Friday, 21 December 2018

Pencarian Rumah Sewa di Sydney

Sebenarnya aku agak annoyed bila mana orang asyik tanya dah dapat rumah sewa ke semasa aku dalam buat persediaan untuk ke sini.

Bukan mudah untuk mencari rumah sewa jika dari Malaysia sebab internet browser detect kita bukan berada di Australia. Aku cuba tengok kat Gumtree, number phone owner tu di hiddenkan. Mungkin diorang risau scammer kot. Memang takde chance nak dapatkan rumah sewa setibanya kami sampai nanti. Rumah sewa di Australia pula kena datang untuk buat inspection dan isi borang application untuk dapatkan point. Kalau berada di Malaysia, semuanya agak mustahil. Jenuhlah aku explain kat orang kenapa aku takde rumah sewa lagi apabila tiba di Sydney.

Setelah 2 bulan berada di Australia, barulah kami gigih mencari rumah sewa. Antara kriteria yang kami cari ialah berhampiran dengan train station, bajet $350 per week,mempunyai lock up garage dan mempunyai 2 bilik cukup untuk menyambut kedatangan ahli keluarga ke Sydney. Rumah kat sini kalau nak sewa, ada yg menyewa bilik, one unit apartment, studio, granny flat, townhouse. Studio tu biasa takde bilik. Granny flat tu aku ingatkan duduk dengan nenek atau pengasuh. Haha. Noob. Rupanya landlord buatkan satu rumah lain di tepi atau di belakang.

Rumah yang dikelilingi pepohon menghijau merupakan salah satu kriteria rumah sewa idaman

Dari hari ke hari kami usha iklan-iklan rumah sewa di pelbagai apps. Penuh handphone kami laki bini dengan apps Gumtree, Real Estate, Domain, Rent, TenantApp. Siang malam kami buka dan browse iklan rumah sewa. Lepas pilih rumah yang kami berkenan, kami deal tarikh inspection. Bila jumpa rumah yg berkenan, kena datang buat inspection. Dekat iklan tu ada dinyatakan open inspection date. Ada yg inspection date boleh set by appointment. Bila open inspection, biasanya kita akan bersaing dengan orang lain yg datang mencari rumah sewa jugak. Biasanya dia open sekejap jer ikut waktu dan hari tertentu. Kena be on time. Ini yg jd kalut. Kalau lambat, dia balik bungkus. Rumah yg akan disewakan biasanya diorang letak board iklan di depan rumah. Masa inspection dibuat, diorang letak bendera.

Bendera menandakan inspection sedang dijalankan

Kalau sewa dengan agent, form ada nyatakan dokumen apa yg diorang nak. Setiap dokumen tu ada point. Kalau cukup 100 point, kau ada high chance untuk sewa. Biasanya dia nak passport, bank statement, pay slip, info sewa yg terdahulu. Dia nak tengok kita mampu bayar ke tak. Kat sini sewa bayar WEEKLY. Gaji pun dapat WEEKLY. Agreement boleh pilih nak sewa 6 bulan atau 12 bulan.

Sewa ni boleh jadi direct dgn owner atau agent. Kalau dengan owner senang deal. Kalau dengan agent, kau kena isi application form. Agent ni dari banyak company. Ray White, LJ Hooker, Laing Simmons, Century 21. Ikut company, ada yg isi form online atau manual.

So bermulalah cabaran pertama iaitu membuat inspection.

Punchbowl train station yang tiada lift
First kami pergi inspection granny flat kat Punchbowl dengan orang Lebanon. Yala.. Yala..! sini area orang Islam. Sampai train station, boleh pulak takde lift. Nak angkat basikal mcm mana. So, reject. Itupun kami layan pegi tengok rumah dia. Granny flat ni boleh stress gak environment nya. Yerlah. Kan belakang rumah org. Aku suka greeny skit.


Macam ni lah keadaan kami pergi buat inspection.

Kemudian kami ke Belmore. Punyalah berkenan rumah tu. Tak penat berjalan dari station dah sampai rumah. Balik masa tengah isi form, kepala menerawang. Kat mana laundry area? Tanya agent, kena turun bawah kalau nak basuh kain. Choiiii.. Kau ingat zaman nenek moyang lg ke nak basuh kain kena keluar rumah. Reject.

Lakemba, antara kawasan persekitaran yang kotor bagi aku
Kan kami takde transport. Pergi buat inspection dari satu rumah ke rumah lain boleh buat ketor lutut. Letih bhai~. Bawak Wafiya lagi. Sian dia penat berjalan. Aku rasa Wafiya lah antara kanak2 yg banyak berjalan. Aku tengok budak besor dari dia semua malas jalan nak mak pak tolak stroller. Sampai jatuh terpeloet la princess mommy tu. Sabar dik. Macam ni lah cara org hidup susah.
Kemudian kami ke Lakemba. Tempat org Islam aku teruja sikit. Tapi, elok jer sampai, satu satu lorong aku perati betapa sedihnya hati aku. Tempat orang Islam pulak yg kotor lebih2. Bersangka baik mungkin rumah nyer ok. Sampai first rumah, masuk2 aku tak jumpa mana lorong walk way. Lantai melekit. Rumah penuh barang. Serabut. Rumah org Islam gak tu. So reject. Takmau area ni. Scary. Unhappy. Kami balik dengan kecewa. Mungkin belum rezki kami lagi utk jumpa rumah sewa idaman. Tutup cerita. Orang dah sibuk nak cuti Krismas dan New Year. Mungkin lepas New Year kot baru boleh cari lagi.

sekitar perumahan di kawasan Lakemba

Keesokan hari aku pergi jenjalan merawat hati yg duka. Elok jer best jalan laki aku suruh balik ajak gi buat inspection. Aku ingat dah leh move on. Rupanya ada satu lg. Yang ni aku berkenan sungguh lah. Semua boleh acces dengan walking distance. Dekat train station, library, cinema, halal butcher, shopping mall, IGA, Woolies, Kmart, Target, BigW, playground. Hah. Nak apa lagi. Semua ada. Shopping mall sini food court nyer makanan halal.


Shopping mall erhampiran rumah sewa.

Dipendekkan cerita, kami dapat sewa rumah ni di saat akhir sebelum cuti Krismas. Tu yg kami sewa kereta utk angkut barang. Rumah sini biasanya dah siap kitchen cabinet, laundry area, build in wardrobe. Bayaran nak masuk rumah biasanya 4 weeks rental + 3 weeks bond. Kami dapat $380 per week. Darab dengan 7weeks. Makanya, kena ada $2660 utk masuk rumah sewa baru.

Trolley shopping mall pun boleh bawa ke rumah sebab dekat
Ha.. puas hati
Shopping Ikea nak masuk rumah sewa. Habis $393
Shopping Kmart, habis $273

Nak masuk electric rumah lain pula ceritanya. Guna phone jer. Tak perlu pergi office untuk sign up. Punya lama cakap dalam phone, dengan pekat slank Australia nya. Rimas aku. Electric provider ni banyak. Kalau kat Malaysia majoriti guna TNB. Kat sini ada banyak provider. Pilih jer mana nak. Kalau rasa mahal boleh tukar bila-bila.

Begitulah antara perkara yang memenatkan setelah sampai ke negara orang.





No comments:

Post a comment

Kos / Modal Berhijrah ke Luar Negara

Untuk menetap di luar negara, korang perlu ada visa yang sah yang membenarkan korang stay dan bekerja . Biasanya seseorang dapat berhijrah...