmail.com . Sesiapa yang nak hardcopy latihan-latihan yang dah aku conteng dan ada sebahagian latihan yang aku tak sempat buat, aku leh kasi free. Korang bayar duit postage jer. Boleh dm kat ig aku bagitau nak softcopy atau hardcopy kertas latihan yang aku print banyak-banyak tu. Sape cepat dia dapat lah yer yang hardcopy tu.

Untuk pautan pantas, sesiapa yang nak soft copy material latihan IELTS, boleh subscribe my telegram channel dan download material dari situ.



Semoga berjaya.

Menuju puncak! Gemilang cahaya... 💃💃

Monday, 9 July 2018

JEJU Trip : AirBnb

Percutian kali ini aku memilih Airbnb untuk penginapan kami di Jeju sebab kami tak nak berpindah-randah. Kami nak stay satu tempat jer. Aku study map dan menurut kefahaman aku, jarak paling jauh dari satu tempat ke satu tempat hanya satu jam. Jadi, better kami stay satu tempat jer memandangkan ahli trip kami terdiri daripada ibu dan ibu mertua ku dan anak kecil ku berumur 3 tahun. Kami jugak akan memasak, akan mengambil masa kalau kami nak kemas dan packing barang-barang mentah and check out check in tempat lain.

Trip kami pada 5 March 2018, aku mula booking pada November 2017. Pada awalnya aku dah book Airbnb dekat Aewol-eup. Dah buat payment pun berjumlah RM1662.45. Aku dah mesej host bagitau dia kami berapa orang, umur berapa, dia invite aku untuk book. Kemudian, pada January 2018, host tu cancel booking aku dan refund without any reason. Sedar-sedar aku nampak dalam email, duit aku di refund jer. Aku mesej dia kenapa cancel, dia tak reply pun. Aku kusut gak masa tu sebab aku busy preparation trip ke Bangkok.

Aku pun terkial-kial cari rumah lain pulak. Sambil-sambil tu kak ipar aku tolong usha rumah-rumah kat Airbnb. Aku pun rasa tak pa lah dia cancel. Setengah orang yang tak bernasib baik lagi lah kesian. Duit refund pun lambat. Yang ni walaupun dia tak bagitau reason, at least dia refund cepat. Masa tu cari kat Airbnb memang dah susah sangat nak dapat rumah mungkin sebab dah nak dekat tarikh pergi kot. Tapi bila kak ipar aku cari, banyak pulak pilihan dia ada dan murah-murah. Aku pun hairan macam mana dia cari. Rupanya ada satu skill yang aku tak tau. Haha.

Cara kak ipar aku buat, masa dia search, dia masukkan tarikh yang betul, tapi dia masukkan bilangan orang tu dua orang sahaja. Kemudian keluar pilihan-pilihan rumah. Ok, then bila kita jumpa yang berkenan, kita mesej host tu dan perkenalkan diri, bagitau berminat nak book dan terangkan secara detail ahli kumpulan yang akan menginap tu berapa orang dan peringkat umur. Sertakan sekali kau kerja apa dalam mesej tu. Host biasanya reply cepat sangat.

So, aku berminat dengan satu rumah ni. Nama host tu Youngjun. Dia ada banyak rumah. Friendly and pandai english. Masa aku nak bayar tu, Airbnb suruh masukkan jumlah kepala yang akan menginap. Aku kan pada asalnya masuk dua orang jer, aku contact host tu semula dan dia izinkan masuk jer kuantiti berapa orang pun. Harga seperti yang kami dah deal. Lega satu bab.

Bila orang tanya nama apartment tu, memang aku tak dapat jawab sebab nama dia camni

ni address apartment tu. Korang leh cari kt Airbnb
sakura di sekitar penginapan
Overall aku ok jer dengan penginapan ni. Cuma satu jer lah aku rasa macam tak cukup, dia kasi towel mandi kecik sangat. Orang sini memang mandi tak pakai towel ek? Lepas mandi terus golek atas lantai kasi kering ek? Kenot brain la saiz towel ni. Lepas lap tengkuk n ketiak jer ni. Hari kedua kami mintak towel lebih kt dia. 12 helai dia kasi. Eh marah ke? haha.

tangga atas tu bilik kami
Di hari kejadian, masa kami touch down Jeju, kami pick up car dulu di AJ Car Rental. Kemudian staff AJ tu nak ajar kami guna GPS. Rupanya aku tak di provide kan pun GPS number penginapan tersebut. Host share location kat wasap jer. Kami ikut, tapi tak jugak sampai ke penginapan. Kami ada tanya kat petani sekitar tu. Aku yakin mesti tak jauh dah. Cuma tak tau yang mana satu jer. Kemudian petani tu bawak lori dia dan tunjukkan kami kat mana tempat penginapan tu. Selang dua lorong jer. Berbesar hati sungguh dia menolong kami. Bagus depa ni. Walaupun kami berkomunikasi umpama itik dan ayam, sudahnya dia suruh kami mengekori dia dari belakang. Terharu.

Sesampai jer kami di sini, host tu tak ada. Dia suruh kami ambil kunci. Masalahnya kami tak tau pintu office nyer kat mana untuk amik kunci. Pi mai pi mai dalam kesejukan tak hingat dunia, akhirnya husband aku dan kakak ipar aku jumpa gak receptionist dan berjaya ambil kunci bilik kami. Kami dapat dua buah bilik di mana pintu tengah nya kami dapat buka dan jadi sebuah rumah. Aku mintak tingkat bawah, tapi dapat tingkat atas. Haih... dah kena menapak naik tangga.

office untuk ambil kunci
naik tangga ni untuk ke bilik kami
Ada hari yang kami balik awal dari jalan-jalan, aku ada spend a few minutes tengok kawasan sekitar. Ambil gambar. Luas, banyak rumah penginapan disediakan. Angin kuat. Kapal terbang lalu lalang atas kepala. Sejuk sungguh. Aku tak tahan. Dah lah pakai selipar jer. Masuk rumah, dapat pijak lantai heater, lega aku rasa. Tidur kat sini, sampai tilam pun rasa hangat. Sebab tilam atas lantai.

kapal terbang lalu lalang
Sekitar kawasan terdapat banyak ladang oren. Sunyi. Tapi takde orang. Dari hari ke hari kami mencari peluang untuk mintak buah oren kat ladang diorang ni. Hehe. Tapi, on our last day, host bagi kami buah oren banyak. Sampai kami bawak balik Malaysia. Tak lalu pulak dah nak makan buah oren.

tatapan terakhir sebelum pulang
Bagi yang tanya better stay satu tempat jer atau pindah-pindah, bagi aku terpulang pada masing-masing. Semua bergantung kepada berapa hari korang stay, berapa ahli trip korang, kawan-kawan atau dengan family. Kalau travel dengan family, akan amik masa sedikit. Kalau dengan kawan-kawan 2 atau 3 orang InshaaAllah tak banyak kerenah laju jer bergerak. Jarak paling jauh dari satu tempat ke satu tempat mengambil masa sejam macam tu. Kalau masuk area city, kena jaga speed jadi lambat lah sikit. Kalau travel dengan family, kita akan masak dan barang akan banyak dipunggahkan, tu sebab kami stay satu tempat jer sebab taknak amik masa untuk check out dan check in semula. Barang-barang kami memang akan punggah satu rumah. Minyak masak, telur, beras, seafood. Haaa... kalau korang pindah randah, takkan nak biar seafood dalam kereta seharian pulak kan? semua kena consider tu. Rancang lah sebaik mungkin itinerary anda.

Kos / Modal Berhijrah ke Luar Negara

Untuk menetap di luar negara, korang perlu ada visa yang sah yang membenarkan korang stay dan bekerja . Biasanya seseorang dapat berhijrah...