Thursday, 21 June 2018

JEJU Trip : Rent a Car in Jeju needs International Driving Permit (IDP)

Kalau nak bercuti ke Jeju ni seeloknya sewa lah kereta sebab korang leh pergi ke mana saja korang suka dan boleh berhenti kat mana-mana. Kalau pergi in a group lagi bagus, boleh share duit sewa kereta dan petrol. Jimat belanja.

boleh singgah di merata tempat
Trip aku dulu, aku sewa kat AJ Car Rental. Boleh guna debit card dan credit card. Hasil survey kereta-kereta sewa di Jeju, aku rasa AJ Car Rental ni murah dan berpatutan.

Masuk website AJ Car Rental yang cantik ni
Korang masuk website ni dan register as a member dan boleh dapat discount. Masa pick up nanti baru dia charge ke credit card. Korang book jer dulu. Kalau lambat-lambat nanti no car available hah kaw!

Upon arrival Jeju Airport nanti, lepas pick up luggage ape semua, korang mesti terus jumpa pintu keluar, keluar jer ikut pintu tu, lintas jalan, dan ikut jer orang ramai jalan - jalan tu dan sampai la ke tempat menunggu shuttle. Naik shuttle tu dan dia akan bawa kita ke car rental office. Masa ni sape yang bawak beg berat tu kena struggle sikit sebab naik turun bas shuttle.

Masuk office car rental tu untuk pick up car. Sebelum sampai office tu baik korang standby siap-siap segala alamat tempat penginapan, IDP (International Driving Permit), dan passport driver. Lepas dapat kunci, staff diorang akan ajar guna GPS. Kat sini semua pakai nombor GPS. Bukan nombor telefon tau. GPS Number ni lain. Selalu starting nombor dia 7 dan ada 7 digit number. Kadang-kadang jer aku guna waze

Nak drive kat sini, driver belah kiri tau. Tak sama ngan Malaysia. Harap korang tak biul lah. Just calm down and drive. Eh, senang jer aku cakap kan. Bukan aku yang drive. Haha. Mula-mula tu memang kami kena hon gak la. Biul kat roundabout. Kemudian ok jer pemanduan suami aku. Katanya fast learner kan. Time ni lah nak menguji diri kita, berani menyahut cabaran atau tidak. Berani mencuba atau tidak. Kalau tak berani, baik korang standby jer lah duit banyak-banyak untuk hire tour guide.

drive at left side with GPS provided
Kalau tak de International Driving Permit, better korang buat siap-siap lah. Ingat! nak bercuti ke Jeju, korang pergi JPJ terus cepat-cepat untuk buat IDP. Sediakan RM150, gambar berukuran passport dua keping. Kat JPJ nanti korang kena isi borang. Bawa pen siap-siap yer. Sejam lepas tu terus siap IDP korang. So, tak perlu risau dah. Jangan tinggal pulak IDP korang tu masa nak fly ke Jeju. Aku cepuk kang!

IDP RM150 valid setahun
Kereta sewa ni kami dapat harga dalam RM1000. Kitorang share dan bahagi 5 orang, so sorang bayar RM200. Petrol pun kami share. Tu untung pergi in a group. Tapi kena yang muat satu kereta lah. Kalau pergi 7 orang nak satu kereta sedan, tak dapat lah. Ataupun korang boleh gak try electric car. Macam menarik dan banyak tempat untuk charge kereta. Mungkin lebih murah. Aku tak pernah survey pulak yang tu. Hal kereta ni suami aku jer yang survey dan booking. Dah dia yang kena drive.

kami dapat harga macam ni untuk kereta sedan 5 adults
So, rasanya jelas kot semua penerangan tentang nak sewa kereta kat Jeju. Kena ada IDP dan memandu belah kiri. Kena ada debit card atau credit card. Rata-rata yang pm aku semua soalan sama jer, ni ha aku dah bagitau semua serba serbi. Oklah. Kalau ada apa-apa lagi nak tanya yang tak berkaitan, boleh jer dm aku kat ig atau pm kt fb. Selamat memandu di sebelah kiri.


2 comments:

  1. Kalau nak sewa kereta, credit card tu perlu guna yg driver punya ke? Kalau sy yg book.. Tp kwn yg drive bole ke?

    ReplyDelete

Tinggal di Luar Negara : "Sis Sambung Study ke Kerja? Atau Ikut Suami?"

Hurm.. Hurm... Bosan aku soalan ni. Letih. Kenapa? Sambung study, bekerja atau ikut suami je ke boleh duduk luar negara? Kalau tiga-tiga tu ...