Friday, 28 February 2020

Selepas Setahun Berhijrah ke Sydney, Australia.

Terima kasih buat kawan-kawan yang sentiasa mengikuti perkembangan kami di sini.

So, macam mana sekarang?

Dah setahun berlalu.

Circle yang rapat dah sedia tahu bahawa visa kami tamat December lalu. Pengajian aku tamat pada October 2019. Visa memang diberi extra 2 - 3 months selepas tamat pengajian.

Lepas ni macam mana?

Korang balik Malaysia ke?

Korang stay lagi ke?

Rata-rata semua kawan-kawan tanya macam tu.

Soalan-soalan tu pun aku tanya diri aku balik. Aku tanya suami. So, next? Ke mana hala tuju kita?



Actually, dalam masa setahun kami stay with visa pertama kami, aku nak ambil IELTS sehingga dapat skor yang tinggi dengan harapan untuk apply independent work skill visa. Visa ni boleh stay permanently. Tapi cubaan kali kedua IELTS tak memuaskan.

 *kali pertama aku ambil IELTS di Malaysia. Kali kedua ambil IELTS di Sydney

Aku give up. Aku cakap nak balik jer. Tak nak stay dah. Cukuplah setahun pengalaman. Itu jer target aku. Nak pengalaman. Tapi husband aku tak mudah mengalah. Semangat dia kental. Dia masih belum puas lagi untuk terus balik.

As time goes by, bulan berganti bulan, aku terasa macam nak cuba lagi. Hilang sekejap rasa give up tu. Aku ambil PTE kali ni. Since aku macam tak sesuai jer untuk ambil IELTS. By the time aku nak ambil PTE, aku dah kesuntukan masa untuk apply work skill visa tersebut. Sebab visa ni kena lepas beberapa stage iaitu PTE, Engineer Australia dan EOI. Setiap stage ni ada waiting period dan mengambil masa.

Kalau aku dapat skor PTE pun, aku dah tak sempat untuk proceed assesment dengan Engineer Australia. It is all about time. Mulalah aku rasa menyesal. Bazir masa macam tu jer. Aku tewas dengan perasaan give up. Sekarang, nak buat apa pun dah tak sempat. Jadi, aku bincang dengan husband. Nak balik ke tak nak. For sure husband aku taknak balik lagi. Dia seronok duduk di sini.

After bincang dengan husband, ambil kira kos, ambil kira time consuming, kami sebulat suara untuk apply student visa lagi. Ulang lagi proses yang sama. Aku apply course lain pulak. Suami aku kumpulkan duit insuran, dan visa. Kami masing-masing take part masing-masing. Aku uruskan visa. Suami aku cari duit. Memang struggle time ni. Suami aku dah macam ape dah keje siang malam. Celik mata jer gi keje. Bukan sikit duit untuk apply visa semua ni.



Sepanjang kami stay di sini memang selalu tertanya tanya ke mana hala tuju selepas ni. Orang selalu tanya. Aku ni lagi lah tanya diri sendiri. Aku pun takde jawapan. Aku masih mencari lagi. Explore segala option. Sampai naik muak baca segala jenis visa. Ada juga cari visa negara lain. Tapi aku rasa Australia lagi senang. Gaji minima pun mahal. Sara hidup pun balance dengan income.

Sampai satu tahap, aku rasa give up. Letih weh nak pikir duit, visa, balik, tak balik, stay, tak stay.

Fikir juga nak balik. Tapi kalau balik Malaysia pun kena ada modal juga. Mana boleh balik dengan tangan kosong. Duduk Australia boleh survive takde kereta. Kalau balik Malaysia, sah-sah dah kena beli kereta. Kami dah tak nak ada hutang monthly melainkan ianya untuk rumah. Kalau balik Malaysia pun biar beli kereta cash. Second hand pun takpe. Taknak dah hutang-hutang. Money matter. Balik Malaysia kena ada duit. Duduk Australia kena keluar duit untuk visa. Student visa pun kena ada banyak duit. Visa untuk permanent resident pun kena ada duit. Jadi stuck. Mati kutu kat situ. Serba salah serba tak kena. Mana ada siapa boleh tolong kita buat keputusan.



Aku doa banyak-banyak. Mohon diberi petunjuk. Jika rezeki kami tertulis di sini, permudahkanlah. Jika hala tuju kami balik ke Malaysia, tunjukkanlah. Masa berlalu, kami melalui segala step yang sama untuk apply visa dan akhirnya visa kami granted untuk stay lagi. Inilah takdirnya. Rezeki kami masih di sini lagi untuk mencari, menjelajah, dan menimba pengalaman.

That's why December lalu aku ada pegi medical check up di Sydney. Sebab itu adalah untuk permohonan visa baru. That's why aku enrol Wafiya ke sekolah lebih awal demi memenuhi syarat immigration. Actually, let say masa mula-mula aku berhijrah dulu visa aku 2 tahun (contoh), aku mungkin tak akan enrol Wafiya awal-awal. Yuran bukan murah. Bukanlah awal sebenarnya. Enrolment Wafiya tu dikira minimum umur anak-anak ke sekolah. Disebabkan bertembung dengan application visa yang baru, maka aku ambil tindakan awal untuk uruskan persekolahan Wafiya sebelum jadi apa-apa kat application visa yang baru.

Enrolment Wafiya ke sekolah
Ada juga kawan aku yang permohonan visa delay seketika kerana immigration minta confirmation anak kita ke sekolah. Macam aku, aku baca dan gali maklumat tentang umur minima layak ke sekolah di NSW then aku enrol siap-siap. Immunisation pun lengkap. Aku buat awal lagi. Standby untuk permudah urusan di kemudian hari. Ternyata betul tindakan aku. Alhamdulillah dipermudahkan. Cuma yuran jer berat nak bayar. Mahal ooo.

Aku lodge visa baru pada hujung November dan granted pada February next year nyer. Bayangkan. Berapa bulan delay. That's why aku lambat belikan baju sekolah uniform Wafiya. Sebenarnya sebab nak tunggu visa betul-betul granted. And that's why aku tak ambil PTE awal-awal sebab nak tunggu visa betul-betul granted dan nak kurangkan pengeluaran wang kat benda yang tak pasti.

Kalau hujung tahun apply visa, processing time memang ambil masa sebab bertembung dengan cuti Christmas, New Year, Australian Day. Banyak public holiday hujung tahun dan awal tahun. Terkena pulak time tu aku period, tak boleh buat medical check up, delay lagi 2 minggu untuk visa start proses. *kalau period tak boleh buat medical check up, kena tunggu after 5 hari. Selepas kita tekan button submit permohonan visa, bukannya ia terus diproses. Kita kena lengkapkan medical check up dan biometric jika ada. *Kalau apply onshore (apply dari Australia) dah tak perlu biometric. Tapi kalau apply offshore(dari Malaysia) wajib buat biometric. Lepas lengkap biometric dan medical check up barulah visa mula diproses. Aku terkena haritu time period, delay 2 minggu duduk menunggu saja. So, apa yang aku nak buat pun segalanya tergendala sebab menunggu status visa. Uniform sekolah mahal. Exam PTE pun mahal. Aku hold dua perkara ni sebab tunggu visa sebab taknak keluar duit lebih banyak. Bila dah dapat visa, memang lega. Tapi ada terselit rasa, terlambat lagi. Huhu. Kita hanya mampu merancang. Tuhan jua yang menentukan. That's why kalau nak mengandung pun kena planning. Masa mengandung tak boleh buat medical check up part Xray tu.

Medical check up

Kalau apply visa dari Malaysia, memang kena tunggu bersalin baru buat medical check up dan sangat lama untuk visa mula diproses. Kalau apply visa dari Australia, dan kalau visa lama dah nak expired, bridging A akan diaktifkan. Bridging A tu diberi automatik selepas kita tekan submit masa buat permohonan visa baru. Faham ke korang ni? Aku tercerita panjang pula kat sini. Aku banyak kali cerita dah kat instagram tentang ni. Tak tau korang perasan ke tak. Apa yang aku cakap ni semua proses teknikal.

*Bridging A tu adalah visa sementara. Visa yang digunapakai selepas visa lama tamat dan visa baru masih dalam proses menunggu keputusan immigration. Bridging A ni adalah pass sementara menunggu visa baru diproses. Validity Bridging A ni bergantung kepada pihak immigration. Kalau dia beri visa baru kita dengan cepat, maka sekejap jer lah guna bridging. Kalau lama, lamalah pakai bridging visa ni. Kalau dapat visa baru, bridging A deactivate dan visa baru digunakan. Kalau visa baru di reject, makanya kena terus balik ke Malaysia dalam masa 30 hari dan bridging tamat. 

Bridge tu jambatan. Jambatan antara belah sini dengan belah sana. Tu ler maksudnya bridging visa. Kita berada di ats jambatan

Sepanjang setahun pertama tinggal di sini, honestly tak banyak duit dapat dikumpulkan. Tiga hingga empat bulan pertama tu baru nak set up new life. Kemudian tempuh fasa kestabilan. Elok dah nak adapt, visa pun dah nak habis. Apa pun tak sempat. Jadi, buat pembaca blog ini yang ada niat nak berhijrah, bare in mind setahun pertama tu pejam celik tak nampak apa. Mungkin juga sebab kami berkeluarga bawa anak sekali. Buat yang bujang pasti lebih mudah dan menjimatkan. Komitmen kurang.

Lepas aku dapat visa tu, aku terus book exam PTE pada March. Boleh baca next entry pengalaman aku ambil PTE dan comparison dengan IELTS. Untuk pengalaman ambil medical check up di Australia boleh baca di sini. Mana tahu kalau kalau korang asal dari visitor visa nak apply student visa, boleh lah baca pengalaman medical check up kat Australia. Untuk pengalaman menyekolahkan anak di New South Wales, boleh baca di sini.

No comments:

Post a Comment

Pengalaman Mengandung di Sydney, Australia - Part 1 : Mengandung di Luar Negara

Satu persatu pengalaman aku tulis dalam blog ni. Pengalaman berhijrah, pengalaman sekolahkan anak, pengalaman ambil ujian IELTS dan PTE. Kal...