Wednesday, 21 March 2018

JEJU Trip : Itinerary

Itinerary kami tak sesuai untuk bagpackers yer. Kami bergerak santai, tak keejar masa. Berkonsepkan kalau sempat, pergi. Kalau tak sempat, tak pergi. Bangun pagi pun ikut sesedap rasa. Kumpulan trip terdiri daripada seorang anak kecik berumur 2 tahun dan dua orang tua dan 3 dewasa. Jadi, kami tak paksa diri kalau penat.

Tapi kami rancang itinerary ikut cuaca dan arah. Jika hujan, kami buat indoor. Kalau sunny, kami outdoor. Kalau cloudy, kami ke tempat yang tak best sikit.


Day 1 . Monday . 5 March 2018 . Rainy day .
5.30am depart from KLIA2 to Jeju.
12.30pm arrive Jeju.
2.00pm pick up car at AJ Car Rental.
4.00pm check in homestay booked via Airbnb
8pm shopping groceries at Lotte Mart


Day 2 . Tuesday . 6 March 2018 . Sunny day .
Mt. Hallasan foot , Eorimok Trail. Main snow. 1800krw per car.
Mysterious Road.
Waljeongri Beach.
Jeju Dongmun Market.


Day 3 . Wednesday . 7 March 2018 . Rainy day .
Sinchang Windmill.
Suwolbong Peak.
Innesfree Jeju House.


Day 4 . Thursday . 8 March 2018 . Cloudy day .
Daepo Jusangjeolli Cliff.
Yongmeori Coast. (Tutup. Cuaca tak bagus). + Sanbangsan Mt.
Seogwipo Olle Market.
Yellow Cafe + Play Kpop + Ripleys Believe it or Not.


Day 5 . Friday . 9 March 2018 . Sunny day .
Udo Island + Udo peak + beach.
Bagdad Halal Restaurant.


Day 6 . Saturday . 10 March 2018 . Sunny day.
Sangumburi Crater.
Jeju Swiss Village.
Maze Land.
Gasiri Windmill Power Plant, Noksan-ro Road.
Jeju Folk Museum.


Day 7 . Sunday . 11 March 2018 . Sunny day .
Hiking Seongsan Ichulbong.
Seongeup Folk Village.
Makan seafood.
Seopjikoji Lighthouse.


Day 8 . Monday . 12 March 2018 . Sunny day .
10am drop car.
1.35pm fly back to Kuala Lumpur.


Jeju Swiss Village

4 comments:

  1. Assalammualikum nak tanya mcmana cara nak ke jeju swiss village tu.ada gps no atau telephone no yg menunjukkam lokasi

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. boleh guna waze... dekat dgn Maze Runner jer

      Delete
  2. Hi! You mentioned "1800krw per car" in Day 2. Is that a typo error? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, I mean 1800krw per car entrance to Eorimok Trail.

      Delete

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kal...