Sunday, 23 January 2022

My PTE Exam Journey : PTE Exam Day

Hari yang dinanti telah tiba. Akhirnya, aku ambil juga exam buat kedua kalinya hari ini dengan persediaan yang macam tak berapa bersedia. Aku paling risau part speaking. Even minggu nak exam pun aku still belum dapat rentak untuk score speaking.

PTE ni senang jer. Kalau Speaking tu tinggi, inshaAllah, listening and reading pun akan tinggi juga. Sangat membantu module lain. Kunci kejayaan PTE ialah terletak pada Speaking sebab dari Speaking ada contribution marks to Reading and Listening.

Nak tak nak, aku book juga exam. At least, aku nak kasi lepas 50 jer dulu untuk buat skill assesment. Walaupun aku rasa aku tak bersedia, SEBAB kalau aku tunggu bila nak bersedia, sampai bila-bila pun aku tak akan bersedia. Baik aku book jugak the exam.

Tujuannya ialah, aku nak familiar dan rasai pengalaman exam. Memang aku pernah ambil sekali tapi tu masa awal-awal covid belum serious. Lepas tu lockdown, exam center tutup, pastu aku mengandung, beranak, dalam pantang, ni haaa kali  ni baru nak ambil lagi sekali. Dah lama tinggal. Dah lupa debaran exam.

Tujuan kedua ialah, aku nak score at least 50 ke atas untuk aku unlock satu achievement iaitu nak buat skill assesment dengan Engineer Australia. 

Results PTE aku hat mula-mula tu, kecundang lagi 1 markah untuk capai syarat minimum iaitu 50 each module. Aku kantoi kat Speaking. Aku dapat 49. Tak lepas untuk buat skill assesment.

Aku buat banyak research test center mana yang paling ideal dengan preference aku. Sangat penting untuk pilih test center sebab semua ni faktor yang mempengaruhi performance kita during the exam. 

Aku suka test center ni, sebab aku boleh melorotkan face mask aku ke dagu. Ko bayangkan kalau aku kena pakai face mask during speaking. Idak ke ganggu performance kita? bagi aku, yes. Sangat mempengaruhi tambah pula aku ni pakai spec. Kalau pakai mask, memang rasa terganggu. Rasa tak cukup nafas.


On that day, husband aku dan anak-anak yang hantar aku ke test center. Aku cuma duduk rileks dalam kereta, tenangkan diri untuk hadapi exam. 

Test center kali ni lagi best compare hat yang pertama dulu sebab test center ni tak ramai, tak serabut. Staff pun sorang jer and takde kerek-kerek. Ok jer. Smooth walaupun dia sorang jer yang jaga.

Aku dapat port paling sempoi. Hujung sekali. Bahagianya buat speaking and listening. Tak terganggu.

Test center ni walaupun best dan ideal dengan preference aku, but still ada kelemahannya. Kelemahannya ialah keyboard yang digunakan tak lancar untuk ditaip. Kena patuk baru dia lekat keluar huruf kat screen. Naya cenggini sebab aku menaip laju. Kena tunjal-tunjal baru keluar huruf hahaa. Aku dah maklum akan hal ini sebab aku buat research dah and baca review orang amik test center mana. Tapi still ok walau kena patuk kuat-kuat asalkan aku dapat turunkan face mask during speaking.

Sebelum aku mula exam, aku minta permission nak lorotkan face mask. Alhamdulillah, dia benarkan. Tu yg best tu. Lega satu perkara.

Tak ingat sape bagi doa ni. Terima kasih share


Aku cerita sikit pengalaman aku jawab soalan.


Speaking [Read Aloud] : Rileks dan santai. Passage tak panjang. Masa buat practise kt Apeuni, passage susah-susah. Tapi real exam senang jer. Actually masa aku buat mock test, Read Aloud aku tak bagus. Bukan sebab aku tak reti membaca English, tapi sebab aku tak jumpa lagi tone, speed, clearity yang sesuai dengan aku. Sampaikan nak dekat exam pun, speaking aku dapat 60 jer. So, on the exam day, aku decide untuk buat biasa-biasa jer dengan harapan, harap-harap dapatlah 65 during real exam.


Aku ada target. Kalau aku dapat 50 minimum, aku boleh setelkan skill assesment Engineer Australia. Kalau dapat 79 ke atas, aku boleh terus masuk EOI sebab point dah cukup. 


Speaking [Repeat Sentence] : awal-awal dapat tangkap and smooth. Lama-lama hati aku terdetik, aih? ada lagi? Bila nak habis repeat sentence ni. Purp! lari fokus. Pastu aku merepek jer sebut yang bukan-bukan. Naya. Memang kena fokus betul-betul time repeat sentence.


Speaking [Describe Image] : Aku guna template from Jimmyssem. So, takde masalah. Lancar jer. Yang jadi masalahnya sekarang ni ialah, dalam tips Jimmyssem, dia kata describe jer dalam 25sec to 27sec. On the real exam day, bar recording tu tak naik berapa second kita tengah bercakap. Tengah duk menjawab, hati aku kacau bilau. Takat bila nak stop? Sebab takde indicator kat mana 25sec - 27sec untuk aku berhenti. Argh, sudah!


Speaking [Retell Lecture] : pun sama. Aku tak tau 27sec tu duduk kat mana.


Writing [Essay] : Aku guna template from Jimmyssem. Senang dan kacang. Tak perlu spend lama practise writing essay (boleh fokus kt part lain macam repeat sentence). Hafal template jer. Tak macam IELTS (English kena betul-betul power).


Reading [FIB-RW] : Aku amik masa yang banyak kat soalan pertama. Aku kurang fokus. Fikiran menerawang. Baca ayat pun tak faham dan tak masuk dalam kepala. So, jawapan tak dapat nak difikirkan dengan baik. Banyak buang masa teka jawapan mana yang betul.


Reading [Multiple Choice] : Ikut tips masa aku pi kelas PTE, tips dia pilih jer C then move to the next question. Jangan buang masa kat sini. Takyah baca. Tekan jer C, move to the next question.


Reading [FIB-R] : Kat sini aku rasa sesak nafas sebab aku dah kesuntukan masa, sebabnya aku dah spend banyak masa kat Reading FIB-RW sampai tak sempat nak jawab soalan belakang-belakang.


Listening [Multiple Choice] : Sama gak, aku pilih C tanpa dengar betul-betul soalannya. Then terus ke next question. Yang jadi masalahnya ialah, aku tak boleh nak cepat-cepat move to the next question while audio is playing. Kena dengar sampai habis baru boleh pilih jawapan. Libang-libu jadi nyer sebab audio play tu panjang. Banyak habis masa tunggu audio tu habis. 


Listening [Write from Dictation] : Disebabkan audio playing lama sangat, kat soalan lain-lain. Aku tak sempat nk buat WFD dengan tenang. Aku jadi gabra. Bila gabra, aku tak dapat nk fokus. Bila tak fokus, aku tak dengar apa audio cakap. Pastu nak tulis apa kalau tak dapat tangkap? Bengang betul. Tengah kalut bring the mouse untuk edit jawapan, masa pun dah tamat.


Exam habis pukul 1petang.

Aku pegi makan kat Ayam Penyet Ria, Randwick pastu pukul 3petang dah keluar results. Ya ampun, awat cepat sangat? Tak dan nak rileks.

Results keluar sangat cepat

Aku senyum lebar dapat keputusan. Bukan sebab result cemerlang. Tapi sebab results yang keluar sama dengan apa yang aku lalui during the exam. Aku tak perform Listening WFD, yes aku dapat rendah Listening. Aku rasa Speaking boleh lepas dari 60, yes aku dapat ngam-ngam 65. Senyum saja lah sebab semua lepas 50.

Alhamdulillah lega sedikit, dapat buat skill assesment. One step forward. 

Walaupun tak sebagus untuk apply PR, tapi jadi la. Dapat lepas buat skill assesment. Pelan-pelan nanti aku buat lagi PTE bila ada duit dan lepas aku lodge EOI. 

It's ok. Everything has its own time.

Trust the process.

Good luck korang!

Wednesday, 19 January 2022

Have a Courage

Assalamualaikum.

Selepas aku amik exam PTE minggu lepas, walaupun tak achieve the highest score, tapi dengan results yang ada, at least aku dah boleh buat skill assessment. Benda yang selama ni buat aku stuck untuk masuk EOI ialah my english requirement tak lepas. Bila english tak lepas, satu ape pun aku tak boleh buat. Skill assesment pun tak boleh nak buat apatah lagi nak masuk EOI. Hanya mereput dengan student visa selama 3 tahun di Sydney, Australia. I regret.

Results PTE baru-baru ni tidaklah excellent tapi ada improvement compare previous results dan lebih matang dalam selok belok exam. With the results, aku dapat move another one step forward. Bukan step closer, but one step forward. 

Yang terjadi kat diri aku lately ni, bila aku dah move one step forward, banyak benda aku fikir. PR pathway ni macam dam ular, Snake and Ladders. Tapi tak baling dadu ler haha. Kepala otak kita ni kena fikir, jalan mana yang harus kita ambil to achieve our dreams iaitu PR. Bila kita berjaya buat something, kita dapat naik tangga. Bila kita terjumpa ular, kita kena turun semula ke bawah and start over (ini terjadi kalau immigration ubah rules and regulation dan keluarkan kita punya occupation list).

Selain memikirkan visa pathway, aku juga sedang berhadapan dengan tawaran yang aku dapat iaitu sambung belajar peringkat master. Situasi sekarang dah tak sama macam dulu. Kalau dulu dapat tawaran belajar, kita tak fikir banyak dah. Terus grab. Tapi sekarang dah jadi bercampur aduk, conflict of interest. Kena fikir timeline dan visa, berapa point boleh dapat, visa apa boleh di apply selepas tu untuk beli masa.

Bila semua ni bercampur aduk, aku serabut nak susun yang mana dulu, tu yang kalau korang perasan, satu story aku pun tak naik di fb dan instagram. Interest aku dah kurang di social media. aku lebih enjoy memikirkan apa aku nak buat for the future. Aku pulak memang jenis tak tengok story kawan-kawan. Tak sempat. Biasanya kalau aku post, selepas tu aku tinggal. Minta maaf komen tak terbalas. Minta maaf juga tak sempat nak santuni rakan-rakan. Padahal, diorang ni lah rajin reply story dan beri kata-kata semangat. Banyak masa aku habiskan dengan memikirkan dan bermonolog dalam diri, jalan mana yang aku kena pilih untuk capai impian. 

Selepas dari exam, aku dan suami berbincang. So, macam mana kita ni. Nak macam ni ke? Atau macam tu. Now, aku dah boleh buat skill assesment. Keesokan hari, aku duduk di hadapan komputer. Buka email, nak reply kat tajaan yang aku nak tolak tawaran. Tapi aku tak sampai hati. Aku tak gamak nak menolak. 

Aku sekali lagi berbincang dengan suami perkara ni.

Selama tiga tahun aku di sini. Yes, aku sentiasa cuba pilih jalan untuk capai impian. Tapi tak semua yang kita rancangkan akan menjadi kenyataan. Akan adanya kekangan yang melambatkan atau tak mampu kita capai. Contoh PTE tu lah. Aku plan nk setelkan masa first year aku di sini, tapi aku drag sampai 3 tahun.

Hari ini aku kembali bersemangat. Mujur ada blog ni. Blog ni lah segala rasa aku curahkan. Segala fasa perjalanan aku catatkan. Bila aku nak bangkit kembali bersemangat, aku akan baca balik apa yang aku tuliskan dulu. Aku akan think again, kalau dulu boleh, kenapa sekarang tak boleh. Yang mana tengok ig dan fb aku senyap, tahniah, anda sampai ke sini mencari jejak. I am well alive and healthy. Alhamdulillah. Tapi tu lah, bila kita senyap, keluarga pula mencari. Eh mana pulak pergi diorang ni. Ok ke. Yer lah, mana lah aku mampu nak post semua kat group whatsapp family. Selalu aku post kt ig tu, family aku akan rasa yang aku dekat ngan diorang dan diorang tahu apa aku tengah sibukkan. 

Aku mula aktif di social media sejak aku berhijrah. Aku banyak menulis. Kalau dulu kawan-kawan anggap aku ni useless jer. Tapi bila aku keep sharing apa yang aku tempuh di sini, diorang terkejut. Oi beraninya buat keputusan keluar dari zon selesa.

Percayalah, siapa aku hari ini ialah berkat, sokongan dan doa dari suami, parents aku, keluarga in law dan adik beradik serta kenalan yang positive. 

Dengan social media juga aku dapat banyak info, dapat banyak kenalan, dapat banyak bantuan dan sokongan. Bayangkan, kita takde sesiapa di luar negara. Ada suami dan anak-anak sahaja. Social media ni lah buat aku dapat ramai kawan. Aku beberapa kali ditegur ketika bersiar-siar sekitar Sydney kerana diorang baca blog aku. Dari situ aku tambah kawan.

Tengok time aku ambil PTE. Ko tau PTE ni, berapa kerat jer orang Malaysia yang ambil PTE. Kat youtube, forum dan practise website, penuh orang India, Bangladesh, Nepal, Pakistan. Diorang punya dialek lain. Aku nak buat rujukan macam mana? Aku rasa alone. Ambil exam sorang-sorang. Bila aku share kat story, ramai bagi info, bagi contoh macam mana diorang buat speaking. Aku boleh tengok speed dan tone diorang. As a Malaysian, kita ada dialek kita sendiri. Dengan dialek Malay-English kita ni, sedikit sebanyak dapat aku tengok macam mana orang lain buat PTE Speaking.

Aku guna social media lebih kepada perkongsian maklumat penghijrahan. Teramat jarang aku post gambar selfie semata-mata tiada info atau maklumat bermanfaat untuk pembaca. Aku kagum dengan pemikiran rakan-rakan yang tak sejalan dengan aku tapi sentiasa menyokong aku. Walaupun kami tak menggunakan jalan yang sama, tapi diorang masih hormat malah kongsikan blog aku kat kawan-kawan diorang di Malaysia untuk guna jalan yang selayaknya untuk berhijrah.

Aku direzekikan berhijrah menggunakan jalan ini, that's why aku kongsi. Tak simpan sorang punya. Tak semua direzekikan menggunakan jalan yang aku buat. Ada yang kena tipu. Ada yang tiada pengetahuan tentang visa. Tapi diorang positive. Diorang hormat apa yang aku kongsikan. Tidaklah mencemuh atau mengecam. Ada baiknya aku juga hormat cara diorang ke sini kerana yang datang ni pun berkorban untuk bantu keluarga di Malaysia. 

Berbalik kepada one step forward tu tadi, aku masih lagi tengah figure out jalan menuju impian. Ada banyak jalan. Bezanya cuma cepat atau lambat, costly atau less expensive, time consuming or less. Semua jalan adalah jalan yang baik. No right or wrong. It just a matter of time. 

Bila terlampau fikir, akan ada masa kita akan stress. Kita rasa perjalanan terlalu jauh lagi. Perjalanan ini sangat panjang. Kadang-kadang rasa takde harapan. Kadang-kadang mengharap keajaiban. Kadang-kadang akan rasa akan give up di pertengahan jalan. 

Have a courage.

Hanya itu yang aku ada buat masa sekarang. Sudah aku persiapkan, apa yang perlu aku buat kalau tak bersemangat. Kadangkala adalah lebih baik aku melayan hari yang kecundang. Aku meniti setiap fasa dengan penuh perasaan. Kalau aku gembira, aku tersangat gembira. Bila aku sedih, aku tersangat sedih. It is ok not to be okay. Bila sedih, aku tahu apa nak buat. Bila aku recover, aku kembali bersemangat.

Aku tak seberuntung orang lain, highly professional, di sponsor oleh company, diberi tempat tinggal, punya kerjaya tetap, ada visa disediakan. Tetap aku bersyukur Allah beri peluang atas kudrat aku dan suami berhijrah independently. That's why aku tak kedekut sharing info sebab dari tuhan jua lah rezeki ini datang.

Memang kadang rasa penat. Penat fikir tentang visa. Jenuh figure out jalan. Memang akan rasa give up. Exhausted. Tapi give up tu berlegar hanya sementara. Akan ada hari yang aku bangkit semula. 

Have a courage.

Itu saja yang aku ada buat bekalan.

IMPIAN Sambung Belajar di Luar Negara

Sejak di bangku sekolah lagi aku berangan nak sambung belajar di luar negara. Aku dapat pendedahan dari sepupu-sepupu aku, baik dari sebelah...