Friday, 26 March 2021

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 6 : Glucose Test dan GDM Semasa Mengandung

Test ni adalah test yang paling famous semasa mengandung. Selalu orang panggil, "minum ayaq gula". Test yang penuh kontroversi. Siapa sangkut, selalu dianggap "loser". Itulah mentaliti orang sekeliling kita.

Pemandangan hari terakhir check up. Keesokan hari dah nak bersalin.

Macam biasa, aku pergi klinik, set appointment. On that day, jumpa GP, GP buat surat untuk pergi lab, minum air gula. Baru aku tau, kena duduk berjam kat sini. Masa mengandungkan Wafiya dulu aku tak kena minum air gula. Ni pengalaman pertama aku.

Pagi sebelum ke klinik sebenarnya aku ter"ngap" strawberry Wafiya masa aku sediakan lunchbox dia. Aku fikir, tak apa-apa kut minum air gula lepas tu. Fikir kut boleh ulang test lagi nanti.

Mula-mula kena ambil darah sebelum minum air gula. Kena habiskan dalam masa 10 minit. Lepas tu kena duduk. Tak boleh bangun. Lepas sejam, ambil darah lagi. Duduk balik. Lagi sejam, ambil darah lagi.

Air gula for glucose test di Australia

Keputusan diketahui keesokan hari. GP call aku bagitahu yang aku sangkut GDM. Kemudian, set appointment pulak jumpa doctor. Doctor arrange kan untuk jumpa dietician.

Set pula date untuk ke kelas bersama dietician. Dalam kelas, dietician explain apa itu gdm, jenis makanan, jadual pemakanan dan cara menggunakan sugar test.

Diabetic class

Aku selalu share kat ig story pregnancy journey aku. Ada juga sebilangan manusia yang reply sinis sebab aku diberikan insulin. Ramai juga yang mengajar aku cara-cara untuk trick. Ada yang ajar minum air lemon. Ada yang ajar jangan makan benda manis beberapa hari sebelum test. Aku try absorb apa yang diorang ni ajarkan. Pastu aku terfikir, nak apply time bila? Glucose test tu kan dah berlalu. Semua trick ni macam tak applicable jer kat aku.

Aku roger adik aku. Seingat aku dia pun pernah kena monitor sugar masa pregnant. Kitorang sembang habis-habis cara kat Malaysia macam mana. Ceh! Patutlah korang ajar macam-macam. Banyak taktik boleh mengelat rupanya. Patutlah ada yang reply sinis bila aku sangkut gdm. Ada perbezaan berapa kali kena ambil bacaan gula sepanjang mengandung.

Cara minum air gula tu lebih kurang sama jer di Australia dengan Malaysia. Cuma di Malaysia air gula bancuh, di Australia air gula siap dalam botol.

Lepas dah tau result kita sangkut gdm, macam mana tindakan selanjutnya?

Device dan accesory yang aku dapat untuk check sugar reading

Di Australia, kat sini, kami dapat device tu percuma. Ambil terus. Usunglah ke mana saja. Itu kita punya. Cuma nanti, needle dengan strip tu kalau dah habis yang diorang kasi, kena beli di farmasi. Dietician dalam kelas tu kasi kertas, kita kena isi. Kena tip ujung jari 4 kali sehari. Before breakfast, after breakfast, after lunch, after dinner. Setiap hari ok. Setiap hari. Tulis dalam kertas tu. Selang seminggu, bawa kertas dan device tu ke hospital. Jumpa dietician. Diorang akan review data yang kita catatkan. Masa jumpa dietician tu pun kita kena tip jari sekali. Tunjuk depan diorang. Diorang review sekali food diary kita. Kalau reading tinggi, dia tanya, masa tu makan apa? Aku fikir, boleh mengelat kut ni. Tapi hampeh. Dia mintak device aku, dia check history oi! Aku pun tak perasan ada fungsi untuk check history. Dan yang tak best, history tu tak boleh delete. Kahkah! Padan muka aku.

Di Malaysia, seperti yang adik aku cerita. Lepas dah tau result sangkut gdm atau tak, korang akan set date ke klinik untuk tip jari 4 kali sehari. So, korang kena check bacaan gula tu time hari tu jer. The rest of the day, in a week, korang boleh belasah kek, aiskrim, coklat sesuka hati. Nanti tiba hari appointment untuk check gula di klinik, a few days before boleh stop makan manis-manis.

Nampak kan, ada beza. Cuma masa pandemik, lain klinik tempat korang mungkin lain praktis nya. Ada yang nurse whatsapp jer. Ada yang korang test di rumah. Tapi korang punya data collected bukan tiap-tiap hari macam aku. Itu yang aku faham cara di Malaysia. Tak pasti la pengalaman korang macam mana.

aku rekod data sugar reading kat sini. 4 kali sehari. Setiap hari

Patutlah aku tak boleh nak brain korang punya trick. Sebab aku kena ambil data hari-hari. 4 kali sehari. Setiap minggu kena review. Jumpa dietician. Jumpa doctor. Patutlah semua terkejut bila aku kena cucuk insulin. Kalau korang, korang memang boleh elak insulin mungkin dengan cubaan mempraktikkan trick yang ada.

Aku beli needle dan strip di farmasi bila yang hospital kasi tu habis. Bila kena amik reading sugar setiap hari 4 kali sehari, akan ada rasa fed up. Rasa tak mau makan dah. Biar jer kelaparan. Dietician pun ada cakap. Jangan sampai anxiety. Jangan sampai rasa takut nak makan. Kena makan juga. Fikirkan kandungan. Sampaikan orang kat farmasi tu kasi aku free needle. Kasi goodies bag lagi. Mungkin dia nampak this little mommy ni macam down jer.

Siap kasi semangat lagi.

"it's ok. Everything will be back to normal after u deliver your baby"

Farmasi yang aku pergi. Dilayan baik. Dikasi free

Goody bag free yang aku dapat from farmasi


Aku difahamkan semasa kelas diabetes, hormon semasa mengandung tidak memacu insulin untuk bekerja dengan baik untuk memproses gula dalam darah. That's why after bersalin, mostly it goes back to normal. Hormon bertukar.

That's why kena cucuk insulin tu. Untuk membantu proses gula dalam darah. Mula-mula memang takut. Seram. Berpeluh tangan. Terketar-ketar nak cucuk. Lama-kelamaan dah lali. Dah biasa. Doctor terus kasi aku insulin after 1 week punya sugar reading. Dia tak tunggu lama dah walaupun aku beri alasan untuk trying to figure out food yang senang trigger high sugar. Kata doctor, sebab kandungan aku dah 32 weeks masa tu. Dia terus kasi insulin supaya cepat sikit bertindak.

insulin pen

Jarum insulin ni sebenarnya takde apa sangat pun kalau nak dibandingkan kulit perut yang berlemak tebal tu

Selepas bersalin czer, biasa kita kena cucuk di kaki untuk elak blood clot tu kan. Cucuk yang tu lagi ngeri daripada cucuk insulin. Cucuk insulin tersangatlah kacang. Tak rasa apa. Halus sangat jarum nya. Cucuk yang elak blood clot tu lagi panjang jarum nya. Menyengat rasa dia. 

Begitulah pengalaman aku yang tersangkut GDM kat sini. Walaupun orang lain anggap preggy mom with gdm ni teruk, tp sebilangan orang lain sangat baik. Beri semangat. Beri kata2 yang baik. Macam orang yang kat farmasi tu beri kata semangat walaupun dia tak kenal siapa aku. Benda ni nampak simple tapi sangat membantu membentuk komuniti yang sihat.

Pengalaman mengandung kali ni memang banyak kali kena cucuk. Banyak kali kena ambil darah. Berbotol-botol. Kat Australia ni kalau mengandung, sikit-sikit kena ambil darah. Nak buat macam mana. Kena tempuh juga. Walaupun ramai kata takut jarum, apa pilihan yang kita ada?. Semua ni kita buat demi anak. Asal kandungan sihat, anak selamat, kita buat saja.

Selepas bersalin, aku ada beberapa kali ambil reading sugar. Aku dapati bacaan normal sahaja. InshaAllah semua pulih seperti sediakala.

Nikmat kesihatan sangat berharga.

No comments:

Post a Comment

Tinggal di Luar Negara : "Sis Sambung Study ke Kerja? Atau Ikut Suami?"

Hurm.. Hurm... Bosan aku soalan ni. Letih. Kenapa? Sambung study, bekerja atau ikut suami je ke boleh duduk luar negara? Kalau tiga-tiga tu ...