Sunday, 23 January 2022

My PTE Exam Journey : PTE Exam Day

Hari yang dinanti telah tiba. Akhirnya, aku ambil juga exam buat kedua kalinya hari ini dengan persediaan yang macam tak berapa bersedia. Aku paling risau part speaking. Even minggu nak exam pun aku still belum dapat rentak untuk score speaking.

PTE ni senang jer. Kalau Speaking tu tinggi, inshaAllah, listening and reading pun akan tinggi juga. Sangat membantu module lain. Kunci kejayaan PTE ialah terletak pada Speaking sebab dari Speaking ada contribution marks to Reading and Listening.

Nak tak nak, aku book juga exam. At least, aku nak kasi lepas 50 jer dulu untuk buat skill assesment. Walaupun aku rasa aku tak bersedia, SEBAB kalau aku tunggu bila nak bersedia, sampai bila-bila pun aku tak akan bersedia. Baik aku book jugak the exam.

Tujuannya ialah, aku nak familiar dan rasai pengalaman exam. Memang aku pernah ambil sekali tapi tu masa awal-awal covid belum serious. Lepas tu lockdown, exam center tutup, pastu aku mengandung, beranak, dalam pantang, ni haaa kali  ni baru nak ambil lagi sekali. Dah lama tinggal. Dah lupa debaran exam.

Tujuan kedua ialah, aku nak score at least 50 ke atas untuk aku unlock satu achievement iaitu nak buat skill assesment dengan Engineer Australia. 

Results PTE aku hat mula-mula tu, kecundang lagi 1 markah untuk capai syarat minimum iaitu 50 each module. Aku kantoi kat Speaking. Aku dapat 49. Tak lepas untuk buat skill assesment.

Aku buat banyak research test center mana yang paling ideal dengan preference aku. Sangat penting untuk pilih test center sebab semua ni faktor yang mempengaruhi performance kita during the exam. 

Aku suka test center ni, sebab aku boleh melorotkan face mask aku ke dagu. Ko bayangkan kalau aku kena pakai face mask during speaking. Idak ke ganggu performance kita? bagi aku, yes. Sangat mempengaruhi tambah pula aku ni pakai spec. Kalau pakai mask, memang rasa terganggu. Rasa tak cukup nafas.


On that day, husband aku dan anak-anak yang hantar aku ke test center. Aku cuma duduk rileks dalam kereta, tenangkan diri untuk hadapi exam. 

Test center kali ni lagi best compare hat yang pertama dulu sebab test center ni tak ramai, tak serabut. Staff pun sorang jer and takde kerek-kerek. Ok jer. Smooth walaupun dia sorang jer yang jaga.

Aku dapat port paling sempoi. Hujung sekali. Bahagianya buat speaking and listening. Tak terganggu.

Test center ni walaupun best dan ideal dengan preference aku, but still ada kelemahannya. Kelemahannya ialah keyboard yang digunakan tak lancar untuk ditaip. Kena patuk baru dia lekat keluar huruf kat screen. Naya cenggini sebab aku menaip laju. Kena tunjal-tunjal baru keluar huruf hahaa. Aku dah maklum akan hal ini sebab aku buat research dah and baca review orang amik test center mana. Tapi still ok walau kena patuk kuat-kuat asalkan aku dapat turunkan face mask during speaking.

Sebelum aku mula exam, aku minta permission nak lorotkan face mask. Alhamdulillah, dia benarkan. Tu yg best tu. Lega satu perkara.

Tak ingat sape bagi doa ni. Terima kasih share


Aku cerita sikit pengalaman aku jawab soalan.


Speaking [Read Aloud] : Rileks dan santai. Passage tak panjang. Masa buat practise kt Apeuni, passage susah-susah. Tapi real exam senang jer. Actually masa aku buat mock test, Read Aloud aku tak bagus. Bukan sebab aku tak reti membaca English, tapi sebab aku tak jumpa lagi tone, speed, clearity yang sesuai dengan aku. Sampaikan nak dekat exam pun, speaking aku dapat 60 jer. So, on the exam day, aku decide untuk buat biasa-biasa jer dengan harapan, harap-harap dapatlah 65 during real exam.


Aku ada target. Kalau aku dapat 50 minimum, aku boleh setelkan skill assesment Engineer Australia. Kalau dapat 79 ke atas, aku boleh terus masuk EOI sebab point dah cukup. 


Speaking [Repeat Sentence] : awal-awal dapat tangkap and smooth. Lama-lama hati aku terdetik, aih? ada lagi? Bila nak habis repeat sentence ni. Purp! lari fokus. Pastu aku merepek jer sebut yang bukan-bukan. Naya. Memang kena fokus betul-betul time repeat sentence.


Speaking [Describe Image] : Aku guna template from Jimmyssem. So, takde masalah. Lancar jer. Yang jadi masalahnya sekarang ni ialah, dalam tips Jimmyssem, dia kata describe jer dalam 25sec to 27sec. On the real exam day, bar recording tu tak naik berapa second kita tengah bercakap. Tengah duk menjawab, hati aku kacau bilau. Takat bila nak stop? Sebab takde indicator kat mana 25sec - 27sec untuk aku berhenti. Argh, sudah!


Speaking [Retell Lecture] : pun sama. Aku tak tau 27sec tu duduk kat mana.


Writing [Essay] : Aku guna template from Jimmyssem. Senang dan kacang. Tak perlu spend lama practise writing essay (boleh fokus kt part lain macam repeat sentence). Hafal template jer. Tak macam IELTS (English kena betul-betul power).


Reading [FIB-RW] : Aku amik masa yang banyak kat soalan pertama. Aku kurang fokus. Fikiran menerawang. Baca ayat pun tak faham dan tak masuk dalam kepala. So, jawapan tak dapat nak difikirkan dengan baik. Banyak buang masa teka jawapan mana yang betul.


Reading [Multiple Choice] : Ikut tips masa aku pi kelas PTE, tips dia pilih jer C then move to the next question. Jangan buang masa kat sini. Takyah baca. Tekan jer C, move to the next question.


Reading [FIB-R] : Kat sini aku rasa sesak nafas sebab aku dah kesuntukan masa, sebabnya aku dah spend banyak masa kat Reading FIB-RW sampai tak sempat nak jawab soalan belakang-belakang.


Listening [Multiple Choice] : Sama gak, aku pilih C tanpa dengar betul-betul soalannya. Then terus ke next question. Yang jadi masalahnya ialah, aku tak boleh nak cepat-cepat move to the next question while audio is playing. Kena dengar sampai habis baru boleh pilih jawapan. Libang-libu jadi nyer sebab audio play tu panjang. Banyak habis masa tunggu audio tu habis. 


Listening [Write from Dictation] : Disebabkan audio playing lama sangat, kat soalan lain-lain. Aku tak sempat nk buat WFD dengan tenang. Aku jadi gabra. Bila gabra, aku tak dapat nk fokus. Bila tak fokus, aku tak dengar apa audio cakap. Pastu nak tulis apa kalau tak dapat tangkap? Bengang betul. Tengah kalut bring the mouse untuk edit jawapan, masa pun dah tamat.


Exam habis pukul 1petang.

Aku pegi makan kat Ayam Penyet Ria, Randwick pastu pukul 3petang dah keluar results. Ya ampun, awat cepat sangat? Tak dan nak rileks.

Results keluar sangat cepat

Aku senyum lebar dapat keputusan. Bukan sebab result cemerlang. Tapi sebab results yang keluar sama dengan apa yang aku lalui during the exam. Aku tak perform Listening WFD, yes aku dapat rendah Listening. Aku rasa Speaking boleh lepas dari 60, yes aku dapat ngam-ngam 65. Senyum saja lah sebab semua lepas 50.

Alhamdulillah lega sedikit, dapat buat skill assesment. One step forward. 

Walaupun tak sebagus untuk apply PR, tapi jadi la. Dapat lepas buat skill assesment. Pelan-pelan nanti aku buat lagi PTE bila ada duit dan lepas aku lodge EOI. 

It's ok. Everything has its own time.

Trust the process.

Good luck korang!

No comments:

Post a Comment

Negara Manakah yang Sesuai untuk Berhijrah?

Assalamualaikum, Dear readers, Bila aku keep sharing pengalaman aku berhijrah ke luar negara, ramai yang approach aku, mesej aku dan beritah...