Saturday, 27 November 2021

My PTE Exam Journey : PTE Tips and Tricks Youtube Channel

Dear PTE exam candidates,

As I promised to share which youtube channel that I think really helpful. Trust me, it is really helpful. It works for me and so you.

I was practicing Repeat Sentence from youtube Jimmysem. 


Jimmysem Youtube Channel

I really really recommend youtube channel Jimmysem like damn seriously. This oppa like an angel teach us how to score PTE from student overview.

I used his template in 


I can confirm his template still working as per now. You can master DI and RL in just one day.

I also start my Speaking - Repeat Sentence from his youtube channel. It boost me to be more fluent and as I practice more, it helps me to catch and memorize the words. I also lack at memorizing.




This youtube channel always updated from time to time on video Listening - Write from Dictation and Speaking - Repeat Sentence.

Sometimes I just played youtube Repeat Sentence while I'm cooking, washing dishes and folding clothes.

Their youtube channel also come out with prediction question so that we can familiarize with the likely real exam question.




I used some video from her channel for some other tips like microphone position, pitch, and Scored Test demo. From his tutorial, I now realize that voice, tone and pitch have different score in our exam.




This is the first youtube channel in my PTE journey which I like the most. From his youtube channel also I got some tips like to choose the right test center for our exam and also microphone position. 




If you want to get a different point of view from another tutor, this is the right channel. From here, I know about the best website to practice Read Aloud. 



That's all I can list so far. 

I did go to PTE class before but I feel all these youtube channels are more than enough. Don't worry if you are not going to PTE class for some reasons. Follow their tips and practise, you can get your desire score.

Next, I will share with you guys what I did in my PTE journey (Scored Test, pitch analyser and microphone).

Good luck to all of you.

Sunday, 21 November 2021

My PTE Exam Journey : PTE Practice Website with AI Scoring

Dear PTE exam candidates,

I would love to share some website I used to practice for my PTE examination.

On my test day last year, 2021


PTE Tools

This site is good for practicing Read Aloud. We need to buy some subscription plan for accessing the question bank. However, this site is offering around 20 questions with AI scoring to practice for free.


Language Academy

This site is smooth, simple and fast. Offering a free question with AI scoring is good for student to save a money. There are extra features that help us to analyze and track our practicing record.


ApeUni

The famous tools that normally student use to practice and doing mock test. Usually the AI scoring not really accurate but still good to practice to get familiar with the question. Need to purchase some package to access more question. There are a free token if you want to practice with AI scoring daily.


PTE Magic

New website and simple interface. Good to have a practice. Need to purchase some package to access more questions.


RealPTE

The crowded interface and takes time for AI scoring. I just came here for sometimes. Also have some tokens if you don't want to buy their package.



These are the websites I used to practice everyday. Kindly share your site too for practicing.

Next, I will share with you guys which youtube channel I normally used to get some tips and tricks that really helpful.


Good luck in your exam!

Wednesday, 3 November 2021

Daftar Kelahiran Anak di Luar Negara : Australia

Saat yang dinanti-nantikan after lockdown lift up ialah merentas negeri ke ACT (Australian Capital Territory) lebih dikenali sebagai Canberra atau nama glamour, Canby untuk mendaftar kelahiran anak kami yang lahir di luar negara. Fuh.

Selepas Wafiq lahir, kena daftar surat beranak Australia within 60 days. Birth certificate Australia ni lah nak digunakan untuk daftar kelahiran anak di Pejabat Konsulat, High Commision of Malaysia, Canberra.


Pada mulanya aku call masa lockdown. Dia kata duduk jer dulu diam-diam kat Sydney. Dah habis lockdown baru call semula.

Tu yang habis lockdown, aku call. Dia kasi tarikh and time, aku on saja. Boleh anytime. Untuk proses daftar kelahiran, kita kena call dulu untuk book appointment. Aku cakap nak daftar kelahiran anak. Yang jawab phone tu aku syak bukan orang Malaysia. Suara macam pinoy. Dia kata ok, and then dia bagi tarikh. Kemudian dia bagitau dokumen yang diperlukan. Dia tanya aku, visa apa? Protection? Tergamam kejap. Aku jawab, student. Ok, straight forward, kalau ada dokumen yang dia lupa sebut, boleh rujuk website

Senarai dokumen yang diperlukan as per now, November 2021

Senang. Tak leceh or rumit. Ya, very straight forward. Semua dokumen ni memang aku dah bawa siap-siap dari Malaysia seawal penghijrahan aku ke Australia. 

Aku pun prepare kesemua dokumen. Print borang D (ambil kat download section). Aku tengok borang tu apa senget-senget. Sijil nikah aku tulisan jawi, aku bawa sekali yang translate punya standby kalau dia nak. Translation sijil nikah ni memang aku translate siap-siap sebelum berhijrah. Gambar passport Wafiq, aku ambil kat pejabat post, Aus Post. 

Borang D yang aku download dari website

Sehari sebelum, aku dan suami bawa Wafiq ke pejabat post. Sampai kat kaunter, aku cakap nak ambil gambar passport. Dia bagitau harga $19.95 dapat 6 keping. Aku tengok keliling pejabat post tu, kat mana background nak ambil gambar, rupanya dia turunkan backdrop dari atas. Suami aku dukung Wafiq, dia ambil gambar dari kaunter. Siap! Dia printkan 6 keping tu and tolong gunting. Dia tanya nak soft copy gambar tak? Aku nak lah kan. Dia minta email address, then aku check email address betul ke tak. Terus dia hantar gambar Wafiq soft copy tu ke email address. Aku ingatkan dia burn dalam cd. Tahun bila dah tu weh. Hahahaha.

Dia turunkan slide tu as a backdrop. Kat situ jer ambil gambar di pejabat Post

Overall, semua dokumen lengkap. Aku pesan kat suami aku masa dia nak pergi kerja, satgi bawa keluar cash $25 nak bayar di pejabat konsulat nanti. Bising suami aku, tahun bila orang pakai cash. Sekarang semua pakai kad. Kami ni jarang sangat-sangat pegang cash. Tu yang sampai aku pesan suami aku tolong bawa keluar cash siap-siap sebelum kami mulakan perjalanan ke Canberra. Sebab kami bertolak subuh.

Dari rumah aku nak ke Canberra ambil masa dalam 3 jam drive. Kami bertolak pukul 6 pagi. Anak-anak semua tidur dalam kereta. Wafiya aku cutikan sekolah dia. Bagitau kat cikgu dalam apps sekolah, isi attendance dia yang Wafiya pergi Consulate Office. Kami singgah beli coffee and donut jer masa dalam perjalanan. Biasalah kat sini, itu jer yang ada pagi-pagi. Mana ada warung nasi lemak jual bihun ke, teh O ikat tepi ke. Oh, sesungguhnya aku rindu suasana sarapan pagi di Malaysia. Macam-macam makanan ada.

Jam 9 pagi kami sampai ke pejabat konsulat. Time tu anak-anak pun dah bangun. Ngam! Semua turun regangkan badan. 3 jam dalam kereta. Aku macam biasa, jarang tidur dalam kereta sebab aku sentiasa nak menikmati pemandangan setiap inci bumi Australia ni. Kalau di Malaysia dulu memang aku tidur dalam kereta.

Sampai di pintu pagar, aku tekan loceng dan bercakap melalui intercom. Dia unlock and kita buka pintu. Pastu kami menapak ke pejabat bahagian consular. Ada staff menunggu di pintu untuk check suhu dan kita check in location.

Masuk ke dalam, tulis nama dalam buku log. Kemudian ambil nombor. Aku duduk menunggu. Ada staff perempuan(aku syak dia ni yang cakap dalam telefon dengan aku masa nak book appointment), dia kasi borang kat aku. Dia tanya umur Wafiq, dan suami warganegara mana. Wafiq 6 bulan, warganegara Malaysia. Aha ok isi borang ni dia kata. Aku tengok borang tu, eh sama jer borang tu dengan borang yang aku download tu, borang D juga. Cuma kertas proper berwarna. Aku dah isi borang 2 set dah. Siap tampal gambar Wafiq. Pelik juga kenapa kena isi lagi. 

Part C ni aku syak butiran bapa

Isi jer lah an. an. Bukan banyak pun. Simple jer butiran yang dia nak. Ada satu tajuk dalam borang tu salah. Part C, tajuk tu tulis butiran anak-anak lain. Aku ingatkan butiran Wafiya. Hah sudah. Sebab butiran Wafiq kat Part B dah isi dah under tajuk butiran kanak-kanak. Aku compare dengan borang yang aku isi di rumah. Aku syak butiran BAPA sebab ada soalan status perkahwinan dan nombor passport. Isi jer lah an an.

Masa aku isi borang, waktu tu dah 9.30pagi. Ada satu family from Liverpool sedang berurusan daftar kelahiran anak juga di kaunter. Turn diorang first, lepas tu aku. Diorang dan family aku jer yang melayu. Lain-lain dalam tu semua chinese. Ramai rupanya chinese di Australia.

9.45pagi giliran kami dipanggil. Sampai kat kaunter, aku keluarkan semua khazanah yang ada. Aku tunjuk di hadapan dia, ini satu set original, dan ini satu set photocopy. Yang standby aku ketepikan siap-siap. Kemudian dia ambil yang photocopy tu untuk semak. Semua aku dah susun ikut aturan seperti dalam website. Dia check satu persatu. Kemudian dia cakap, ok easy! Semua dah ada, tersusun dan teratur dia cakap. Dia minta aku sign, cop jari Wafiq dan bayar $25. Memang aku tinggalkan ruang sign tu sebab dalam website kata kena sign di hadapan dia. Kemudian kami bayar. Suami aku kasi cash $50. Itu jer seketul yang kami ada. Then dia kata takpe, satgi nak collect dokumen balik, dia bagi baki. 

Kitorang cop jari Wafiq tah pape. Tak senonoh. Main tonyoh jer. Ink pun tak berapa kuat. Pudar ajer. Comot sungguh. Staff wanita tu tadi kasi satu borang H yang dia print olok-olok untuk aku check butiran betul atau tak. Lepas aku confirm kan betul, kami beredar jam 10 pagi. Around pukul 3petang to 3.30petang kena datang balik ambil dokumen kelahiran yang dah siap. Oh ya, satu set borang D yang aku isi di rumah tu, dia bagi balik kat aku. Terlebih isi kut. Haha.

Cam tu jer. Urusan sangat pantas. 9.45pagi di kaunter, jam 10pagi dah beredar. Kami takde plan apa-apa untuk membunuh masa dari jam 10pagi sampai 3petang. Pada mulanya aku rancang nak buat itinerary. Tapi sebab aku sibuk practise PTE sejak kebelakangan ni, so aku tak sempat nak buat itinerary. Dalam kepala cuma nak beli makanan tapau lepak picnic kat mana-mana taman.

Cuaca 24darjah dan sunny. Terlalu terik. Jadi, aku tak berminat nak ke padang rumput luas terbentang atau playground tengah hari rembang. Semestinya nak tempat teduh bawah pokok. Nak playground bawah pokok, nak lepak bawah pokok. Jadinya, kami hanya meronda ke semua tempat, cari port yang sesuai untuk berteduh dan picnic. 

Aku suka park ni. Memenuhi kriteria yang aku nak dengan cuaca yang panas

Mati kutu juga bila berada di Canberra. Macam mana lah kalau aku pindah ke regional iaitu Canberra. Beach pun takde. Yang ada cuma tasik semata. Aku rasa macam pusing-pusing satu hari dah setel dah. Bagi aku Canberra ni sebuah bandar yang cantik tersusun. Jalan tak sesak walaupun hari orang balik kerja. Mungkin sebab ada public transport light rail dan bas yang efektif. Dan yang paling penting, Canberra ada banyak cycling track dan walking track. Aku tengok ramai yang naik basikal, scooter electric dan berjalan kaki. Sana sini semua ada cycling track. Banyak yang aku nampak macam rupa balik kerja, kayuh basikal. Vibes di Canberra ni macam Putrajaya. Penuh bangunan pentadbiran kerajaan. 

Kami tapau makanan di kedai turkish kebab dan lepak di Weston Park. Ngam sangat tempat kami lepak ni. Banyak pokok, tak panas. Tandas bersih. Ada playground. Ada kolam dan tasik. Ada orang berkayak. Ada itik di kolam. Ada cafe dan muzium. Luas. Tak ramai orang. Wafiya pun boleh berscooter. Kami habiskan masa lama di sini. Sesungguhnya aku tak berminat nak ke shopping mall. Bukan ada apa. Semua shopping mall sama jer. Rumah aku pun jalan kaki jer nak ke shopping mall. Kami lebih berminat playground and park hunting. Kalau next time datang lagi ke Canberra, of course bukan park dan playground yang sama kami akan pergi. Banyak lagi park dan playground lain untuk dijelajahi.

Kami meronda juga ke National Arboretum. Playground nya lebih menarik. Tapi panas terik, kami tak turun bermain. Anak-anak pun tidur dalam kereta. Malas nak kejutkan. Aku cuma turun sorang-sorang di lookout melihat pemandangan.


Habis idea dah nak meronda ke mana. Last aku datang Canberra bulan April haritu. Kami tengok hot air baloon, pergi muzium, picnic tepi tasik. Sekarang November, datang lagi Canberra. Banyak tempat yang dah pergi. Tahun sebelum-sebelumnya pun dah datang tengok festival tulip di Commonwealth Park.

Sakan meronda ukur jalan, sedar-sedar jam dah pukul 3.40petang. Bajet 3petang datang semula. Terus kami kelam kabut ke pejabat konsulat semula untuk ambil dokumen yang dah siap. Mujur last port kami lepak berhampiran jer. Suami aku tidur jap dalam kereta masa tu. Aku dan Wafiya main dengan Wafiq sambil makan. Terkocoh-kocoh kami bergegas semula ke pejabat konsulat 3.40petang.

Suami just drop aku di pagar. Aku sorang jer masuk ambil dokumen dan duit baki. Setel. Alhamdulillah. Siap segala. Dokumen ni boleh bawa balik Malaysia untuk buat MyKid. Of course number tengah kad pengenalan Wafiq tak sama macam kita. Kalau kita IC Perak, 08. Kalau IC Kedah, 02. Wafiq pula mungkin 83 kerana lahir di Australia. Aku tak rancang lagi nak buat passport Wafiq secepat yang mungkin sebab passport aku pun nak mati this incoming January. Cadangnya nak buat sama-sama. 

Borang H sebagai dokumen kelahiran di luar negara

Aku ingatkan Wafiq dapat surat beranak sama macam kita. Rupanya dokumen yang kita dapat tu nama dia Borang H. Konfius aku. Kita isi borang nama borang ialah Borang D. Tapi bila kita dapat, ianya borang H. Hahaha. Camtu pulak yer. Surat beranak Wafiq hanyalah satu iaitu surat beranak Australia.

Kami singgah di masjid Canberra yang terletak berhadapan pejabat konsulat Malaysia untuk solat. Terimbau kenangan solat dengan family mertua aku di sini semasa kami ke festival tulip tahun 2019. 


Kawasan pejabat konsulat Malaysia ni penuh dengan pejabat konsulat negara lain. Semua bangunan tersusun dan berada dalam satu kawasan. Ada konsulat Singapura, Indonesia, Jerman. South Africa, Thailand, British dan banyak lagi negara lain. Menarik setiap bangunan membawa identiti negara masing-masing. Kita dari Malaysia of course identiti kita 5 kelopak bunga raya.

Kami bertolak pulang ke Sydney dan singgah beberapa tempat sepanjang perjalanan untuk isi minyak, beli slurpee (suhu 24darjah terasa panas sungguh bila matahari terik), singgah park lain lagi untuk susukan Wafiq. 8 malam baru kami sampai rumah. Walaupun ni pengalaman pertama Wafiq roadtrip and long journey dalam kereta, Alhamdulillah perjalanan kami lancar dan urusan semua selesai.


Keesokan hari, kami dapat maklumat dari rakan-rakan dari pejabat Education Malaysia (EMA) yang Mobile Program Sydney akan diadakan 14 November nanti untuk sesiapa yang nak renew passport dan ada juga servis untuk new application passport for newborn macam Wafiq. Alhamdulillah. Allah permudahkan segala. Cantik susunan dan aturan tarikh. Lepas ni kalau border buka for international student, dah boleh terus book tiket flight. Passport dah siap masa tu.

Untuk kawan-kawan yang ada dokumen tak lengkap atau korang ada apa-apa soalan, aku sarankan korang telefon pejabat konsulat and tanya macam mana nak selesaikan sebab aku kurang pengetahuan kalau ada dokumen yang tak lengkap. Proses aku sangat straight forward dan tiada cabaran. Aku tengok resit bayaran, baru aku tahu nama wanita yang berurusan dengan aku dari telefon sehingga ke kaunter ialah Puan Leila. She is friendly and kind person. InshaAllah dia boleh jawab soalan korang kalau ada dokumen korang yang tak lengkap. Overall, aku puas hati dengan servis yang diberikan oleh Puan Leila. Aku pada asalnya agak kecut perut juga kalau terima layanan kurang memuaskan seperti yang aku terima dari Pengarah *AR* Sydney such a bullshit tu, tapi tidak di sini. Syukur. Puan Leila sangat baik dan korang rasa selesa nak berurusan. Lebih baik korang telefon dulu tanya siap-siap sebelum korang sampai di pejabat tengok ada yang tak lengkap. Kita permudahkan orang, orang permudahkan kita. 

Semoga urusan korang juga dipermudahkan.

Terima kasih juga buat rakan-rakan yang membantu, memberitahu maklumat dan berkongsi pengalaman dalam urusan daftar kelahiran anak di sini. Aku sangat hargai. Moga ukhwah kita sentiasa berpanjangan dan harmoni di rantauan ini.

Terdetik juga dalam hati aku, kenapa bukan orang Malaysia yang bekerja di kaunter pejabat konsulat? Kenapa bangsa lain? Dalam masa yang sama, aku rasa bersyukur kerana bangsa lain yang jaga kaunter. Korang faham-faham lah kan kalau sesama melayu juga di kaunter. Semacam seram weh. Malas aku nak citer sebab nanti akan berbunyi memburukkan. Tapi level budi bahasa sesama kita masih berada di aras bawah. Sejak aku "terkena" dengan Pengarah M*R* Sydney beberapa bulan lepas, aku jadi fobia nak berurusan dengan orang Malaysia. Serious serik. Seminggu aku rasa macam tak bernyawa. Dia punya kesan tu menikam jiwa. Ni incoming Mobile Program yang nak datang Sydney renew passport ni, tah macam mana pulak nasib aku. Aaa ghisau *_* . Bagus juga bangsa lain yang jaga kaunter. Dia sambut kita dengan senyuman. Bahasa elok dan menyenangkan. Hilang gusar dan debaran.

Selepas ni, kalau orang tanya aku, 

"anak kau warganegara Australia ke?"

aku boleh kasi link blog post ni. Malas nak cakap panjang-panjang an an.

Setiap negara berlainan syarat auto kerakyatan. Kena ambil maklum latarbelakang sesebuah negara. Untuk negara yang sangat kurang populasi senang dapat auto kerakyatan. Tapi tak semua negara macam tu. Di Australia, kalau Wafiq nak citizen Australia, dia kena stay 10 tahun di Australia. Tapi kena ingat, Malaysia tak benarkan dual citizenship. Satu sahaja. Kalau Wafiq nak kerakyatan Australia, dia kena lucut kerakyatan Malaysia. Semestinya aku pilih kerakyatan Malaysia. Aku kalau boleh, biarlah sampai ke penduduk tetap jer. Permanent Resident, iaitu kita boleh duduk selama mana kita nak tanpa perlu sentiasa renew visa. Kita boleh ulang alik balik Malaysia melawat keluarga dan bercuti. Permanent Resident dapat benefit sama jer dengan citizen kecuali tak boleh mengundi. Itu saje. 

Baik buruk negaraku, itulah tanah tumpahnya darahku. 

Malaysia tetap di hati.

Wednesday, 29 September 2021

Tinggal di Luar Negara : "Sis Sambung Study ke Kerja? Atau Ikut Suami?"

Hurm..

Hurm...

Bosan aku soalan ni. Letih.

Kenapa?

Sambung study, bekerja atau ikut suami je ke boleh duduk luar negara?

Kalau tiga-tiga tu kita tak ada, tak layakkah untuk berhijrah ke luar negara?

Kalau tiga-tiga tu kita tak dapat, tak boleh ke kita nak merasa tinggal di luar negara?

Ok. Ok. Bunyi macam garang pula kan. Hehe.


Pembaca yang budiman. Terima kasih kerana sudi scroll sampai jumpa post ni. Diharap dapat teruskan lagi bacaan. 

Aku tanya balik,


"Apa yang awak faham tentang sambung study?"

"Sambung ke peringkat yang lebih tinggi. Contoh kalau dah ada degree, sambung master. Kalau ada master, sambung PHD?"


"Kalau itu fahaman awak, saya tinggal di luar negara ni bukan sebab sambung study."


Aku tak seberuntung seperti orang lain. Punya kerjaya mantap. Dihantar oleh syarikat untuk tinggal di Australia atau dapat tawaran pekerjaan. Aku tak macam tu. Aku cuma ada impian. Impian untuk merasa pengalaman tinggal di luar negara. Aku bukanlah orang yang hebat. Di Malaysia dulu aku engineer cabuk di kilang solar yang dah pun tutup.

Berbalik pada soalan, "Sis sambung study ke kerja atau ikut suami?"

 Tidak. Aku ke luar negara tidak mendapat mana-mana pekerjaan.

Ikut suami? Pun tidak. Aku dan suami pun sama. Tidak mendapat mana-mana pekerjaan di Australia sebelum berhijrah. Kami bukan di kalangan yang berkerjaya hebat. Aku tak ikut suami. Suami pun tak ikut aku. Kami sama-sama ada impian nak try hidup di luar negara.

Untuk soalan tu, semua jawapan adalah tidak.


Ini jawapan aku.

Untuk tinggal di luar negara, kita perlu ada visa yang sah, legal. Ada beberapa jenis visa yang membolehkan kita tinggal di luar negara. Masalahnya sekarang, visa apa yang mampu kita peroleh dari segi visa fee dan background profile kita?

(Tentang visa ni semua korang boleh pergi kat website immigration negara yang korang nak pergi. Buat sedikit kajian tentang jenis visa)

Ada dua jenis visa yang sesuai dengan aku, Independent Skill Visa atau Student Visa.

Independent Skill Visa ialah work visa/visa kerja yang membolehkan aku tinggal di Australia secara tetap. Kiranya visa ni ialah Permanent Resident(PR). Harganya mahal, ada beberapa step dan time consuming. Tapi aku nak ke luar negara dah tak nyempat-nyempat. Nak pergi sangat dah. Tekad. Azam yang kuat. Kalau aku tangguh lagi, kalau aku layan lagi masa untuk lalui setiap step visa ni, pasti aku akan hanyut dan lama-lama impian aku pudar.

Aku ambil IELTS. Aku set plan. Kalau aku dapat IELTS band 8 above, aku akan ke Australia dengan Independent Skill Visa ni. (Walaupun aku tahu ianya amat mustahil pada masa tu sebab English aku tak lah superb dan visa ni mengambil masa untuk apply dan menunggu). Kalau aku dapat IELTS band 6, aku akan ke Australia menggunakan student visa jer dulu. (cara ni paling cepat sampai ke Australia). The rest journey let's decide later. Aku fikir, jejakkan kaki jer dulu ke Australia dengan menggunakan student visa, nanti fikir lain. Banyak peluang dan jalan lain after that.

Nak dipendekkan cerita IELTS aku hanya lepas untuk student visa. Proses nak apply student visa sangat direct, tak lama. Sangat cepat. Tapi kalau aku apply Independent Skill Visa tu, aku kena buat assesment dengan Engineer Australia, then aku kena tunggu outcome, pastu aku kena lodge EOI (Expression of Interest), then aku kena tunggu invitation from immigration baru boleh apply that visa. Proses untuk skill Independent Visa memakan masa, kalau aku di Malaysia, tunggu visa ni, mungkin aku banyak habiskan duit di Malaysia dan impian aku berlegar-legar lama-lama pudar. Sementara aku ada azam yang kuat untuk ke luar negara, baik aku grab cepat-cepat dan berangkat cepat-cepat. Walaupun aku masa tu takde duit. Aku mulakan langkah jugak. Then duit tu datang kemudian seiring dengan penyelesaian. Boleh korek cerita lama kat sini:

Aku ambil kesempatan pergi ke kelas dapat bersiar-siar, belanja korang pemandangan dan public transport, dapat build network tambah kawan, dapat berbual dalam bahasa inggeris

Berbalik kepada jawapan aku tadi. Aku mulakan langkah berhijrah dengan menggunakan student visa jer dulu. (Actually aku janji pada diri aku, once dah sampai Australia, aku kena buat IELTS sampai dapat band 8 ke atas untuk apply Independent Skill Visa. Tapi bila aku dah sampai Australia dan sehingga sekarang, hal ini belum dapat diselesaikan atas sebab kelaghoan aku). 

OK.  Sekarang korang faham dah kan? Aku guna student visa.

Tapi aku tak nak study. Aku nak stay jer. Aku tak mampu nak bayar yuran master. Aku belum bersedia nak study berat-berat. Ha? Macam mana nak guna student visa tapi taknak study?

There is a trick.

Aku ambil short course di mana-mana kolej yang murah bayaran yuran. Kelas seminggu sehari. Bukan course yang exam oriented. There is a task macam quiz kena buat. That's it. Kalau tengok resume aku, aku ada banyak diploma =))

Tahun pertama aku datang sini, aku ambil course Diploma Project Management setahun. Then, kami buat keputusan nak stay lagi, aku ambil course lain pula, Advance Diploma Leadership and Management lagi setahun. Ni aku cerita lebih lanjut kat post lain.

Course ni semua buat syarat sebagai pelajar. Masih lagi legal. Dalam visa ada menyatakan student visa boleh belajar, boleh stay dan boleh bekerja. Hal ni bukan aku jer yang buat. Mostly yang datang ke Australia, yang PR, yang citizen semua guna student visa dulu as their early step. Trainer aku pun student visa. (Trainer ni lecturer. Kami panggil trainer sebab kolej vokasional jer kan). Staff kat kaunter office kolej pun ramai student visa. Masyarakat kita jer yang mentaliti pergi luar negara, sambung belajar pastu balik. Orang lain, bangsa lain dah maju ke depan dah guna cara ni. Classmate aku ramai dari UK, American Latin, Asean semua datang sini guna student visa untuk bekerja. Diorang selalu datang kelas lambat sebab tunggu habiskan kerja. Aku ni tak bekerja. Diorang pulak terkejut aku kat sini tak bekerja. Apa yang aku nak datang sini sebab diorang semua struggle bekerja. Kolej aku yang first tu kelas start pukul 4 petang. Kolej yang kedua tu kelas hari Sabtu. Dalam kelas kitorang banyak sembang merapu dan bersosial. Kitorang selalu sembang tentang strategy visa masing-masing. Lepas ni kau nak apply visa apa? Nak duduk sini lagi berapa lama? Nak ambil course apa lagi? Dari situ pun kita dapat idea bagaimana perjalanan hidup masing-masing di bumi kangaroo ni. Dalam kelas, trainer kasi jawapan untuk soalan dalam task given. Apa susah nak study, kan?

Ni suasana dalam kelas. Boleh datang lenggang kangkung sebab ada laptop disediakan

Then, bila dah duduk sini. Nak makan pasir? Sewa rumah, bil semua nak bayor pakai ape? Kene lah kerja. Cari duit. Nak hidup. Nak makan, kan. So, suami aku yang kerja. Cari duit untuk tanggung anak bini. Bukan kerja hebat-hebat pun. Buat food delivery. Kalau di Malaysia tu terkenal food panda. Cam tu lah. Aku pulak kena jaga anak di rumah. Di sini mana ada pengasuh murah-murah macam di Malaysia tu. Kalau laki bini nak kerja, anak hantar childcare. Around $150 sehari camtu. Minimum kena hantar seminggu 2 hari. Kalau gaji sehari $200, hantar anak pergi childcare $150 sehari, baik aku duduk rumah ngasuh anak sendiri. Kalau nak kerja hebat-hebat macam Engineer ke Arkitek ke, tu kena ada visa especially Permanent Resident, senanglah dapat kerja.

"Sampai bila ko nak duduk sana?"

"Selagi ada visa, aku stay. Kalau dah takde visa dah, balik Malaysia also no harm. Kami dah dapat apa yang kami mahukan. Iaitu..pengalaman berhijrah ke luar negara. Dah dapat merasa bagaimana kehidupan di rantauan yang tidak sama seperti di tanah air kita."


Terima kasih kerana sudi baca.


Monday, 26 April 2021

Pengalaman Bersalin di Sydney, Australia

Wafiq dilahirkan secara pembedahan di hospital kerajaan berhampiran kediaman kami di sini.

Ada covid ke, takde covid ke, suami kena teman isteri bersalin. Kalau mak ada kat sini, mak pun boleh masuk teman. Tak kira di hospital kerajaan mahupun hospital swasta, bersalin secara pembedahan mahupun normal. Suami dan ibu boleh teman bersalin.


Hari terakhir check up. Keesokan harinya, aku bersalin.

Suami diberi pengalaman untuk memotong sendiri tali pusat anak. Diorang panggil untuk potong. Suami aku kata, rasa macam kenyal-kenyal.

Dibenarkan untuk merakam detik manis kelahiran anak di dunia. Diorang akan remind kita, bawa phone atau camera ke bilik pembedahan. Diorang bagitau kita apa yang diorang nak buat dan kita standby camera. Contoh time baby nak keluar, kita siap pegang camera. Potong tali pusat, diorang volunteer rakamkan.

Perasmian potong tali pusat

Untuk yang bersalin secara pembedahan, midwife siap pakaikan stokin anti blood clot semasa kita check in ke maternity ward. Susah betul nak pakai stokin ni. Kena guna kudrat. Tapi diorang ada trick untuk pakaikan bagi mudah. Selepas pembedahan, diorang pasangkan machine massage kaki di hujung katil. Nyaman sungguh. Macam raja dibuatnya. Kalau ikut pengalaman aku bersalin swasta di Malaysia dulu takde pakai benda ni. 

Midwife pakaikan sebelum dibedah

Sedap massage

Bayi dimandikan selepas 48 jam. Heran juga mulanya. Bila baby dapat mandi. Cebisan darah sampai berkerak. Midwife ajarkan cara nak mandi bayi. Walaupun ini anak kedua, nak juga tahu macam mana style sini mandikan bayi. Diorang ajar, guna wet tisu sehelai untuk sental celah-celah badan bayi.

Penginapan di ward adalah selama 5 hari bagi yang melahirkan secara pembedahan manakala 3 hari bagi yang bersalin secara normal. Maternity ward sangat selesa. Duduk saja sorang-sorang. Rest and rilex dengan baby. Skin to skin.

Aku selesa ward sini. Rasa macam private di Malaysia.

Semua kakitangan ramah tamah. Diorang pasti tanya, yang ini anak ke berapa. Yang first, lelaki ke perempuan, umur berapa. Midwife siap nak mandikan aku, tapi aku pula yang segan. Dapat doctor yang pernah membesar di Malaysia, sembang pasal kuih la pulak.

Untuk bawa pulang uri, kita kena minta. Diorang akan tanya nak buat apa. Dan kita sign untuk bawa balik uri untuk dicuci dan ditanam.

Uri dalam tub

Makanan hospital? Tak usah sebut. Sampai sekarang aku masih teringat salmon patties. Semua makanan hospital sedap-sedap belaka. Penuh setalam. Yang penting, boleh makan aiskrim

Diorang kat sini panggil baby tu, "bub" ataupun "bubba".  "Baby" tu kan dah singkat, nak singkat lagi. Ajer deme ni. Macam Mcd (McDonald) jadi "Mecca".

Buku baby

Overall, semua ok. Walaupun keluarga jauh, tapi layanan baik yang diberikan oleh staff di hospital sangat membantu.

Alhamdulillah. Semuanya sudah berlalu.

Friday, 26 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 6 : Glucose Test dan GDM Semasa Mengandung

Test ni adalah test yang paling famous semasa mengandung. Selalu orang panggil, "minum ayaq gula". Test yang penuh kontroversi. Siapa sangkut, selalu dianggap "loser". Itulah mentaliti orang sekeliling kita.

Pemandangan hari terakhir check up. Keesokan hari dah nak bersalin.

Macam biasa, aku pergi klinik, set appointment. On that day, jumpa GP, GP buat surat untuk pergi lab, minum air gula. Baru aku tau, kena duduk berjam kat sini. Masa mengandungkan Wafiya dulu aku tak kena minum air gula. Ni pengalaman pertama aku.

Pagi sebelum ke klinik sebenarnya aku ter"ngap" strawberry Wafiya masa aku sediakan lunchbox dia. Aku fikir, tak apa-apa kut minum air gula lepas tu. Fikir kut boleh ulang test lagi nanti.

Mula-mula kena ambil darah sebelum minum air gula. Kena habiskan dalam masa 10 minit. Lepas tu kena duduk. Tak boleh bangun. Lepas sejam, ambil darah lagi. Duduk balik. Lagi sejam, ambil darah lagi.

Air gula for glucose test di Australia

Keputusan diketahui keesokan hari. GP call aku bagitahu yang aku sangkut GDM. Kemudian, set appointment pulak jumpa doctor. Doctor arrange kan untuk jumpa dietician.

Set pula date untuk ke kelas bersama dietician. Dalam kelas, dietician explain apa itu gdm, jenis makanan, jadual pemakanan dan cara menggunakan sugar test.

Diabetic class

Aku selalu share kat ig story pregnancy journey aku. Ada juga sebilangan manusia yang reply sinis sebab aku diberikan insulin. Ramai juga yang mengajar aku cara-cara untuk trick. Ada yang ajar minum air lemon. Ada yang ajar jangan makan benda manis beberapa hari sebelum test. Aku try absorb apa yang diorang ni ajarkan. Pastu aku terfikir, nak apply time bila? Glucose test tu kan dah berlalu. Semua trick ni macam tak applicable jer kat aku.

Aku roger adik aku. Seingat aku dia pun pernah kena monitor sugar masa pregnant. Kitorang sembang habis-habis cara kat Malaysia macam mana. Ceh! Patutlah korang ajar macam-macam. Banyak taktik boleh mengelat rupanya. Patutlah ada yang reply sinis bila aku sangkut gdm. Ada perbezaan berapa kali kena ambil bacaan gula sepanjang mengandung.

Cara minum air gula tu lebih kurang sama jer di Australia dengan Malaysia. Cuma di Malaysia air gula bancuh, di Australia air gula siap dalam botol.

Lepas dah tau result kita sangkut gdm, macam mana tindakan selanjutnya?

Device dan accesory yang aku dapat untuk check sugar reading

Di Australia, kat sini, kami dapat device tu percuma. Ambil terus. Usunglah ke mana saja. Itu kita punya. Cuma nanti, needle dengan strip tu kalau dah habis yang diorang kasi, kena beli di farmasi. Dietician dalam kelas tu kasi kertas, kita kena isi. Kena tip ujung jari 4 kali sehari. Before breakfast, after breakfast, after lunch, after dinner. Setiap hari ok. Setiap hari. Tulis dalam kertas tu. Selang seminggu, bawa kertas dan device tu ke hospital. Jumpa dietician. Diorang akan review data yang kita catatkan. Masa jumpa dietician tu pun kita kena tip jari sekali. Tunjuk depan diorang. Diorang review sekali food diary kita. Kalau reading tinggi, dia tanya, masa tu makan apa? Aku fikir, boleh mengelat kut ni. Tapi hampeh. Dia mintak device aku, dia check history oi! Aku pun tak perasan ada fungsi untuk check history. Dan yang tak best, history tu tak boleh delete. Kahkah! Padan muka aku.

Di Malaysia, seperti yang adik aku cerita. Lepas dah tau result sangkut gdm atau tak, korang akan set date ke klinik untuk tip jari 4 kali sehari. So, korang kena check bacaan gula tu time hari tu jer. The rest of the day, in a week, korang boleh belasah kek, aiskrim, coklat sesuka hati. Nanti tiba hari appointment untuk check gula di klinik, a few days before boleh stop makan manis-manis.

Nampak kan, ada beza. Cuma masa pandemik, lain klinik tempat korang mungkin lain praktis nya. Ada yang nurse whatsapp jer. Ada yang korang test di rumah. Tapi korang punya data collected bukan tiap-tiap hari macam aku. Itu yang aku faham cara di Malaysia. Tak pasti la pengalaman korang macam mana.

aku rekod data sugar reading kat sini. 4 kali sehari. Setiap hari

Patutlah aku tak boleh nak brain korang punya trick. Sebab aku kena ambil data hari-hari. 4 kali sehari. Setiap minggu kena review. Jumpa dietician. Jumpa doctor. Patutlah semua terkejut bila aku kena cucuk insulin. Kalau korang, korang memang boleh elak insulin mungkin dengan cubaan mempraktikkan trick yang ada.

Aku beli needle dan strip di farmasi bila yang hospital kasi tu habis. Bila kena amik reading sugar setiap hari 4 kali sehari, akan ada rasa fed up. Rasa tak mau makan dah. Biar jer kelaparan. Dietician pun ada cakap. Jangan sampai anxiety. Jangan sampai rasa takut nak makan. Kena makan juga. Fikirkan kandungan. Sampaikan orang kat farmasi tu kasi aku free needle. Kasi goodies bag lagi. Mungkin dia nampak this little mommy ni macam down jer.

Siap kasi semangat lagi.

"it's ok. Everything will be back to normal after u deliver your baby"

Farmasi yang aku pergi. Dilayan baik. Dikasi free

Goody bag free yang aku dapat from farmasi


Aku difahamkan semasa kelas diabetes, hormon semasa mengandung tidak memacu insulin untuk bekerja dengan baik untuk memproses gula dalam darah. That's why after bersalin, mostly it goes back to normal. Hormon bertukar.

That's why kena cucuk insulin tu. Untuk membantu proses gula dalam darah. Mula-mula memang takut. Seram. Berpeluh tangan. Terketar-ketar nak cucuk. Lama-kelamaan dah lali. Dah biasa. Doctor terus kasi aku insulin after 1 week punya sugar reading. Dia tak tunggu lama dah walaupun aku beri alasan untuk trying to figure out food yang senang trigger high sugar. Kata doctor, sebab kandungan aku dah 32 weeks masa tu. Dia terus kasi insulin supaya cepat sikit bertindak.

insulin pen

Jarum insulin ni sebenarnya takde apa sangat pun kalau nak dibandingkan kulit perut yang berlemak tebal tu

Selepas bersalin czer, biasa kita kena cucuk di kaki untuk elak blood clot tu kan. Cucuk yang tu lagi ngeri daripada cucuk insulin. Cucuk insulin tersangatlah kacang. Tak rasa apa. Halus sangat jarum nya. Cucuk yang elak blood clot tu lagi panjang jarum nya. Menyengat rasa dia. 

Begitulah pengalaman aku yang tersangkut GDM kat sini. Walaupun orang lain anggap preggy mom with gdm ni teruk, tp sebilangan orang lain sangat baik. Beri semangat. Beri kata2 yang baik. Macam orang yang kat farmasi tu beri kata semangat walaupun dia tak kenal siapa aku. Benda ni nampak simple tapi sangat membantu membentuk komuniti yang sihat.

Pengalaman mengandung kali ni memang banyak kali kena cucuk. Banyak kali kena ambil darah. Berbotol-botol. Kat Australia ni kalau mengandung, sikit-sikit kena ambil darah. Nak buat macam mana. Kena tempuh juga. Walaupun ramai kata takut jarum, apa pilihan yang kita ada?. Semua ni kita buat demi anak. Asal kandungan sihat, anak selamat, kita buat saja.

Selepas bersalin, aku ada beberapa kali ambil reading sugar. Aku dapati bacaan normal sahaja. InshaAllah semua pulih seperti sediakala.

Nikmat kesihatan sangat berharga.

Thursday, 25 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 5 : Ujian - ujian Menarik Semasa Pregnancy Check up

 Ada beberapa test yang aku lalui sepanjang check up mengandung di sini. 


EDINBURGH PERINATAL DEPRESSION SCALE

Aku dapat satu kertas kena jawab. Soalan berbentuk menguji kesihatan mental kita. Itu yang mereka titikberatkan jika mengandung. Penting untuk mereka tahu tentang perasaan dan kebolehupayaan kita untuk jaga diri dan kandungan. Adakah kita bersedia dengan kandungan ini? Adakah kandungan yang kita rancang? Yang kita mahukan? Atau kandungan yang tidak dijangka.

Selesai menjawab soalan, midwives / doctor akan semak dan beri markah. Skor markah tersebut ditulis dalam kad kuning. Terpampang di muka hadapan, berapa skor markah depression kita. Healthy ataupun tidak. Jika kita mengalami tekanan, mereka akan buat tindakan susulan.

Bagus ujian ni. Mengandung dan melahirkan bukan perkara mudah. Si ibu yang melahirkan perlukan sokongan. Ada juga short interview di mana midwife akan tanya sejauh mana bantuan suami kat kita selama ni. Tak bantu, siap lah! Ada yang tolong membela nasib.

Korang bleh google "Edinburgh Perinatal Depression Scale" kalau nak tengok soalan dia macam mana

Yg ni lebih kurang soalan yang aku dapat.


CHECK SUNAT IBU MENGANDUNG JENIS APA

Yang ni ramai yang terkejut masa aku share kat story. Aku pun terkejut. Cuba untuk hubungkaitkan apa kaitan masa kita sunat kecik kecik dulu dengan beranak. Benar orang kata, bila merantau, bertambah luas pengetahuan. Ada saja penemuan baru yang aku jumpa. Aku belajar sesuatu. Rupanya ada satu amalan sunat oleh bangsa luar sana yang pelik-pelik.

Aku cerita pasal sunat perempuan. Bukan sunat lelaki. Sunat lelaki tu memang wajib dan takde pelik-pelik. Yang aku cerita ni sunat masa kita kecik.

Midwife akan check kita sunat type berapa. Kalau didapati kita sunat type yang pelik pelik tu, kena buat preparation sebelum beranak. Kita dari Malaysia tak sunat pelik-pelik. Biasa jer. Boleh tolak jika tak mahu midwife periksa. Midwife pun sebut sunat tu "sunat" sebab dia dah biasa akan hal ini.

Sesungguhnya aku berminat untuk lebih tahu. Sesi tersebut agak lama kerana midwife berbesar hati untuk kongsi dengan aku statistik negara mana yang buat sunat pelik-pelik tu dan juga tujuannya.

Kalau korang nak tahu sunat pelik-pelik tu, korang boleh google dan search "Female Genital Mutilation".

Midwife juga ingatkan aku bahawa di Australia, tidak dibenarkan sunat bayi perempuan. Andai tertangkap, ke penjara lah jawabnya. Hanya lelaki sahaja yang boleh disunatkan.



GROUP B Streptococcus (GBS)

Simple test. Doctor kasi cotton bud besar untuk swab kat vagina. Test ni bertujuan untuk check ada infection /bakteria atau tak. Biasanya dilakukan semasa kandungan week 35 hingga ke 37.

eSwab


GLUCOSE TEST

Test yang paling kontroversi. Ramai rakan-rakan di Malaysia mengajar aku "trick" untuk tidak tersangkut sugar test. Tapi sebenarnya tak dapat dipraktikkan di sini. Aku akan cerita pengalaman aku tentang glucose test ni di posting berlainan.

ni aku dapat free




Gitulah sedikit sebanyak yang aku dah lalui di sini. Kalau di Malaysia, ibu mengandung ada buku pink. Kat sini hanya pakai kad kuning yang dilipat tiga. Takde kena tanda baby gerak. Just a simple card only yang ada detail kita dan next date appointment.


Kita sambung next post. Terima kasih.

Wednesday, 24 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 4 : Peranan Suami

Kehadiran suami sangat dialukan semasa ultrasound dan juga ketika bersalin. Tak kiralah semasa pandemic ataupun tidak, suami digalakkan hadir bersama isteri.

Suami juga terlibat sama dalam ujian darah dan pengambilan vaksin.

Suami aku dipanggil untuk membuat ujian darah thalesemia. Selain itu, suami digesa untuk mengambil vaksin whooping cough sekurang-kurangnya 6 minggu sebelum baby lahir. Sesiapa yang tinggal bersama baby dalam satu rumah diwajibkan mengambil vaksin whooping cough. Nasib kome lah para suami yang mana takut jarum.


Semasa check up bersama midwife buat kali pertama, ada interview yang menanyakan sokongan suami ketika proses ingin mempunyai anak, ketika mengandung dan juga ketika anak dilahirkan nanti. Kalau suami tak bertanggungjawab, siaplah nanti. Ada tindakan susulan akan diambil. Kebajikan wanita di sini sangat dipelihara dan dilindungi. Bukan suka-suka buat anak dan serah segala kepada isteri. Sedangkan ingin mengandung lagi sudah ditanya adakah kandungan ini dimahukan atau dalam keadaan tidak bersedia. Mental health amat dijaga supaya si ibu tidak mengalami tekanan.

Semasa bersalin, suami wajib ada memberi sokongan dan menemani isteri ketika proses melahirkan anak. Doctor juga membenarkan suami untuk proses memotong tali pusat anak yang baru lahir. Kira macam perasmian lah ni 😁

InshaaAllah. Kali ini kami menimba pengalaman baru pula.

Syukur, suami selalu beri kerjasama.

Wednesday, 17 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 3 : Pregnancy Check up Cost

"Beranak kat sana free ke bayar?"

Orang suka tanya part beranak punya kos jer sedangkan proses nyer bermula dari semasa mengandung. Segala kos check up, ujian darah, ultrasound, glucose test perlu diambil kira.

Secara ringkas, ya. Beranak free. Sebab apa? Sebab segala kos beranak ditanggung oleh pihak insuran tidak kiralah beranak secara normal mahupun secara c-section. Sebab apa ditanggung insuran? Sebab dah melepasi tempoh matang insuran. Itu pentingnya hold dulu pregnancy plan dan tunggu tempoh matang insuran. Segala kos yang di cas oleh pihak hospital akan direct bill to insuran. Stress-free.

Ya. Semua insuran tanggung kos bersalin. Tak kiralah di mana nak beranak sekalipun. Di hospital kerajaan mahupun di hospital swasta. Semua insuran cover. Seronok kan bilamana nak bersalin insuran tanggung. Kalau di Malaysia ada insuran tanggung nak bersalin, mesti ramai yang ambil insuran.

Di sini, tiada pilihan. Selagimana kau memegang temporary visa (temporary resident : student visa, graduate visa, working visa), kau wajib beli insuran. Kalau tak beli insuran, maka tak lengkaplah permohonan visa. Macam mana nak dapat visa? Nak taknak, kau kene beli insuran. Itu telah ditetapkan dalam permohonan visa oleh pihak immigration.


Ok. Kos apa yang perlu dibayar?

Sedikit perbezaan antara private hospital dan public hospital. Di sinilah banyak research aku lakukan terutama sekali on a private hospital matter dan juga insuran. Dan dari sinilah aku jumpa rupanya ramai doctor Malaysian bekerja di Australia. Teringin juga nak pilih mereka sebagai private O&G aku, tapi lokasi pula tak kena.

Kalau pergi private hospital, kena cari private O&G sendiri yang bertugas di hospital yang kita nak bersalin nanti. Kena make sure juga private O&G serta hospital yang kita nak bersalin tu under panel insuran kita ataupun tidak. Serabut juga masa nak buat research, sementara nak biasa. Ada yang murah, tapi lokasi pula tak kena. Ada yang private O&G bagus tapi akan cas out of pocket tinggi pula.

Kos yang perlu dibayar jika ke private hospital (with insuran) :

 1. First consultation around $200 - $300 (pay and claim)

 2. Each antenatal check up around $60 - $100 (pay and claim)

 3. Pregnancy Management Fee around $3200 - $5000 (OUT OF POCKET, claim dapat around $500 jer)

 4. Delivery (normal and c-section) and hospital accommodation - hospital direct bill to insuran

 5. Postnatal - fully covered by insurance

*harga depend pada O&G nak cas berapa

Antenatal check up sepanjang mengandung dijalankan di office private O&G. Bukan di private hospital yang kita nak bersalin tu. Ya. Office mereka bukan dalam hospital. Seorang private O&G bertugas di beberapa hospital. Mungkin sebab itulah office mereka terletak di luar kawasan hospital. Setiap private O&G juga mempunyai website mereka tersendiri, tertera segala maklumat, background dan kepakaran mereka. Kita akan berkomunikasi biasanya dengan admin office mereka untuk dapatkan quotation dan set appointment. Segala email, phone call sangat mesra dan pantas. Sebelum appointment juga ada reminder dihantar for confirmation.

yang ni masa aku check up dengan private doctor


Manakala, jika ke public hospital pula :

1. Each antenatal check up $151 (pay and claim dapat semua balik)

2. Delivery (normal or c-section) and hospital accommodation - hospital direct bill to insuran.

Public hospital lebih ringkas pecahan kosnya kerana tidak melibatkan satu O&G yang sama. Jika memilih untuk bersalin di private hospital, hanya satu O&G yang sama akan check up kita sehingga proses bersalin, semuanya di bawah jagaan dia. Di public hospital, setiap antenatal check up ialah dengan orang lain-lain, juga semasa proses bersalin, bergantung kepada siapa yang bertugas ketika itu.

yang ni masa aku gi check up kat public hospital. Tunggu turn nak jumpa doctor

Segala proses kedua-dua private dan public telah aku harungi dan dibantu oleh rakan-rakan GP serta rakan-rakan pemegang insuran BUPA yang tak lokek masa, menyogok segala info dan panduan buat aku. Rata-rata servis di hospital, office, insuran, klinik GP di sini sangat effisien dan pantas. Bila dah faham, dah tahu, semuanya terasa smooth. Takde lah sampai rasa nak lari balik Malaysia mengandung dan bersalin di sana. Sebab fikir panjang lah, aku decide nak merasa pengalaman di sini.

Kita sedia maklum, private hospital dan private doctor sentiasa berikan servis yang terbaik. Sama juga seperti di Malaysia. Itu memang kita akui.

Tapi bagaimana pula servis public hospital di sini?

Rata-rata rakan-rakan aku di sini memberi jaminan bahawa servis public hospital di sini juga terbaik. Setanding dengan private hospital. Suami wajib menemani isteri semasa proses bersalin. Suami juga berpeluang untuk potong tali pusat anak yang baru dilahirkan. Kalau mama boleh masuk Australia ketika ni, dah lama aku nak suami dan mama ada bersama ketika proses bersalin 😢.

Menurut rakan, maternity ward di public hospital biasanya single room berserta toilet. Midwife sangat mengambil berat. Ada yang midwife tolong mandikan kita. Ada yang midwife sediakan kopi juga untuk suami yang menemani isteri.

Harapnya, yang baik-baik juga bakal aku tempuhi nanti.

Tuesday, 9 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 2 : Pregnancy Check up Process

Selepas dah tau yang aku pregnant, aku tak tau nak kena buat apa dulu. Tak tau nak tuju ke mana. Kalau di Malaysia, kita pegi scan dan pergi buat buku pink. Aku senyap kejap 2 - 3 hari. Pastu aku teringat yang aku ada kawan doctor kat sini. Mula-mula ingat nak buat senyap. Tapi kalau aku senyap, macam mana orang nak bantu. Kawan-kawan suruh pergi jumpa GP. Better pergi after 10 weeks macam tu.

GP tu General Practitioner. Doctor yang kita jumpa di klinik biasa. Kalau korang demam-demam tu kan korang pergi klinik. Kalau kat kampung aku dulu macam Poliklinik Azhar, Klinik Bersatu, Klinik Ananda. 

So, lebih kurang after 10 weeks macam tu aku call klinik dan set appointment. Actually aku tak tau pun dah berapa weeks. Apapun, gi jumpa GP jer dulu. Nanti GP guide apa kena buat. 


Di sinilah bermulanya pengalaman sistem baru. First thing first, aku kena buat ujian darah di bilik Pathology yang terletak dalam klinik ini juga. GP beri surat ujian darah dan juga surat referral untuk pergi Ultrasound. GP tulis atas nota kecil, supplement yang aku kena makan iaitu Blackmores atau Elevit. Dia suggest yang halal. Yang ni husband aku belikan kat Chemist Warehouse.

Ujian darah kat bilik Pathology di situ juga. Senang. Test yang GP nak tahu sekarang ni ialah hCG level untuk tahu positive pregnant atau tidak. Ujian darah adalah percuma kerana telah ditanggung oleh pihak insuran. Pathology akan direct bill ke insuran. 

Result ujian darah akan diketahui keesokan harinya. GP tu sendiri yang call aku. Dia beritahu ya, aku positive pregnant based on ujian darah hCG level. Alhamdulillah. I'm getting pregnant.

Kemudian GP pesan untuk amalkan acid folic tu. Selepas beberapa minggu, dia suruh datang balik untuk ujian darah seterusnya dan juga ujian air kencing. Awal-awal tu takde langsung ujian air kencing. Yang kali kedua ni baru nak buat. 

supplement yang aku ambil masa pregnant

Ultrasound pula perlu dibuat di tempat lain. Bukan dalam klinik ni. Bukan juga di hospital. Aku perlu buat research kat mana tempat yang murah untuk buat ultrasound. Aku balik rumah, call satu persatu tempat yang kena dalam bajet aku. Bila jumpa tempat yang aku rasa murah, barulah aku set appointment. Awal-awal tu aku tak tahu yang kita boleh pilih tempat nak pegi buat ultrasound. Pihak insuran dan kawan-kawan beritahu boleh pilih yang kena dengan bajet. Lain tempat, lain harganya. Lain trimester scan pun berlainan harga. 

Ada tiga kali ultrasound perlu dibuat sepanjang tempoh mengandung iaitu:

  1. Dating scan at 1st trimester (12 weeks) 
  2. Morphology scan at 2nd trimester (22 weeks)
  3. Growth n wellbeing scan at 3rd trimester (36 weeks) 

Untuk ultrasound ni aku kena bayar dengan duit poket sendiri kemudian aku claim dengan insuran. Claim boleh dilakukan melalui apps insuran aku BUPA ataupun ke pejabat BUPA yang kebetulan berhampiran dengan rumah aku. Biasanya kalau aku claim pukul 11pagi, dalam jam 2petang dah masuk duit claim. Ultrasound untuk dating scan berharga $180 tapi aku dapat claim $100 jer. 

ni tempat lain untuk pergi ultrasound

Results ultrasound tersebut diorang akan hantar ke GP. Sistem tu memang dah tersedia ada. That's why kena ada surat referral GP untuk pergi ultrasound. Kat situ lah tertera doctor mana yang nak kita buat ultrasound. Dah ditulis detail GP tersebut. Alamat, number referral GP dan juga provider number. 

Selepas beberapa minit aku balik dari ultrasound, aku dapat mesej kene install apps dan kat situ boleh tengok gambar-gambar baby dan result ultrasound. Ada center yang print out kasi kita simpan. Ada yang suruh install kat apps. Lain center, lain caranya. 

Lagi sekali appointment dengan GP untuk buat ujian darah dan ujian air kencing. Based on ujian darah sebelum ni, hCG level show rise number, means positive pregnant. So, GP minta buat ujian darah selanjutnya iaitu, Hb electrophoresis, Hep B serology,  Hep C serology, Histology, Varicella Zoster Antibody dan ujian air kencing. 

banyak betul ambil darah sepanjang aku pregnant kat sini

Kemudian GP tanya aku, nak bersalin di mana? Nak doctor mana merawat dan jaga kandungan aku sepanjang pregnancy ni? Since dah ada insuran, GP suggest untuk pergi private hospital. Bermulalah episod keserabutan mencari private O&G dan hospital mana aku nak bersalin. Bermulalah episod aku kena study banyak benda, hospital mana under panel insuran aku, doctor mana under panel insuran aku, doctor mana cas berapa percent out of pocket? Semua tu kena buat kajian oleh seorang ibu mengandung di website-website insuran, hospital dan juga private O&G. 😩

Aku pun duduk di rumah buat research dan tanya kawan-kawan yang ada pengalaman mengandung dan bersalin menggunakan BUPA insuran cover. 

Hari berganti hari, kulit muka aku yang sensitive dari terkena matahari kian pulih tanpa aku sedar. Tengok-tengok, bila tamat first trimester aku boleh kena matahari seperti biasa. Of course dengan sunscreen setiap kali keluar rumah dan pakai topi atau payung di kala panas terik. Semua ni dah jadi kebiasaan. 

First trimester tiada muntah-muntah atau pening mabuk kepayang. Cuma mood tak berapa ok. Tak pasti sebab kulit muka sensitive tu ataupun sebab early pregnancy. Masa mengandung Wafiya memang ada muntah-muntah tapi pregnancy kali ni takde episod muntah-muntah. 

Ada beberapa hari terasa lemah, lapar dengan kerap. Nak bangun masak memang terasa malas. Seronok betul bila kawan-kawan jemput datang rumah ada makan-makan. 

Dulu, sebelum merancang untuk mengandung di sini, ada juga terasa bimbang kalau-kalau tak kuat diri ini nak tempuh bila teringin atau mengidam sesuatu. Tapi bila harung sendiri, Alhamdulillah. Takde apa pun. Biasa saja. Kuat makan tu dah semestinya. 

Next part nak cerita kos, insuran dan hospital pula. Banyak lagi perkara menarik nak dikongsikan. Ada banyak kejutan test yang perlu dibuat di sini yang tak ada di Malaysia di mana, suami pun terbabit sama. 

Wednesday, 3 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kali ni aku nak cerita pengalaman mengandung pulak.

Segala puji bagi Allah. Dialah pemberi rezeki dan segala nikmat yang aku kecapi hari ini.

Terang-terang aku cerita betapa struggle nya aku nak berhijrah. Aku ingat orang faham yang kami tak de plan menambah ahli keluarga dalam tempoh nak berhijrah. Tapi, manusia mana boleh tengok orang senang, kan. Luncur laju jer tanya soalan, "bila nak tambah adik Wafiya?"

So annoying, u know.

Aku tau lah bila masa sesuai untuk menambah ke ape ke. 


Bila kita berhijrah ke luar negara, kita bukan boleh terus-terus nak mengandung dan beranak kalau takde info atau kefahaman tentang proses tersebut. Aku lebih suka ianya teratur dan terancang. Aku lebih suka persediaan. Bersedia untuk mahu ada ahli keluarga baru. Sebagai penghijrah, sudah tentu setiap keputusan perlu ditimbang tara. Perlu tahu macam mana kalau certain perkara terjadi. Perlu tahu bagaimana pula proses kalau mengandung kat sini, kena pergi mana? Klinik mana? Berapa cas bayaran? Beranak di mana? Bukan semudah di Malaysia. Semua tersedia dan kita dah tahu cara macam mana, kena pergi klinik, buka buku pink dan sebagainya. Bukan semua negara sama.

Semasa aku memohon visa, dari awal lagi memang kena beli insuran, Overseas Student Health Cover (OSHC). Aku beli insuran BUPA. Kalau takde insuran, maka tak lengkaplah permohonan visa. Macam mana nak submit visa kalau application tak lengkap, kan? So, insuran ni wajib. 

Insuran akan cover segala kos check up semasa mengandung dan juga bersalin dengan syarat, MELEPASI TEMPOH MATANG SETAHUN.

Jadi, kalau nak beranak FREE, kena tunggu tempoh matang insuran SETAHUN. Aku cakap BERANAK free sebab masa check up mengandung ada sedikit kos out of pocket. Beranak punya kos memang FREE jer. Bill hospital semua insuran cover. 

Bermaksud, selepas setahun baru boleh start mengandung dan beranak kalau nak insuran cover. Kalau kaya, korang boleh terus mengandung jer, abaikan insuran. Kalau kaya, lah.

Ok, post ni tak mau cerita lagi segala kos. Aku cerita kat post lain, PART 2.

Aku lahirkan Wafiya secara czer. Aku memang plan nak gap 3 tahun seperti yang disarankan oleh doctor. Masuk tahun ketiga, aku dan suami plan nak berhijrah kan. Jadi, kami berhijrah dulu ke Australia tanpa memikirkan nak tambah anak. Pong pang pong pang pong, kami sampai juga ke Australia akhirnya. Cari rumah sewa, kerja, cari duit, cover balik modal yang dah dikeluarkan.

Di tahun pertama, agak struggle untuk sesuaikan diri. Bermain dengan emosi. Rasa nak balik ke Malaysia. Rindunya Malaysia. Tak suka cuaca di Australia. Ingatkan nak balik Malaysia, tapi kami teruskan perjuangan di sini untuk dapatkan permanent resident (PR). Setahun ni lah tempoh matang insuran tu berlalu.

Di tahun kedua, aku usahakan ambil PTE bagi memenuhi syarat PR. Tup tup, covid lah pulak. Kami sambung lagi tinggal di sini. Study course aku dah habis. Tak tau nak study ape lagi dah untuk sambung visa. Suami aku pulak study untuk kami ada visa untuk terus tinggal di sini. Dah tu, aku nak buat apa di rumah? Dah lah suami aku bekerja. Suami aku jugak study. Then, aku come out with an idea. Apa kata aku duduk rumah. Mengandung, beranak dan jaga anak di rumah. Kalau tak, bila lagi nak menambah. Dah bertahun hold. Wafiya pun sejak dah mula sekolah, dia teringin nak ada adik sebab dia nampak kawan dia datang sekolah dengan mak dan adik di dalam stroller.

Pada awalnya suami aku tak setuju sebab covid. Selepas beberapa bulan, covid di Sydney mula reda. In the meantime aku ada pegi office insuran BUPA, tanya insuran aku dah melepasi tempoh matang ke? Insuran dah mula cover ke untuk mengandung dan beranak. Banyak kali orang yang kerja kat office tu bagitau yang insuran dah mula cover kalau aku mengandung dan beranak. Naik cemuih dah orang tu tengok muka aku jer rajin datang office, bertanya.


Kami rancang, kalau boleh, nak anak lahir before 31 July. Sebab kalau lahir selepas 31 July, nanti anak akan setahun delay mula sekolah. Macam Wafiya, umur 5 tahun dah Kindy dan umur 6 tahun dah masuk Year 1. Gitu! Macam-macam aku kan. 

Sebaik mana pun kita merancang, kuasa Allah tiada tandingannya. Jika ini masa yang terbaik, selari dengan rancangan kami, maka kurniakanlah ya Allah.

Alhamdulillah, Allah izinkan. Selepas tu aku mengandung!

Itupun aku tak sedar mulanya. Sebab aku suffer sakit kulit. Takleh kena matahari. Aku duk fikir lah kenapa kulit muka aku jadi macam ni. Merah, panas, cekang selepas kena matahari. Ingatkan allergic ke ape. Sampai aku pergi pakar kulit. Melayang duit aku beratus dollar tanpa tahu punca. Sedar tak sedar rupanya aku mengandung. Memang! Selepas tamat first trimester, sakit kulit tu hilang. Pulih macam biasa.

Aku sibuk merawat kulit sampai aku tak tahu yang aku mengandung. Sedarpun sebab tak datang period dah 5 hari. Aku minta husband pergi Chemist Warehouse, belikan pregnancy kit. Tapi husband aku takmau. Dia kata, nanti kalau dah tau mengandung, mulalah nak pitam lah, mual lah, muntah-muntah lah. Hahahaha.. Aku cepuk laki aku ni kang! 

Aku kan tak boleh keluar rumah. Nanti kena matahari, sakit lagi kulit muka aku. Akhirnya husband aku belikan jugak pregnancy kit. Yerlah. Aku kena tahu jugak sebab aku masa tu ada makan ubat lain untuk merawat kulit muka aku ni. For safety, lebih baik tahu awal.

Aku test guna pregnancy kit tu sambil tangan menggeletar. Neves baq ang. Pastu aku bagitau Wafiya jer. Haha. Husband aku memang dah teka yang aku mengandung. Wafiya punyalah excited. Macam-macam dia tanya. Kenapa perut tak besar? Bila baby nak keluar?

Selepas dah tau pregnant, ha kena buat apa? Kena pergi mana? Kena buka buku pink macam di Malaysia ke? Jem. Aku biul beberapa hari. Duk tertanya-tanya. 

Baru aku teringat yang aku ada kawan doctor kat sini. Mulanya nak rahsiakan jer dari kawan-kawan. Tapi, mane mau nyer. Kalau rahsia, stuck lah aku. Kawan aku cakap, nanti dah 11 weeks macam tu, pergi jumpa GP (General Practitioner). Kalau di Malaysia, kita tak panggil GP. Semua sebut "doctor" dan "klinik" jer. 

So, 11 weeks aku call klinik untuk set an appointment. 

Aku jumpa female GP yang memang aku dah biasa dengan dia. 

"I think that I am pregnant."

"Masha Allah... Is this planning or unplanned?" GP aku tanya. Dia muslim.

"This is planned pregnancy. We want it"

GP terangkan kat aku flow nyer macam mana. Kena pergi mana? Kena test apa? Kena buat apa?

"Since you are private patient, I think you better go to private hospital"

"Why? Is the public hospital not good?"

Ni salah satu perkara yang mengganggu fikiran. Kalau nak pergi hospital swasta macam mana? Kalau pergi hospital kerajaan, macam mana pulak?

Awal-awal masa aku tak tau prosedur memang macam ni. Serabut. Tak faham lagi macam mana dengan klinik, hospital, insuran. Aku selalu share dekat story. Sampaikan ada sorang kawan suggest aku supaya balik ke Malaysia. Terkejut gak aku dengan pandangan yang tak diundang. Bukanlah aku jenis yang tak boleh terima pandangan orang. Tapi agak-agak lah kan. Kena faham pendirian aku juga. Kasut aku tak sama dengan kasut kawan aku tu. Situasi aku tak akan sama dengan situasi kawan aku tu.

Tengah pandemik ni, untuk balik ke Malaysia tu memang boleh. Tapi untuk pulang ke Australia semula, tak boleh. Australia tutup border. Hanya citizen dan PR Australia jer yang boleh masuk Australia semula. Jadi, tak boleh lah balik Malaysia mengandung dan masuk Australia semula.

Dan, apa gunanya aku bayar insuran mahal-mahal, takmau guna coverage yang insuran tawarkan semasa mengandung dan bersalin. Rugi. Tak menikmati insuran yang aku beli.

Bila dah nampak yang aku ni jenis suka menimba pengalaman, sudah tentu aku nak merasai macam mana pengalaman mengandung dan beranak di luar negara. So, pandangan kawan aku totally tak boleh pakai. Biasalah awal-awal aku runsing sebab tak tau cara lagi. Ni dah tau cara, aku siap kongsi lagi.

Cukuplah korang tanam rasa percaya bahawa aku orang yang sentiasa mengambil langkah persediaan dalam setiap perkara. Semestinya ada juga perkara yang aku silap. That's ok. Aku tak perlu jadi hero dalam semua hal. Perasaan tu berbeza bila kita dah bersedia nak hadap dengan tak bersedia apa-apa.

Keseluruhannya, ia berbeza dengan cara kita di Malaysia. Aku lalui dengan rasa teruja. Macam biasa, setiap perkara ada pro and cons. Aku tak suka melebihkan negara mana yang lebih bagus sistemnya. Cukup sekadar aku kongsi apa yang aku lalui di sini. Terpulang pada korang nak nilai mana yang bagus, mana yang outdated. Sebaiknya, tak perlu nilai pun. Hanya aku minta korang buka minda, lapangkan dada, rasai sama-sama pengalaman aku di sini.

Salahkah Menggunakan Perkataan "MIGRATE" Jika Berpindah?

Well, Masa aku dapat topik ni dari seorang rakan untuk dibualkan, aku terkejut dan pelik. Salah ke kalau kita guna perkataan "Migrate&q...