Friday, 28 February 2020

Selepas Setahun Berhijrah ke Sydney, Australia.

Terima kasih buat kawan-kawan yang sentiasa mengikuti perkembangan kami di sini.

So, macam mana sekarang?

Dah setahun berlalu.

Circle yang rapat dah sedia tahu bahawa visa kami tamat December lalu. Pengajian aku tamat pada October 2019. Visa memang diberi extra 2 - 3 months selepas tamat pengajian.

Lepas ni macam mana?

Korang balik Malaysia ke?

Korang stay lagi ke?

Rata-rata semua kawan-kawan tanya macam tu.

Soalan-soalan tu pun aku tanya diri aku balik. Aku tanya suami. So, next? Ke mana hala tuju kita?



Actually, dalam masa setahun kami stay with visa pertama kami, aku nak ambil IELTS sehingga dapat skor yang tinggi dengan harapan untuk apply independent work skill visa. Visa ni boleh stay permanently. Tapi cubaan kali kedua IELTS tak memuaskan.

 *kali pertama aku ambil IELTS di Malaysia. Kali kedua ambil IELTS di Sydney

Aku give up. Aku cakap nak balik jer. Tak nak stay dah. Cukuplah setahun pengalaman. Itu jer target aku. Nak pengalaman. Tapi husband aku tak mudah mengalah. Semangat dia kental. Dia masih belum puas lagi untuk terus balik.

As time goes by, bulan berganti bulan, aku terasa macam nak cuba lagi. Hilang sekejap rasa give up tu. Aku ambil PTE kali ni. Since aku macam tak sesuai jer untuk ambil IELTS. By the time aku nak ambil PTE, aku dah kesuntukan masa untuk apply work skill visa tersebut. Sebab visa ni kena lepas beberapa stage iaitu PTE, Engineer Australia dan EOI. Setiap stage ni ada waiting period dan mengambil masa.

Kalau aku dapat skor PTE pun, aku dah tak sempat untuk proceed assesment dengan Engineer Australia. It is all about time. Mulalah aku rasa menyesal. Bazir masa macam tu jer. Aku tewas dengan perasaan give up. Sekarang, nak buat apa pun dah tak sempat. Jadi, aku bincang dengan husband. Nak balik ke tak nak. For sure husband aku taknak balik lagi. Dia seronok duduk di sini.

After bincang dengan husband, ambil kira kos, ambil kira time consuming, kami sebulat suara untuk apply student visa lagi. Ulang lagi proses yang sama. Aku apply course lain pulak. Suami aku kumpulkan duit insuran, dan visa. Kami masing-masing take part masing-masing. Aku uruskan visa. Suami aku cari duit. Memang struggle time ni. Suami aku dah macam ape dah keje siang malam. Celik mata jer gi keje. Bukan sikit duit untuk apply visa semua ni.



Sepanjang kami stay di sini memang selalu tertanya tanya ke mana hala tuju selepas ni. Orang selalu tanya. Aku ni lagi lah tanya diri sendiri. Aku pun takde jawapan. Aku masih mencari lagi. Explore segala option. Sampai naik muak baca segala jenis visa. Ada juga cari visa negara lain. Tapi aku rasa Australia lagi senang. Gaji minima pun mahal. Sara hidup pun balance dengan income.

Sampai satu tahap, aku rasa give up. Letih weh nak pikir duit, visa, balik, tak balik, stay, tak stay.

Fikir juga nak balik. Tapi kalau balik Malaysia pun kena ada modal juga. Mana boleh balik dengan tangan kosong. Duduk Australia boleh survive takde kereta. Kalau balik Malaysia, sah-sah dah kena beli kereta. Kami dah tak nak ada hutang monthly melainkan ianya untuk rumah. Kalau balik Malaysia pun biar beli kereta cash. Second hand pun takpe. Taknak dah hutang-hutang. Money matter. Balik Malaysia kena ada duit. Duduk Australia kena keluar duit untuk visa. Student visa pun kena ada banyak duit. Visa untuk permanent resident pun kena ada duit. Jadi stuck. Mati kutu kat situ. Serba salah serba tak kena. Mana ada siapa boleh tolong kita buat keputusan.



Aku doa banyak-banyak. Mohon diberi petunjuk. Jika rezeki kami tertulis di sini, permudahkanlah. Jika hala tuju kami balik ke Malaysia, tunjukkanlah. Masa berlalu, kami melalui segala step yang sama untuk apply visa dan akhirnya visa kami granted untuk stay lagi. Inilah takdirnya. Rezeki kami masih di sini lagi untuk mencari, menjelajah, dan menimba pengalaman.

That's why December lalu aku ada pegi medical check up di Sydney. Sebab itu adalah untuk permohonan visa baru. That's why aku enrol Wafiya ke sekolah lebih awal demi memenuhi syarat immigration. Actually, let say masa mula-mula aku berhijrah dulu visa aku 2 tahun (contoh), aku mungkin tak akan enrol Wafiya awal-awal. Yuran bukan murah. Bukanlah awal sebenarnya. Enrolment Wafiya tu dikira minimum umur anak-anak ke sekolah. Disebabkan bertembung dengan application visa yang baru, maka aku ambil tindakan awal untuk uruskan persekolahan Wafiya sebelum jadi apa-apa kat application visa yang baru.

Enrolment Wafiya ke sekolah
Ada juga kawan aku yang permohonan visa delay seketika kerana immigration minta confirmation anak kita ke sekolah. Macam aku, aku baca dan gali maklumat tentang umur minima layak ke sekolah di NSW then aku enrol siap-siap. Immunisation pun lengkap. Aku buat awal lagi. Standby untuk permudah urusan di kemudian hari. Ternyata betul tindakan aku. Alhamdulillah dipermudahkan. Cuma yuran jer berat nak bayar. Mahal ooo.

Aku lodge visa baru pada hujung November dan granted pada February next year nyer. Bayangkan. Berapa bulan delay. That's why aku lambat belikan baju sekolah uniform Wafiya. Sebenarnya sebab nak tunggu visa betul-betul granted. And that's why aku tak ambil PTE awal-awal sebab nak tunggu visa betul-betul granted dan nak kurangkan pengeluaran wang kat benda yang tak pasti.

Kalau hujung tahun apply visa, processing time memang ambil masa sebab bertembung dengan cuti Christmas, New Year, Australian Day. Banyak public holiday hujung tahun dan awal tahun. Terkena pulak time tu aku period, tak boleh buat medical check up, delay lagi 2 minggu untuk visa start proses. *kalau period tak boleh buat medical check up, kena tunggu after 5 hari. Selepas kita tekan button submit permohonan visa, bukannya ia terus diproses. Kita kena lengkapkan medical check up dan biometric jika ada. *Kalau apply onshore (apply dari Australia) dah tak perlu biometric. Tapi kalau apply offshore(dari Malaysia) wajib buat biometric. Lepas lengkap biometric dan medical check up barulah visa mula diproses. Aku terkena haritu time period, delay 2 minggu duduk menunggu saja. So, apa yang aku nak buat pun segalanya tergendala sebab menunggu status visa. Uniform sekolah mahal. Exam PTE pun mahal. Aku hold dua perkara ni sebab tunggu visa sebab taknak keluar duit lebih banyak. Bila dah dapat visa, memang lega. Tapi ada terselit rasa, terlambat lagi. Huhu. Kita hanya mampu merancang. Tuhan jua yang menentukan. That's why kalau nak mengandung pun kena planning. Masa mengandung tak boleh buat medical check up part Xray tu.

Medical check up

Kalau apply visa dari Malaysia, memang kena tunggu bersalin baru buat medical check up dan sangat lama untuk visa mula diproses. Kalau apply visa dari Australia, dan kalau visa lama dah nak expired, bridging A akan diaktifkan. Bridging A tu diberi automatik selepas kita tekan submit masa buat permohonan visa baru. Faham ke korang ni? Aku tercerita panjang pula kat sini. Aku banyak kali cerita dah kat instagram tentang ni. Tak tau korang perasan ke tak. Apa yang aku cakap ni semua proses teknikal.

*Bridging A tu adalah visa sementara. Visa yang digunapakai selepas visa lama tamat dan visa baru masih dalam proses menunggu keputusan immigration. Bridging A ni adalah pass sementara menunggu visa baru diproses. Validity Bridging A ni bergantung kepada pihak immigration. Kalau dia beri visa baru kita dengan cepat, maka sekejap jer lah guna bridging. Kalau lama, lamalah pakai bridging visa ni. Kalau dapat visa baru, bridging A deactivate dan visa baru digunakan. Kalau visa baru di reject, makanya kena terus balik ke Malaysia dalam masa 30 hari dan bridging tamat. 

Bridge tu jambatan. Jambatan antara belah sini dengan belah sana. Tu ler maksudnya bridging visa. Kita berada di ats jambatan

Sepanjang setahun pertama tinggal di sini, honestly tak banyak duit dapat dikumpulkan. Tiga hingga empat bulan pertama tu baru nak set up new life. Kemudian tempuh fasa kestabilan. Elok dah nak adapt, visa pun dah nak habis. Apa pun tak sempat. Jadi, buat pembaca blog ini yang ada niat nak berhijrah, bare in mind setahun pertama tu pejam celik tak nampak apa. Mungkin juga sebab kami berkeluarga bawa anak sekali. Buat yang bujang pasti lebih mudah dan menjimatkan. Komitmen kurang.

Lepas aku dapat visa tu, aku terus book exam PTE pada March. Boleh baca next entry pengalaman aku ambil PTE dan comparison dengan IELTS. Untuk pengalaman ambil medical check up di Australia boleh baca di sini. Mana tahu kalau kalau korang asal dari visitor visa nak apply student visa, boleh lah baca pengalaman medical check up kat Australia. Untuk pengalaman menyekolahkan anak di New South Wales, boleh baca di sini.

Friday, 7 February 2020

Hari Pertama Persekolahan Wafiya di Australia

Kindygarten bermula seminggu selepas sesi persekolahan New South Wales dibuka iaitu pada 5 February bagi sekolah Wafiya. Wafiya tidur awal malam sebelum tu. Aku tanya siap-siap nak lunchbox apa. Banyak sungguh dia request. Macam la habis makan tu. Dia yang bersemangat, aku turutkan ajer.

 

Sesi persekolahan bermula agak lewat. Masa ni, Facebook aku penuh segala cerita ragam sekolah di Malaysia. Aku perati jer sebab Australia masih cuti sekolah. Ini kerana Australia memulakan cuti persekolahan agak lewat kerana diorang sambut Christmas sekali dengan cuti New Year. Jadi, sekolah pun mula lewat bila cuti pun lewat.

Sesi persekolahan dan term break berbeza di setiap negeri di Australia. Walaupun di bawah satu naungan negara yang sama, tetapi sistem berbeza mengikut negeri. Jadi, cuti sekolah tak sama antara negeri.

Cuba bayangkan kalau Kedah, Perak dan Perlis cuti sekolah lain-lain tarikh. Haha.

Memandangkan husband tak bekerja ikut office hour, jadi ini adalah peluang untuk aku dan suami sama-sama menghantar Wafiya ke sekolah. Nanti jadi kenangan buat kami. In future entah-entah suami aku bekerja ikut office hour kat anak yang lain. Mana tahu kan. Jadi, kesempatan sekarang ni kena ambil peluang. Suami aku ok ajer.


Hari pertama sekolah, aku siapkan uniform malam sebelumnya. Pagi pula siapkan lunchbox. Kemudian bangunkan Wafiya pukul 7.30pagi. Sesi persekolahannya bermula pada pukul 9pagi. Agak menarik bagi aku. Aku suka sekolah start lambat. Jadi aku tak akan tergopoh-gapah siapkan lunchbox pagi-pagi. Wafiya pun dapat bangun lewat sedikit.

Jarak sekolah Wafiya dengan rumah hanya 800meter. Aku dan suami berjalan kaki dengan Wafiya. Hantar dia ke sekolah. As a parents, kami pun excited juga. Maklumlah, pengalaman pertama hantar anak ke sekolah. Sekolah yang lain dari tanah air sendiri pulak tu.

Bag Wiggles tu special from Philip for Wafiya
Sampai di sekolah, semua murid berbaris di assembly area mengikut kelas masing-masing. Tak lama. Tak sampai 5 minit pun kemudian yang lain masuk kelas kecuali kindygarten yang baru mula sekolah harini.

Kindygarten masih menunggu di assembly area. Nama murid dipanggil mengikut kelas. Baru aku tahu kelas Wafiya yang mana. Tak ramai anak-anak yang menangis. Ada sorang dua jer. Selesai nama Wafiya dipanggil, dia berbaris dan menunggu semuanya dipanggil dan terus guru kelas Wafiya bawa diorang masuk ke kelas. Eh eh... macam tu jer? Tak sempat aku nak pesan apa-apa kat Wafiya.

Harap dia ok lah. Risau juga aku. Fikir macam mana dia buka lunchbox nanti. Fikir macam mana dia ke tandas nanti.

Dah tiba-tiba terus masuk ke kelas tanpa sempat pesan apa-apa, termangu juga aku. Eh mudah. Macam tu jer.

Aku dan suami jalan kaki balik rumah. Tak de apa pun nak cerita. Macam tu saja pengalaman hantar anak ke sekolah pada hari pertama. Kami hanya dapat melihat suasana persekolahan. Pukul berapa Wafiya rehat pun kami tak tau.

Sampai rumah, terasa sunyi pula. Kalau kat Malaysia ni, aku dan suami pasti boleh lepak warung makan roti canai. Sedih pula dan teringat Malaysia tanah air ku. Di sini, bosan jer pagi-pagi punya menu.

Wafiya tamat sesi persekolahan pada jam 3 petang. Aku rasa macam waktu cepat sungguh berlalu. Siap masak tengah hari, solat, dah kena bersiap ambil dia di sekolah. Suami aku pun lepak jer di rumah, tak keluar bekerja sebab nak tunggu kepulangan puteri kesayangan balik sekolah.

Sekali lagi kami suami isteri berjalan kaki ke sekolah untuk ambil Wafiya. Jam 2.40petang tu kami dah keluar menapak berjalan kaki. Sampai di sekolah, cikgu beri pengumuman bahawa parents kena jumpa guru kelas baru boleh ambil anak balik. Kira kena greet teacher dulu lah.

Tengok murid-murid kindy semua pakai crown kertas. "My first day at kindygarten" . Wafiya nampak happy sangat. Takde adegan nangis-nangis. Mudah mommy daddy. Wafiya seronok pegi sekolah dengan cara tu, dia dapat mengisi masa lapang dan bersosial. Di rumah, dia sorang jer. Kawan dengan mommy daddy.

So, balik dari sekolah, dia cerita nama kawan dia Katalia. Kawan dia teman dia ke tandas. Macam biasa, calit tissue. Luar negara macam ni mana ada water pipe. Seminggu sebelum mula sekolah, memang aku ada ajar Wafiya cara guna tissue. Aku beli toilet tissue untuk Wafiya pakai di rumah. Practise sebelum ke sekolah.

Lunchbox nya tak habis. Mula-mula jer berangan nak macam-macam. Tapi bila dah jumpa kawan, seronok main. Sapa nak tunggu kalau makan lambat.

Lunchbox first day Wafiya. Banyakkan. Ni semua kehendak dia.
Overall, camtu jer lah pengalaman hari pertama sekolah buat kami sekeluarga. Kalau di Malaysia, aku tengok ibu bapa boleh teman sampai habis waktu. Boleh teman di kantin sampai takde tempat duduk. Kat sini, tak dapek lah gitu. Aku pun tak tau Wafiya rehat berapa kali dan pukul berapa. Betul-betul hantar, dan ambil anak jer di hari pertama.



Esoknya aku tanya cikgu kelas Wafiya. Rupanya diorang rehat 3 kali. Amboi. Pegi sekolah rehat banyak kali dan lama pulak tu. Rehat kedua tu 45 minit hanya untuk main sahaja. Rehat pertama crunch and sip tu wajib makan buah-buahan atau sayur-sayuran. Wafiya in kindygarten hanya makan lunchbox di dalam kelas bersama kawan-kawan. Lagipun kantin diorang ni mana ada meja dan kerusi. Murid yang besar-besar, diorang makan di perkarangan sekolah dengan kawan-kawan. Ada meja dan bangku di bawah pokok untuk murid-murid lepak.Interesting! Budaya ni boleh sampai ke besar bawa lunchbox.

Alhamdulillah, selesai urusan persekolahan Wafiya. Daripada nak enrol dia sehingga beli uniform dan masuk ke sekolah, dipermudahkan. Syukur. Bermulalah rutin baruku. Menyiapkan anak ke sekolah setiap hari. Aku ingat nak bekerja semasa di di sekolah. Tapi bila tengok balik banyak kerja aku tergendala di rumah, aku simpan dulu hasrat untuk bekerja.

Salah satunya ialah PTE. Ya, aku struggle for PTE exam. Dulu aku ambil IELTS, tapi tak lepas. Jadi kali ni aku nak ambil PTE pula. PTE nampak lagi sesuai dengan aku. IELTS dan PTE ni ialah peperiksaan for english language. Peperiksaan ni penting untuk migrate ke luar negara, untuk study ataupun penduduk tetap. Aku kena sattle yang ni dulu baru boleh fikir untuk bekerja. Lagipun aku rasa masa tu berlalu sekejap sangat. Pukul 9.30pagi sampai rumah. Pukul 2.30petang dah keluar ambil Wafiya. Masa yang ada tu aku basuh baju, kemas rumah, memasak, beli barang dapur. Habis gitu jer masanya.

Oklah. Itu jer nak cerita. Sudi-sudikanlah subscribe youtube channel Wafiya. Aku buat video ni sebagai kenangan buat dia nanti bahwa dia pernah bersekolah di sini. Sesuatu yang amat berharga dalam sejarah kami.

Till then. Thanks for reading!


Tinggal di Luar Negara : "Sis Sambung Study ke Kerja? Atau Ikut Suami?"

Hurm.. Hurm... Bosan aku soalan ni. Letih. Kenapa? Sambung study, bekerja atau ikut suami je ke boleh duduk luar negara? Kalau tiga-tiga tu ...