Saturday, 22 December 2018

Sewa kereta di Sydney

Itu hari kan aku pindah ke rumah sewa baru, ingatkan sikit jer barang-barang. Rupanya banyak. Hahaha. Dengan basikal Wafiya lagi. So, suami aku kata sewa kereta jer lah. So, tugas aku mengemas barang-barang. Tugas suami pula arrange transportation.

Suami aku install apps Car Next Door dan booking kereta kat situ. 2 hari dalam $80.

Cara nak pick up kereta begini.

Masa booking tu, kita pilih lokasi untuk kita pergi pick up kereta. Car Next Door ni dia letak kereta dia merata-rata. Bukan pergi office untuk pick up, bukan. Dia park kereta di mana-mana yang berhampiran dengan rumah kita. Tu sebab nama dia Car Next Door. Mostly banyak kereta untuk disewakan yang berhampiran dengan rumah kita.

Kunci kereta ambil di mana?

Aha.. masa nak pergi pick up tu dia bagi password. Kita ambil kunci dekat tempat yang dia akan beritahu. Macam self check in la kiranya. Host takde. Sewa sendiri guna apps.


Kereta sewa yang pertama untuk urusan pindah rumah

Meriah sticker tempek merata. Bagus jugak wat cam ni.
Apa kelebihan sewa style gini.

Salah satu kelebihan dia adalah untuk orang yang macam aku ni. Aku kan kat sini takde kereta sendiri. Aku guna public transport jer. Dalam situasi tertentu jer nak pakai kereta. So, bila ada nya macam Car Next Door ni, aku boleh sewa kereta bila-bila masa secara mengejut.

Lagi satu, kat sini kalau orang dah tak pakai sesuatu barang contohnya. Diorang main letak jer kat luar rumah diorang. Sesiapa nak boleh ambil. Contoh kalau korang tengah jalan-jalan, terjumpa meja study di tepi jalan, haa time ni lah boleh sewa kereta atau van dan angkut meja study tu bawak balik rumah.

Contoh lagi satu, since orang yang macam aku ni takde kenderaan sendiri kan. Macam mana aku nak beli barang besar-besar di IKEA? Haa.. sewa kereta lah. Memang boleh suruh IKEA hantar jer. Tapi lagi best kalau dapat pergi tengok perabot sendiri. In certain kes lah kan.

Anyway, kat depan IKEA di kawasan parking kereta, memang dah sedia ada van-van untuk disewa. Sama juga konsep macam Car Next Door. So, aku boleh pergi IKEA naik bas, selesai beli barang, ambil jer van di kawasan parking tu bawa pulang barang perabot yang dibeli.

Go Getz, boleh sewa van ni di depan IKEA

Aku rasa setakat ni belum ada keperluan lagi untuk aku beli kereta. Kereta memang murah. Petrol pun murah. Tapi aku enjoy naik public transport. Takyah pikir jem dan parking kereta. Kat Malaysia, aku teringin sangat nak naik public transport. Kat sini baru dapat merasa. So, wat masa ni aku nak enjoy dulu naik public transport.

Tu kali pertama kami sewa kereta di Sydney.

Kali kedua kami survey kat Kayak.com pulak. Lagi murah rupanya. Sehari boleh dapat $35. Dua hari baru $70. Yang tu pick up dekat area airport, di Mascot. Saja sewa kereta lagi selang beberapa bulan untuk pi jalan-jalan sampai ke Jervis Bay.

Dapatlah merasa macam-macam kereta. Haha.


No comments:

Post a Comment

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kal...